Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dovolím si ještě citaci pro ty, kdož se domnívají, že nynější katolická církev ještě pořád žije v jakési nenávisti vůči Janu Husovi. Nemožnost blahořečení, nebo snad svatořečení je dána některými rozpory s učením církve....Po uvolnění politické situace ve východním bloku se prvním velkým impulsem k přehodnocení stanoviska katolické církve k Janu Husovi stala návštěva Jana Pavla II. v Československu roku 1990. 21. dubna v projevu k představitelům kultury a nekatolických církví papež mimo jiné řekl: „Vzpomínám, jak na Druhém vatikánském koncilu vystoupil právě český kardinál, arcibiskup Josef Beran s projevem na obranu zásady náboženské svobody a snášenlivosti. Při tom s bolestí připomenul osud českého kněze Jana Husa a také násilí a výstřednosti, které se tenkrát a pak i později rozmohly. Mám v živé paměti slova, která kardinál arcibiskup řekl o tomto knězi, který má tak velký význam pro náboženské a kulturní dějiny českého národa. Bude úkolem odborníků - v prvé řadě českých teologů - vymezit přesněji místo, které mistru Janu Husovi náleží mezi reformátory církve, vedle jiných známých postav českého středověku, jako byli Tomáš ze Štítného nebo Jan Milíč z Kroměříže. V každém případě však, odhlížeje od teologických názorů, které zastával, nelze Husovi upřít bezúhonnost osobního života a úsilí o vzdělání a mravní povznesení národa." 8 3

5 0
možnosti
Foto

To Husa dozajista netrápí. Kdo je svatý ví jen Kristus, ne pantáta v Římě:-).

1 0
možnosti
JJ

Tak! Děkuji. Karma!

1 0
možnosti
AL

V případě blaho- či svatořečení je nedílnou součástí i bezchybnost učení a to u Husa minimálně id r.1412 opravdu uznat nelze.

1 0
možnosti
Foto

A to je ten nejnepřekonatelnější problém k čemukoli jinému než rehabilitaci.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za objasnění této záležitost. Karma. R^

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý a podnětný text, karmaR^

0 0
možnosti
Foto

Církví jako celku asi nepohrdal, leda některými kněžími a preláty -a nařízením římského papež. Prodávám ní odpustkuů a podobně.

0 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, co by na takové svatořečení Mistr Jan řekl. Obávám se, že by to spisovné nebylo. :-)

2 1
možnosti
Foto

Myslíte, že by katolickou církví nadále pohrdal?

1 1
možnosti
  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal