Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J72i70ř79í 13K66i93n85d11l

13. 10. 2021 10:15

V písní Imagine zní „No possesion, no religion, no countries,” Žádný majetek, žádné náboženství , žádná země Sám tuto píseň označil za komunistický manifest. Těch perel je zde plno.

1 0
možnosti
Foto

On ji dokonce označil za manifest protikindlovský! ;-D

1 1
možnosti
MB

M39i83l92a33n 74B14í77l15e53k

13. 10. 2021 7:43

Pan Bátora, stylizující se do role konzervativce, před lety mj. napsal - a citoval ho dokonce Václav Klaus: "raději Agnethu Fältskogovou než Joan Baezovou". (Václav Klaus si pak ještě přisadil, že raději Jarmilu Šulákovou než "ničitele lidové hudby Pavlicu".):-)

V souvislostli s článkem pana Jocha je ale celkem zřejmé, že to z oblasti popkultury nebyla ABBA (nic proti ní), kdo dokázal přimět za komunismu k aktivnímu vystoupení proti režimu - těmi osobnostmi byli právě Joan Baez (Bratislavská lyra) nebo posmrtně John Lennon (shromáždění u Lennonovy zdi, Mírový klub Johna Lennona...). Takže nějaké všeobecné úvahy o Lennonově zhoubném pacifistickém vlivu i naše zkušenosti přinejmenším dost korigují.

6 0
možnosti
Foto

Václav Klaus tančí house.

1 0
možnosti
PK

Přiznávám, že jsem pana Jocha nečetl a snad nebude vadit má vzpomínka na JL.

Já Brouky a stejně tak valící se kameny miloval a na písničkách brouků jsem začal s kytarou a angličtinou, byla to doba mého mládí. Ale jeho levicové názory jsem tenkrát moc nevnímal, jen hudbu. Dnes si myslím, pokud chce někdo blíže pochopit Johna, jako levicového intelektuála a mírového aktivistu resp. i píseň Imagine, musí se porozhlédnout po tehdejší době, náboženské střety, boj ve Vietnamu, železná opona atd.

Co jsem už tenkrát zaregistroval, že John odmítá náboženské představy nebe a pekla – tyto „strašáky“ či představy trestu a odměny na základě náboženské víry podle něj brání v představivosti či lidském rozvoji. Nad námi tedy není žádné nebe – nad námi je pouze obloha. A docela chápu, že tato slova vzbudila ve své době na Západě od nás velkou kontroverzi – Lennon byl obviněn z rouhačství a napadán náboženskými skupinami právě kvůli větě: Imagine there’s no heaven

Na druhou stranu předběhl EU v dnešní podobě, resp. si jeho odkaz převzala, když bral existencí „národností“ jako jeden z možností vzniku konfliktů.

Já cítím jeho odkaz, tak jak on zpíval... lidé by měli žít harmonicky v míru, v písni All You Need Is Love,,,: „Možná řekneš, že jsem snílek, Ale já nejsem jediný, Doufám, že jednoho dne se k nám přidáš a svět bude jednotný.

Ovšem, pravdou je že to byl velký snílek a pan autor má v mnohém bohužel pravdu, ale byl to super hudebník a člověk.

7 0
možnosti
Foto

Kde jste to četl a okopíroval? ;-D

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 7
možnosti
PK

No ale ve státech ho považovali za komunistu, nosil Leninskou čapku a po smrti přijal Yoko Gorbačov na její žádost. Ale oni ho nenáviděli i věřící, kvůli jeho odmítání víry. Byl to super hudebník a velký milionářský snílek.

6 1
možnosti
JM

J70a15n 87M54a18r27e56k

13. 10. 2021 1:52

Nikdy jsem nebyl fanda Beatles, ti rozmazlení kluci z Liverpoolu mně NIKDY nepřitahovali. Když jsem před lety viděl filmové záběry z USA, kde zdrogované pubertačky šíleli při 'koncertu' Beatles, upřímně jsem jich litoval. Dnes jsou Beatles pryč, z těch pubertaček už jsou staré báby a za pár let tu nebude ani Trčálek. Ale Ježíš, nad kterého se beatles povašovali, ze kterého si Trčálek dělá psinu tu bude stále.

6 3
možnosti
JK

Beatles nikdy nezmizí, jsou nesmrtelní, jsou takovými pyramidami v hudbě, ač stárnou, tak je obdivuje stále další a další generace. Přirovnání k Trčálkovi absolutně nesedí. Záměrně se vyhýbám polemice o svobodě, míru a válce, to je nekonečné téma. Proto to je a bude tématem mnoha písní, Beatles nebyli v tomto první a ani poslední.

4 1
možnosti
Foto

Imagine jsem nechal zahrát otci na pohřbu. Byl muzikant, Beatles jeho ročník a jeho vzpomínka na bezstarostné roky protkané muzikou. Písnička je mojí nejoblíbenější a přesto jsem si ji od té doby nepustil. Lennon kdysi prohlásil, že jsou v USA populárnější než Ježíš. Myslím si, že chápu proč to řekl. Ve státech se strhla vlna nevraživosti vůči nim a lidé hromadně ničili jejich desky. Stejně to bude i Jochem, Trčálkem, Radkou, Vámi. Vy a Joch jste sáhli na modlu a obě strany tvrdošíjně trváte na svém. Slova písničky jsem si já osobně přebral po svém. Krásná idea v ideálním světě, po kterém snad všichni touží. Otázkou pak je, jak by Lennon jednal, pokud by se dostal osobně do válečného konfliktu, kdy by se musel rozhodnout, jestli nastaví tvář a nechá zbraň ležet, nebo by bránil sebe, své hodnoty, svoji svobodu, svoji rodinu. Kdo ví.

6 0
možnosti
Foto

KArel Čapek - Matka R^

1 0
možnosti
Foto

I komunismus , jako do jisté míry pokřivené opičení se po křesťanství (diabolus est simia Dei), má svou eschatologii. Vede ovšem do pekel.

0 0
možnosti

Se vám divím, že vůbec berete vážně KT, který to pravděpodobně sám vážně nebere a vytváří něco co asi považuje za provokační parodie.

6 0
možnosti
Foto

Ať vytváří co vytváří, je to jeho právo a jeho věc. Právem těch, co to čtou je zase ozvat se, když je někdo sprostě urážen. Schovávat urážky za provokační parodie je neslušné a zbabělé.

16 1
možnosti
Foto

Problémem je, že Představte si...... život v míru. Když vypíchnu tato ohraničující slova, pak je jasné, že Vy ani pan Joch žádnou představivost nemáte, To ovšem neznamená, že ostatní jsou hlupáci jak vmete do nula Joch do tváře dávno mrtvého velikána Lennona... A jak jsem psal již minule, se satirou bojují jen fanatici.

Dávám odkaz kdyby si chtěl někdo přečíst o čem je vlastně řeč...

https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/pisen-ktera-rozvirila-vody-lennona-by-nejspise-prekvapilo-jak-jeho-imagine-drazdi-50-letech-uplne-vs.A211008_163905_ln_kultura_ape

3 7
možnosti
Foto

Já vím přesně o čem je řeč. Fischerův článek je v Orientaci nad Jochovým a samozřejmě jsem se s ním seznámil, ale díky za odkaz (i když je článek zamčen). --- Jinak, v té písni není pouze nevinné představte si - a dál jako by nic, ale to Vy musíte dobře vědět, že tam je rafinovaná přidaná hodnota. --- Leč blíží se konec dne, tak dobrou noc.

3 0
možnosti
  • Počet článků 4812
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal