Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RW

Přesně ty tři články byly porušovány západními zeměmi během války v Afghánistánu. Proto Západ ztratil jakýkoliv respekt - to co vnucuje ostatním sám nedodržuje. Pod vzletnými hesly jen prosazujeme vlastní zájem naprosto stejně jako kterýkoliv islamistický terorista - jen naše prostředky jsou sofistikovanější. Rv

3 2
možnosti
TT

UDHR nedodržují ani světové velmoci (USA, Rusko, Čína), tak jak můžete vyžadovat jeho dodržování po zemi, která je spíše kmenovým společenstvím, než normálním státem.

4 0
možnosti
Foto

U nás jistá menšina má také své mravy a za 30 let s tím nikdo nehnul. Jsou tam jedinci, kterým náš způsob života vyhovuje a kteří se společností splynuli. Ti jsou ale vesměs od svých soukmenovníků zatracováni a nenáviděni. Případy popsány i tady.

A jistě tam existuje všelijaké násilí a nepěknosti - a co naše policie? Raději se tomu vyhne. Dáte byt - a za čas je z něj jeskyně. ATD.

Ovšem pokud bílý pán dává, proč se bouřit.

A pokud bílý pán dával i afgháncům, šlo to. A pokud hlídal, aby nikdo nikoho (moc) nemordoval, taky dobrý.

I náš lid si po válce zvolil ruské láptě před fordkou. ;-(

9 2
možnosti
PV

Myslite to dobre, jen je tezke si predstavit, jak aplikovat myslenky humanismu na lidi s myslenim zaseknutym v 16. stoleti, navic vyzbrojenymi zbranemi 21. stoleti.

6 0
možnosti
Foto

Ano, problém je u nich Islám. Islám se nezměnil od doby, kdy se Arabové vydali na svou dobyvačnou výpravu. Jejich literatura a filosofie stále opakují staré myšlenky a neprorazily mimo okruh teologie. Člověk v nich marně hledá reformátory a hnutí, jaké západní křesťanství vyprodukovalo skoro v každém století. Udržují svou identitu pouze tím, že odmítají všechno cizí a „odlišné“ tradicionalismem a konzervatismem. Pouze tato nenávist ke všemu cizímu je čas od času vyprovokuje k velkým činům. Všechny nové sekty a všechny nové doktríny, které v nich tu a tam vznikají, jsou pouhou ozvěnou tohoto boje proti všemu cizímu, všemu novému a proti nevěřícím. Náboženství nemá žádný vliv na duchovní život jednotlivce, pokud je tento schopen jeho rozvoje proti dusivému tlaku rigidního tradicionalismu.

3 0
možnosti
Foto

Trochu jsem si početl v diskusi, a je to o ničem. Tady se lidi neshodnou ani na tom, jakou barvu má toaletní papír. Což nevadí, protože hlavní problém Afghánců není v tom, že nemají demokracii, ale že jsou přemnožení. Jsem dost zvědaný, co bude Talibán dělat, až se za měsíc dva vyžerou stávající zásoby a bude potřeba nějak znovuzprovoznit import obilí. - - - Z té diskuse tady jsem ale zmatený (a i i mnoha známých jsem se s tím setkal): Hodně lidí srovnává náš srpen 68 se situací v Afghánistánu - a někdo má za ekvivalent obsazení Američany v roce 2001, někdo zase teď tu road movie vousáčů na mopedech. Dokonce mám několik známých, kteří se radují až tančí, že Američani prohráli /jako bychom ani nebyli v NATO/ a dokonce oslavují jako prohru Američanů i náš srpen 68 /jako by nás Rusáci ani neokupovali/. - - - - Jak to říkal ten rajhart hajdrik? Cyklisti?

3 1
možnosti
Foto

Hlavní problém Afghánců není v tom, že jsou přemnoženi, ale že nemají dostatek kapitálových statků.

1 0
možnosti
Foto

Problém demokratů je v tom, že si myslí, že demokracie je synonymum dobra. Ne je to jen jiný druh despotismu a násilí. Většina lidí podporuje existenci demokracie jen proto, že je pro ně proklamovanou normou, ve které žijí od narození.

5 1
možnosti
Foto

Co toto je zase za nesmysly. Většina světové populace v žádné demokracii nežije a i bych si tipnul, že o ní nikdy neslyšela. Tahounem toho, čemu říkáme demokracie, je výhradně USA (ve formě proklamace "každý je oprávněn usilovat o své štěstí a úspěch v životě) a zbytek "demokratických" režimů přežívá z důvodu konformity. Co se konkrétních lidí kolem mne týče, demokratem není nikdo. Lidi jsou taky jen konformní - dělají, co se po nich chce. A ještě jsem nikdy neviděl, že by se po někom chtěla demokracie, to je úplně mimo. Možná se po nich občas chce, aby pomáhali lakovat na růžovo tu "demokratickou" fasádu (účast ve volbách a tak), ale to s demokracií nemá fakt nic společného.

1 1
možnosti
Foto

Kábul v roce 2001 neosvobodili spojenci, a USA a ani nevytlačili Talibán, ale byla to Severní aliance. Byla to Afghánská armáda pod velením Ahmad Šáh Massúda. USA ji pouze poskytlo leteckou podporu. Po pádu Talibánu vstupuje USA do Afganistánu s cílem zlikvidovat Al-Kaidu, nastolit v oblasti mír, ochránit obyvatelstvo, rekonstruovat zničené oblastí, vycvičit afghánskou policii a armádu a poskytnout pomoc s ustanovením státní samosprávy.

2 0
možnosti
ZZ

..... jeden z mluvčích Severní aliance oznámil, že její oddíly zabily většinu z několika stovek Arabů a dalších cizinců - měli být mezi nimi hlavně Čečenci a Pákistánci - kteří byli převezeni z Kunduzu, kde se v sobotu vzdali.

"Téměř všichni byli zabiti, ostatní jsme uvěznili," prohlásil opoziční mluvčí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/severni-aliance-pobila-stovky-zajatcu.A011124_113924_zahranicni_mhk

0 0
možnosti
AK

Deklarace je prima věc.

Ale co když se jí nějaký stat neřídí?

Vtrhneme tam, vládu zlikvidujeme a nestolíme jinou, z pohledu deklarace lepší?

Nic takového přece deklarace nestanoví a ani neumožňuje.

Nebyl zatím ustanoven četník s celosvětovou působností.

4 0
možnosti
Foto

Řádně zvolána vláda, která utekla před Talibánem a která se zdržovala v horách na hranicích s Uzbekistánem žádala OSN o pomoc v boji proti Talibánu. Kolik válek ve světě vyvolalo SSSR , kolik tahle země vyzbrojila teroristů pod doktrínou " Pomoc osvobozeneckému boji na celém světě " Doufám, že jste se o té doktríně učil, jako já.

2 0
možnosti
Foto

USA nikam nevtrhlo jak tady blábolí pisálkové. Válka v Afghánistánu začala v 2001 jako součást Operace Trvalá svoboda, která byla odpovědí Spojených států, Spojeného království a dalších 45 států na teroristické útoky 11. září 2001. Jako cíl invaze bylo stanoveno zajetí Usámy bin Ládina a dalších členů Al-Káidy, zničení islamistického režimu Tálibánu, který Al-Kaidu podporoval a poskytoval jí bezpečné zázemí, nastolení míru, ochrana obyvatelstva, rekonstrukce zničených oblastí, výcvik afghánské policie a armády a pomoc s ustanovením státní samosprávy. Operace Trvalá svoboda byla ukončena v roce 2014. a 2015 na ní navázala Operace Rozhodná podpora. Vše probíhalo s oficiálním souhlasem afghánské vlády a v souladu s příslušnými rezolucemi RB OSN ze kterými souhlasilo Rusko a Čína. Mohly využít právo veta. To neudělaly.

1 1
možnosti
ZZ

Je úplně jedno, jak se to vtrhnutí do jiné země jmenuje, jestli Trvalá svoboda, nebo Dunaj - a jestli k tomu získáte podporu 45 států, nebo jen 4.

Ostatně Usáma bin Ládik zajat nebyl a že za dvojčaty stál zrovna on, je dodnes také diskutabilní.

Seznam únosců, kteří dle závěrů vyšetřování FBI spáchali útoky:

Let American Airlines 11: Muhammad Atta (Egypt), Abdulaziz al-Omari (Saúdská Arábie), Waleed al-Shehri (Saúdská Arábie), Wail al-Shehri (Saúdská Arábie), Satam al-Suqami (Saúdská Arábie)

Let United Airlines 175: Fayez Banihammad (Spojené arabské emiráty), Ahmed al-Ghamdi (Saúdská Arábie), Hamza al-Ghamdi (Saúdská Arábie), Marwan al-Shehhi (Spojené arabské emiráty), Mohald al-Shehri (Saúdská Arábie)

Let American Airlines 77: Hani Hanjour (Saúdská Arábie), Nawaf al-Hazmi (Saúdská Arábie), Salem Alhazmi (Saúdská Arábie), Khalid al-Mihdhar (Saúdská Arábie), Majed Moqed (Saúdská Arábie)

Let United Airlines 93: Ahmed al-Haznawi (Saúdská Arábie), Ahmed al-Nami (Saúdská Arábie), Ziad Jarrah (Libanon), Saeed Al-Ghamdi (Saúdská Arábie)

Celou skupinu vedl Muhammad Atta. ( Egypt )

Takže já vidím, že většina teroristů byla ze Saudské Arábie, z Afganistánu nikdo !

:-P

10 0
možnosti

Zaujmout negativní postoj k nelidským praktikám v jakémkoliv státě ještě neznamená vtrhnout tam a udělat tam pořádek. To bylo možné jen se zdůvodněním, že jde o likvidaci teroristů a jejich podporovatelů. Nikdo ale nečeká, že někdo půjde dělat pořádek například do KLDR, kde jsou rovněž pošlapávána lidská práva. Takže situaci v Afghánistánu budou možná řešit různé rezoluce OSN, popřípadě na něj budou uvaleny ekonomické sankce, ale na tom to skončí.

7 0
možnosti
JL

Přesně tak - Američani se chovají jako silný chlápek, který dá klidně a rád přes hubu tomu, kdo je slabší. Samozřejmě by vojensky porazili i severní Koreu, ale stálo by to hodně životů a vůbec by se to nelíbilo sousední Číně a asi ani Rusákům. Právě tak těžko můžeme počítat s tím, že Američani půjdou válčit na Ukrajinu - nechtějí se přece dostat do přímého konfliktu s Ruskem.

1 1
možnosti
  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal