Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Svár mezi katolictvím a protestantstvím se mi zdá už poněkud vyčpělý, navíc takto pateticky prezentovaný, jakoby tady nebyly pro naši přítomnost a budoucnost zásadnější věci, kdy se vinou naší ignorance prosazují zákony džungle.

10 0
možnosti
Foto

Ano, tento svár byl překlenut vydáním ekumenické bible.

1 1
možnosti
Foto

Není překvapivé, že jste vzbudil svým článkem nadšení u místní bolševiků. Ruku v ruce. Ale blbost si prostě nevybírá.

9 6
možnosti
Foto

A katolík nejsem....

4 0
možnosti
IZ

Ve spoustě věcí s Vámi nesouhlasím, ale za tento článek máte u mne jednoznačně velké plus.

Připravte se ovšem na katolické běsnění, které zde propukne.

1 5
možnosti
AT

Jak průhledné, své vlastní zrcadlo....

Tak jste si zastejskal i Komenského ve svém chomoutu přivedl na svoji cestu, aby jste všem těm, kteří vám uvěřili a věří, otevřel svojí zaslepeností, ještě více jejich oči..

2 1
možnosti
Foto

Lze být antistalinistou a podporovat ideově, možná že z praktických důvodů by to už nešlo, obnovení Fronty na maso nad Prahou z principu jako připomínky oné doby, že obrazoborectví se nesmí podporovat. To bychom dávali placet ničení antických soch vandaly, což mi bylo vždy líto.

Co se týče konkrétně Mariánského sloupu, tak si u Peroutky přečtete, že tehdejší Národní výbor protestoval proti jejímu zničení. To je pro mě rozhodující argument.

1 1
možnosti
Foto

Zničen být neměl. Tohle ale není replika, takže zůstává jen jeho význam jako symbolu - a o ten není co stát.

1 1
možnosti
MS

Komenského odkaz zahrnuje i přesvědčování k švédskému útoku na Prahu či otevření bran Lešna, které mu nabídlo azyl, švédským vojskům. Oslavujete snad přihlášením se k jeho odkazu švédskými vojsky způsobené utrpení, zkázu a uloupení rudolfinských sbírek? V třicetileté válce vzniklé u nás zvítězilo především brutální zlo, jímž se pošpinily obě bojující strany. Líčit kteroukoli z nich jako čistě bojující za správnou věc je ahistorické lakování na růžovo. Je takový problém s odstupem staletí mít v úctě jak Komenského, tak obránce Prahy před Švédy, z jejichž iniciativy byl Mariánský sloup postaven?

4 0
možnosti
Foto

Pane Stejskale, utěšit Vás (i nás, co Váš názor sdílíme), může jen to, že ten nově vztyčený "mariánský sloup, není umělecké dílo, kulturní památka, rekonstrukce toho původního sloupu, ani replika, (ta by musila být autorská) ale jen ubohá (nepřesná) napodobenina toho sloupu původního, který ve skutečnosti symbolizoval porobu českého národa. A jako takový může být zase kdykoliv odstraněn - a nebude ho žádná škoda. A věřím, že až pominou vášně, zase k tomu přijde. Žijeme v divné době překrucování dějin, masochismu a sebemrskačství. Rv:-/

4 10
možnosti
Foto

A připomínka toho, že jsme byli porobeni, vám vadí? To by vám musela vadit i Hladová zeď jako připomínka toho, že jsme měli hlad. To bychom museli nikoliv rekonstruovat, ale zbořit Osvětim jako připomínku toho největšího lidského utrpení v dějinách.

Mně by zajímalo, co je hlubokým podkladem takového selektivního přístupu?

4 0
možnosti
Foto

R^ Dovolila jsem si sdílet.

3 0
možnosti

Rv Pravdu Vám neberu, ale překvapuje mne Vaše zdvihání vášní! :-)

4 2
možnosti
Foto

A co to je, podle Vás, pane Šimku,. Když jsem žila jako dítě v obci, rozdělené na katolíky a evangelíky, zažila jsem těch nenávistných "vášní" až dost. A nebylo to k ničemu dobré. (Moji rodiče byli dvojího vyznání - a vytrpěli si své). A s tím "sloupem" se nejedná o smiřování, ale o pravý opak. Ale mě osobně nevadí, do Prahy jezdím málo.

0 3
možnosti
Foto

Skulptura, kterou náboženští fundamentalisté umístili do zcela nevhodného prostoru na místě dlouho nezůstane, věřím, že dříve nebo později bude stornována.

2 7
možnosti
  • Počet článků 4812
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal