Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Je to jednoduché. Mistrovství Evropy není mistrovstvím z hlediska geografického, ale z hlediska členství v UEFA. Účastnit se může každý člen UEFA. Ostatně členem jsou také další státy, které leží úplně mimo Evropu (tři zakavkazské státy, Kazachstán je v Evropě jen z velmi malé části). Turecko a Rusko mají aspoň velkou část obyvatel v evropské části.

A není to vždy jen politika, co vede národní fotbalovou asociaci ke změně konfederace. Před pár lety přestoupila Austrálie do asijské konfederace a hrává asijskou kvalifikaci o MS nebo o mistrovství Asie. Důvodem je nízká úroveň týmů v oceánské konfederaci.

A na závěr. Mistrem Jižní Ameriky se může stát také nejihoamerický stát. Jihoamerická konfederace zve na svůj šampionát Copa America nějaké týmy z jiné konfederace. V roce 2019 to byly Japonsko a Katar, v roce 2015 Japonsko a Mexiko. 2021 to nebyl nikdo, protože šampionát byl kvůli Covidu komplikovaný, 2016 byla Copa America společná pro celou Ameriku.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma a velká gratulace Izraeli. :-)R^

0 0
možnosti
KO

Děkuji za informaci, neměl jsem tušení, že se to na Slovensku hrálo.R^

0 0
možnosti
PK

Z geografického hlediska je to samozřejmě hloupost. Dle mě by bylo záhodno, kdyby země hrála v té části kontinentu, kde má většinu svého území.

To je můj dlouhodobý názor, který není nijak spojený, s například nyní rusáckou agresí na Ukrajinu. Ale budiž. Někdo to tak rozhodl. Je to politické rozhodnutí, které je podpořeno finančními zájmy.

V případě Izraele samozřejmě zejména těmi politickými/náboženskými.

Nakonec je vlastně i losování evropských fotbalových pohárů ovlivněno tím, že některé země na sebe prostě nesmí narazit.

A pak nám tady přijde někdo, kdo nám bude tvrdit, že se politika do sportu nemá tahat. Opak je realitou.

0 0
možnosti
Foto

Politika se do sportu tahá odnepaměti. Kdo tvrdí, že se do sportu politika tahat nemá, je buďto naivní nebo neinformovaný.

0 0
možnosti
  • Počet článků 4797
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal