Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J78a47n 84Š29i81k

29. 7. 2021 13:45

Několik zásad při nakládání s cizími fotografiemi mi korektně, ale důrazně vysvětlil admin pan Boháček. Stavím se k tomu tak, že provozovatel webu se drží pravidel, která jsou postavena na zákonných předpisech a pokud svou zájmovou činnost provozuji na jeho webu, tato pravidla prostě respektuji. Co se týká Vaší rodinné fotografie, její zveřejnění nemusí být úplně bez rizika. Opravdu se může stát, že jako zdroj uvedete "rodinný archív" a redakci se začas ozve potomek známého fotografa a bude chtít platbu. Tak holt buď článek stáhnete nebo po dohodě s redakcí zaplatíte poplatek jak se zaplatit má a zdroj v článku opravíte. Nevidím žádné jiné problémy, vyjma soudního sporu některé strany, ale proč byste se měl do něj pouštět. Každá činnost má svá rizika, i psaní blogu. Dneska nám sice nehrozí, že si tužkou vypíchneme oko, ale jsou zde zase jiná :-) Hezký den

0 0
možnosti
Foto

Zkuste se poinspirovat panem Tomáškem. Ten zásadně vše ručně přepíše a dodá tomu tolik vlastní originality, že nikoho ani ve snu nenapadne, že by něco obšlohl třeba od pana Ohma, Volty nebo Tesly. :-)

0 0
možnosti
Foto

Koncept duševního vlastnictví je velmi nekonzistentní a navíc nesmyslný, protože zasahuje do vlastnických práv druhých lidí.

1 2
možnosti
Foto

J83a47n 86Š62i93k

29. 7. 2021 13:32

Už v době kamenné pravěký muž chtěl za svou malbu na stěny jeskyně od své tlupy, platbu ve formě stehna z mamuta a nic nekonzistentního ani nesmyslného na tom neviděl. Zveřejněním fotografie cizího autora bez zaplacení vyjadřuji neúctu k jeho práci a přispívám k vytváření nějakého všeobecného podivného pocitu, že všechno je všech a zadarmo. Chápu ovšem, že pro lidi, pro které slovo svoboda je v rovnítku se slovem sobectví je toto velmi těžce pochopitelné.

0 0
možnosti
Foto

Pane Stejskale, fotografie patří tomu, kdo jí vytvořil, případně kdo jí zaplatil. Případně je k volnému užití, pokud majitel autorských práv dal k jejímu používání souhlas (a takových fotobank je na internetu hned několik).

technicky vzato, kupříkladu fotografie tady: https://multimedia.ctk.cz/foto/index?documentID=63075689&select-continue=1 stojí cca 1210,- Kč.

Kdybych chtěl použít vlastní fotografii, kterou má ČTK, zaplatím za ní taky 1210,- kč a to mluvíme o rozlišení 640x480.

Nebo si přečtu kodex blogera, kde se dočtu, že všechny fotografie které patří Mafra a.s. mohu použít ve svém blogu dle libosti. Mám tedy hned několik možností. Buď najdu fotografii na jakémkoliv webu Mafry a použiji, nebo najdu fotografii ve free fotobance a v souladu s licencí použiji taky (požadavky jsou různé, většinou je to jméno autora fotografie a link, kde byla původně uložena).

Pokud nejste ochoten pochopit, že majitelé autorských práv se domáhají svého vlastnictví a jsou schopni (zcela pochopitelně) požadovat platby za použití jejich děl (a jsou to často stovky eur), je mi líto.

3 0
možnosti
Foto

A pokud jde o fotografie ze soukromého rodinného archivu, to už fakt zacházíte příliš daleko. Myslím že nikdo nebude řešit, pokud zveřejníte čtyřicet let starou fotografii z rodinného archivu a jako zdroj uvedete svůj rodinný archiv. Problém nastane, když zveřejníte fotografii, kterou vlastní agentura AP (či kdokoliv jiný, kdo se bude domáhat svých práv). A přijde mi vlastně paradoxní, že to tu musím vysvětlovat. Když napíšete knížku pane Stejskale, budete na ní pracovat tři roky a proinvestujete na ní kalhoty, tak se budete rád koukat na to, jak jí někdo vystavuje zdarma na internetu? Tedy samozřejmě, pokud nejste takový lidumil, že za tím účelem jí budete psát a platit...

6 0
možnosti
Foto

Po přečtení diskuse (28. 7./12:15 SELČ) jsem se stále nedobral k tomu, zda mohu či nemohu zveřejnit fotografii, na níž jsme já a moji rodiče, leč fotograf je neznámý. O nic jiného mi v principu nejde. Důvod: jsem na blogu "v podmínce", nesmím udělat chybu. Všechny ty řeči a poznámky "okolo" (rýpaní se v exkrementech, rebelie aj.) jsou mi s prominutím k ničemu. Nepatřím k těm, kdo všechno vědí, proto jsem doufal, že moudří a znalí účastníci diskuse mi pomohou lépe se v dané problematice orientovat (nikoli za mě něco rozhodovat). Že bych byl příliš velký optimista?

2 1
možnosti
Foto

Kdybyste to neprožíval osobně, v mé možná košatější odpovědi je jak možnost použití osobního archivu, tak i informace, že fotografie, kde jen pózujete Vám nepatří. Ale on už to tu poměrně obsáhle rozepsal Patrik.

2 0
možnosti
JK

Rýpání se klackem v exkrementu zase přineslo jeden jediný možný výsledek, gratuluji. Jsou holt lidé, kteří stále ověřují platnost některých zákonitostí.

2 2
možnosti
Foto

Pěkné téma. Uvařím si kávu a na chvíli se v této diskusi usadím.

2 0
možnosti
JH

Pravda, i jednoduché věci je dnes možné těžce zkomplikovat. Stále více tak platí - Kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde!:-(

3 0
možnosti
PB

P31e59t15r 57B50u73r36i52a46n

28. 7. 2021 10:27

Anebo: kdo má hůl, hledá si psa.

7 1
možnosti
PB

P41e73t20r 36B94u30r76i74a53n

28. 7. 2021 10:21

Řekl bych, pane Stejskale, že tady vaříte z vody. Autorská práva na danou fotografii patří médiu, která má na ně autorské právo a zveřejnila je. Anebo fotografovi + médiu, jehož jménem je zveřejnila (na základě autorské dohody, to v případě smluvních fotografů), popřípadě jedinci, který je pořídil a zveřejnil na svém nějakém postu (blog, socsíť, internetové fotoalbum apod).

Například v případě oněch turistek patří záběry jim poté, co je zpracují a někam veřejně umístí. Protože ústní dohodou "mohl byste nás vyfotit?", "ano, mohl", jste se vzdal spoluautorství.

1 0
možnosti
IB

I77v58o 73B27o63u84š66e

28. 7. 2021 11:07

A když vám dají do ruky papír a tužku a "mohl byste nás nakreslit", "ano, mohl", se také vzdáváte autorství?

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Stejskale, nezlobte se na mne, ale jelikož jsem často používal fotografie jako doprovod k blogu opravdu mě přijdou rebelie autorů jako teď Vy dětinské. Byl jsem vždy schopen doložit bud souhlas autora kolegy, nebo použití vlastního archívu, případně uvést z které banky jsem čerpal. Tím jsem neohrozil redakci pokutou a obě strany mají klid. Tak jednoduché to je. Také se dají použít scany z Twiteru jestli si pamatuji dobře. Právník nejsem, ale pokud někomu stojíte je fotka stejně podle mě jeho. Dodržet pravidla není až tak složité, a pokud se jednou za uherák najde něco spornýho, myslím, že to netřeba hrotit.

4 0
možnosti
JK

Jak se zdá, pro pana autora jsou to otázky, které mu nedopřejí klidného spaní... :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal