Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J93a15n 44M33a95r51e89k

7. 7. 2022 23:44

Nejsem katolík, neznám protokol který stipuluje proceduru svatořečení. Jen bych dodal....když mohli svatořečit Jana Sarkandera, tak může pak být svatořečen každý lupič.

0 0
možnosti

K tématu pár myšlenek ze staršího rozhovoru s prof. Janou Nechutovou, která se za evangelickou stranu zúčastnila práce Husovské komise v 90. letech:

Máte pocit, že katolická církev po 2. vatikánském koncilu akceptovala něco z Husova učení? - Ano, akceptovala. Samozřejmě ne tak, že by se vědomě přihlásila k jeho učení nebo k některým prvkům reformační tradice, ale věrouka předtridentská, s níž byl Hus konfrontován, a věrouka potridentská a poté povatikánská, to jsou tři velmi rozdílné stupně. Ostatně katolická hierarchie v Basileji přijala jednu z myšlenek Husa a jeho spolupracovníků, když přistoupila na ideu konciliarismu. Takže jsem přesvědčena, že se katolická dogmatika vyvíjí nikoliv v rozporu s důrazy, které vnesl do české reformační tradice Mistr Jan Hus.Položila si komise otázku, zda byl Hus v Kostnici odsouzen právem či neprávem? - Ano - a samozřejmě jsme nedospěli k žádné odpovědi. Práce právního historika Kejře prokázala, že Husův proces byl z hlediska kanonického práva platný. Zda byl Hus do té míry v rozporu s tehdejší katolickou ortodoxií, že si odsouzení "zasloužil", na to jsme si netroufli vyslovit jednoznačný názor. Spíš je tomu tak, že při jiné politické konstelaci by jeho soudci nemuseli hledat příčinu k tak tvrdému rozsudku.Splnil papežův projev lítosti nad Husovou smrtí a jeho uznání za reformátora vaše očekávání? Neočekávala jste spíše Husovu rehabilitaci? - Ne! Rehabilitaci, ani revizi procesu jsem v žádném případě neočekávala. Vím, že to dost dobře není možné, a nepokládala bych to ani za vhodné. Bylo by absurdní chtít po katolické církvi po 2. vatikánském koncilu, aby udělala něco věrohodného s výsledky procesu, který se udál na začátku 15. století. Tehdy byla jinak dogmaticky vybavena a její nynější posun je takový, že by to rozhodnutí bylo ahistorické. Proto mě papežova slova plně uspokojila.http://www.katolik.cz/texty/hus/hus.asp

1 0
možnosti
Foto

Díky za blog, je pravda, že patrně základní je, že byl před upálením odsvěcen, ale jak jsem psal, v těchto otázkách plavu a pro mě jako ateistu je to všechno kolem zbytečně složité a zamotané až nesrozumitelné.

0 0
možnosti
Foto

To ale nezáleží na tom, jste-li ateista či ne. Ateista jen kroutí hlavu, co si pámbíčkáři dokázali vymyslet za blbiny. !!Třeba taková Trojjedinost Boží - to nedáte ani s pomocí kvantové teorie. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Podle Historik našich a ze zahraničí zkoumající dochované dokumenty z Koncilu, že Hus byl odsouzen podle tehdejšího práva Chtěl, aby církev dodržovala písmo doslovně a věřil v brzký příchod Antikrista a poslední soud. Byl fundamentalista, protože chtěl návrat k domnělému ideálnímu stavu.Hus církevní instituci neuznával. To by byla hereze i z dnešního pohledu. Podle Husa se písmo se má brát doslova. Věřící pozná, co po něm živý Kristus chce. Jak potom zabránit tomu, aby o sobě kdekdo netvrdil, že chápe správně obsah Písma? Pozdější vývoj ukazuje, že skutečně bez církevního dozoru došlo ke štěpení na nové a nové sekty. Hus by se svým pohledem neobstál nejen před dnešní církví, ale ani před žádnou jinou institucí, jež vyznává nějaký objektivně poznatelný řád, nad kterým bdí autorita, aby daná instituce mohla fungovat a přežít. Proto nemůže být Hus svatořečen.

0 0
možnosti

Úžasná logika. Zbavit někoho členství a pak bazírovat na tom, že není členem.:-)

1 0
možnosti
Foto

Totéž provedl jistý pan Korytář, když usiloval o předsednictví liberecké strany Zelených. Protikandidáta, který měl jisté vítězství, zbavil členství. Tudíž byly hlasy, které dostal, neplatné. Klasika.

1 0
možnosti

Snad by bylo možné prohlásit Husovo odsouzení za akt politický a nikoliv náboženský. A ono to rozhodnutí koncilu skutečně nejspíš bylo spíše politické. Potom by se i dalo uvažovat o jeho rehabilitaci aniž by řím.kat. církev ztratila tvář.

0 0
možnosti
Foto

Jan Hus se dotkl ožehavého tématu a vstoupil s ním na horkou půdu. Kostnický koncil byl překvapen jeho zápalem, který byl doslova na hranici kacířství. Pro reformu církve Hus přímo planul a dal by za ni ruku do ohně. Vždyť kdo za pravdu hoří...

0 1
možnosti

R^

Mistr Jan Hus byl ctihodný reformátor katolické církve. Římská církev v té době byla odporně zhýralá! Vzdálila se od Ježíše z Nazaretu k falešné licoměrnosti. Kdyby dnes Ježíš přišel mezi nás, byl by vůči Církvi stejně kritický, jako byl před dvěma tisíci lety k farizeům a zákoníkům. Teprve P.P.František navrací Církev zpět k Ježíši. Každý myslící člověk, každý věřící katolík, každý katolický kněz následující Ježíše z Nazaretu si váží Mistra Jana Husa, který byl velmi moudrý, a který se pro Pravdu Páně obětoval. Váží si ho a Lásku staví nad církevní zákoník!

:-)

2 1
možnosti
Foto

Máte pravdu, pane Šimku. R^

0 0
možnosti

Jan Hus nepotřebuje uznání ani razítko žádné církevní denominace, protože ho k zástupu blahoslavených připojil sám Nejvyšší Pastýř, Spasitel, Pán Ježíš Kristus - Bible, Matouš 5, 10-12, a stejně tak učinil apoštol Petr - Bible, I.list Petrův 4,14. Křesťané všech denominací tak mohou být v klidu.

4 0
možnosti

Křesťani. Miluj bližního svého, ale upal ho, když bude říkat něco, co se ti nelíbí. ;-D Jak pozoruji dnešní věřící, nejsou to už sice fanatici, ale jsou to stejní egoisti jako ostatní. Ovšem, ať si to rozhodne Ježíš.

0 3
možnosti

Vas vzkaz krestanum by jste mel predevsim zaslat patriarchovi Kirilovi a Putinovi! Ten vskutku upaluje ty, jez nazyva bratrskym narodem. Jiste vite o ktery jde.

4 0
možnosti
  • Počet článků 4800
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal