Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Pravdu lze psát i tak, aby působila jiným dojmem, než je skutečnost.

Z věty, že můj vzdálený příbuzný Miloslav K. zemřel před déle než třemi týdny, jde dojem, že tři týdny to již jsou, ale čtyři dosud ne. Ten pán, jejž mám na mysli, však zemřel v roce 1995. Ta věta působí navozuje jiný dojmem, než jaká je skutečnost, ale je naprosto pravdivá. Skutečně to je déle než tři týdny.

Z věty, že letos jsem nebyl nominován na mistrovství světa v hokeji, by se mohlo zdát, že to připadalo v úvahu, ale trenér se nakonec rozhodl, že mě tam nevezme. Ale já jsem nikdy v životě hokej nehrál a i můj věk je takový, že i kdybych kdysi byl největší hokejista své doby, tak už by to byla minulost. Nicméně proti pravdivosti věty, že jsem nebyl povolán do hokejové reprezentace pro blížící se mistrovství světa, nelze nic namítat.

Když někdo jede ve vlaku a v kupé s ním sedí vrah, kterého hledá policie, tak lze říci, že Helena věděla, kde je člověk, na nějž byl vydán mezinárodní zatykač, mobil u sebe měla, stačilo by, kdyby šla na WC a odtamtud zavolala na policii, ale ona to neudělala. Ta věta je pravdivá. Ona věděla, kde ten člověk je. Měla ho přímo před očima. Věta je pravdivá, ale zamlčuje to podstatné, a sice že nevěděla, že je to zločinec a že je hledaný policií.

Nebo si představme tuto situaci: Fotbalový obránce fauluje útočícího hráce v pokutovém území, rozhodčí ponechá výhodu a útočící mužstvo dá branku. Potom je možné pravdivě říci, že rozhodčí nenařídil pokutový kop i přesto, že faul Langa na Vlka byl jasný. Věta působí dojmem, že rozhodčí byl lump. Avšak on se rozhodl naprosto správně.

Když napíši, že Jirka si zlomil nohu, dali mu ji do sádry a on si začal sladit čaj medem místo cukrem a po několika týdnech se mu zlomenina uzdravila a sádru bylo možné sundat, tak to může být i pravda, ale opět to působí dojmem, že ten med tam hrál roli. Ve skutečnosti by se mu ta noha zahojila tak jako tak, i kdyby pokračoval na tom slazení cukrem.

Prostě slovní pravda může být významová lež.

17 0
možnosti
Foto

Vy píšete divadelní hru a chcete zpětnou vazbu, viďte? Trochu moc postav, no snad se to na konci nějak potká... Pokračujte a nenechte se odradit;-)R^

2 0
možnosti
JK

Tak jestliže organizátoři nazvou svou akci "Protest proti vyhánění Palistinců z jejich domovů", tak jak jinak to tam má pan autor napsat, aby se náhodou někoho nedotkl?

5 3
možnosti
JK

Snad by mohli ti, kdo dali znaménko mínus poradit, jak jinak to měl pan autor napsat, než tak, jak se ta akce jmenovala? Těším se, že se dozvím něco nového. Záporné znaménko je dobrý krok kupředu, jen by za ním měla následovat nějaká informace. :-)

1 0
možnosti
Foto

Jakkoli si dávám pozor se autora slepě ve všem zastávat, a jak mu nikdy neupřu dovednost dokumentarizace horkych událostí fotkou, tak jsem už opět svědkem směšování věcí, inu blog je hloupé mstivé upachtěné prostředí, že mistr Fikr... A Vy bohužel bolestín. Prošla jsem titulky novin...Je to věc organizátora, který slova takto naformuloval a nazval tak akci...to je celé. Naopak objektivní fotodokumentarista neplní subjektivním záznamem přání kohokoliv. Pokud jste očekával autorovo odsouzení a citovku dle Vašich not v jeho perexu, bylo by to to nejhorší, co by stran své profese udělat měl.

1 0
možnosti
OU
ŠZ

K tomu bodu č.1) v článku:

Pochopil jsem dobře při četbě více zdrojů, že se jedná víceméně o restituci původně židovských nemovitostí jejich majitelům? A že Arabové v nich mohli bydlet za podmínky placení nájmu, který někteří odmítli platit? Pak by totiž vlastník (Žid) měl právo nájemce vypovědět.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý večer pane Stejskale,

zde je mé krátké vyjádření:

Zdůrazňuji, že zmíněná informace je podtitul protestu uvedený organizátorem akce v tiskové zprávě médiím. V celém znění zní takto:

"Protestní shromáždění proti vyhánění Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě, útoku izraelské armády na mešitu Al-Aksa a proti stupňujícímu se izraelskému bombardování civilních cílů v blokádou sevřeném Pásmu Gazy."

- Podtitul akce slouží stejně jako název akce k základní informaci veřejnosti proti čemu byl daný protest namířen a stejně jako název akce ho neurčuje novinář, nýbrž organizátor akce.

Uvedu příklad: Je to podobné jako kdyby organizátoři demonstrace z hnutí Milion Chvilek v tiskové zprávě určené médiím uvedli, že budou pořádat demonstraci namířenou proti prezidentu Zemanovi, protože ho po jeho nedávném vyjádření považují za vlastizrádce a proti premiéru Babišovi, jelikož ho považují za bývalého agenta STB, který je navíc ve střetu zájmů - já tuto oficiální informaci proti čemu demonstrace byla následně uvedl v perexu své fotoreportáže z akce a někdo mě obvinil, že je to mnou vydedukovaná falešná formulace.

- Očekávám, že jste natolik slušný a poté, co jste mě obvinil z řady dezinformací vše uvedete na pravou míru. VH

2 9
možnosti
SB

Ke slušnosti patří i čistý trestní rejstřík a placení jízdného ve veřejných dopravních prostředcích.

Od člověka, který tomuto kritériu nevyhovuje, mohu se zájmem číst reportáže novinového typu, beletrii, mohu se se zájmem dívat na jeho uměleckou tvorbu, mohu obdivovat jeho sportovní výkony, mohu mu poskytnout první pomoc, když si na náledí zlomí nohu, mohu mu poradit, jak se dostane do té a té ulice, mohu se ho zastat, když jednou za čas je v právu on a čelí něčemu nespravedlivému, ale těžko od něj mohu akceptovat nějaké výzvy ke slušnosti a nějaké úvahy o morálce.

Kdo například pravidelně jezdí v dopravních prostředcích, aniž by to zaplatil, okrádá své spoluobčany, jelikožý to, co on nezaplatí na jízdném, musí jeho spoluobčané zaplatit na daních.

5 0
možnosti
Foto

J10a60n 77P47e48c34h57a

16. 5. 2021 1:24

Na druhou stranu je moc dobře, že na Pražském hradě vyvěsili izraelskou vlajku. A snad i na Čenínském paláci.

10 0
možnosti
  • Počet článků 4812
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal