Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Že knížepán kope za Arabáče, je ale známo velmi dlouho.

0 0
možnosti

Text není v rozporu se zahraniční politikou Česka ani Unie. Unie naopak odmítla Trumpův plán a nějak nevím o tom, že by vláda podporovala připojení Západního břehu k Izraeli.

Na druhá straně vláda neměla odvahu v Unii prosazovat zastavení pomoci Autonomii, pokud ..... i dalším okolním státům, pokud neuznají 70 let zde žijící "Palestince" za své občany.

No a co by nastalo, kdyby Izrael odešel ze Západního břehu ukazuje nejen Gaza, ale i Al-aksá. Do ní vás nepustí.

0 0
možnosti

Pan Stejskal nijak neskrývá své sympatie k Izraeli, to je známo (a je tím sympatický), ale nehledě na to, je jeho popis situace a výhledů do budoucnosti velmi střízlivý a zcela objektivní. Stálo by za to upřesnit, že tzv. Záp. břeh Jordánu skutečně nikdy žádnému státu nepatřil (byla to část Britského mandátu Palestina, a byla ta součást území vymezeného OSN jako "národní domovina Arabů", arabská populace však na tomto území nikdy žádnou snahu o vytvoření státu nevyvinula, i když měla do r. 67 plnou možnost), nemůže být tedy okupován, a izraelské označení jako "sporné území" je zcela odpovídající. Kdo uvádí, že "Izrael okupuje Z. břeh J.", tak nehorázně lže. Pokud bylo toto území někdy okupováno, tak arabským státem Jordánsko, které si ho neprávem, bez mezinárodního uznání, přisvojilo po zániku Britského mandátu, a 24. dubna 1950 toto území protiprávně a bez mezinárodního uznání anektovalo. Jordánsko z tohoto území v r. 1967 napadlo Izrael, bylo však zahnáno zpět, až k Jordánu. Izrael velmi důrazně toto území nabízel Jordánsku "zpět" ("co s těmi miliony Arabů"), samozřejmě za uznání Izraele a opuštění cíle ho zničit. Jordánsko ovšem odmítlo. (Mimochodem - arabský stát v Palestině již dávno vznikl a existuje - je to právě Jordánsko.)

3 0
možnosti

J43a71n 76B74u76r49d70a

25. 5. 2020 13:17

Rezoluce Rady bezpečnosti nehorázně lžou :-/

0 0
možnosti
Foto

Pro zajímavost. Podle posledního zveřejněného výzkumu veřejného mínění CVVM v r. 2015 se občané CR nejčastěji kloní k názoru, že odpovědnost za vznik a vystupňování stávajícího konfliktu mezi Izraelem a Palestinci nesou rovným dílem obě znesvářené strany. V šetření to uvedly přibližně dvě pětiny (41 %) dotázaných. Zbytek těch, kdo mají nějaký názor, nepatrně častěji připisuje hlavní díl viny Palestincům, což v šetření učinilo 13 % respondentu, desetina (10 %) Čechu vidí největší díl odpovědnosti na straně Izraele a malá část respondentu (3 %) považuje za hlavního viníka někoho jiného. Celá třetina (33 %) respondentu na tuto věc nemá utvořen žádný názor. Porovnáme-li aktuální výsledky s výsledky dřívějších výzkumu, které se věnovaly stejné otázce, můžeme vidět stabilitu podílu těch, kdo vinu rozdělují rovným dílem mezi obě znesvářené strany, postupný pokles

podílu těch, kdo vinu kladou na palestinskou stranu, jež se snížil o 9 procentních

bodu od roku 2002, a mírné zvýšení jak u podílu těch, kdo primárně viní ze

vzniku a eskalace konfliktu Izrael (o 5 procentních bodu v porovnání s rokem

2002, přičemž tento posun byl zaznamenán již v roce 2009), tak u podílu

nerozhodných odpovědí (o 4 procentní body).

0 3
možnosti

M65i32l59a91n 73V94i30k

25. 5. 2020 14:49

Průzkum veřejného mínění... ;-D;-D

0 0
možnosti

Tohle je dost odvážné zjednodušení problému.

- proč neexistuje samostatný stát Palestina? Protože jeho vytvoření blokuje Izrael. Jde právě o problémy s územím a zejména o Jeruzalém. Existuje k tomu už poměrně stará rezoluce OSN, kterou Izrael ignoruje.

- ne, bezpečnostní hlediska nejsou nikdy dobrý důvod pro zabírání území. Stejně například argumentovalo Turecko, když obsadilo sever Sýrie.

Pokud se má situace v regionu někdy uklidnit, tak žádné rozhodnutí nemůže být děláno ze strany síly. Izrael zabírá území, protože může. Palestina de facto neexistuje, nemá armádu. Argumentujete tím, že Palestinci nechtějí jednat. Tak to ovšem není. Izrael navrhuje jednání, ale vždy s nepřijatelnými podmínkami. Nutno říct, že Izrael je ta strana, které neškodí tento status quo udržovat do nekonečna. Izrael je fungující stát a může si v daném regionu dělat cokoliv, co mu projde v mezinárodních společenstvích. Jelikož za ním stojí USA až už udělá cokoliv, může dělat cokoliv.

Situace se v regionu neuklidní, dokud Izrael nebude ochotný při jednání udělat i nějaké ústupky - například ty úplně základní ohledně východního Jeruzaléma. V tomto sporu není jen jedna špatná strana. Tady už jsou špatné obě strany. A podporovat prasárny, co dělá Izrael, rozhodně není v pořádku.

1 11
možnosti

K48a60r91e48l 30B30o82k

24. 5. 2020 23:34

Neznalost historie neomlouvá Váš postoj.

6 1
možnosti

J65a69n 89B25u86r46d95a

24. 5. 2020 21:23

"Co Izrael činí, dobře činí." :-/

3 0
možnosti
Foto

Palestinští židé mají právo na svůj stát Izrael. Holocaust a aktuální vlna antisemitismu a chabě trestaných vražd Izraelců především ve Francii, dávají za pravdu přesvědčení, že jejich fyzickou existenci zaručí jen vláda v Tel Avivu. Možná je mírový plán Trumpa nerealistický, ale nikdo nebrání jeho arabským kritikům předložit plán vlastní. Nic na stůl nedali a můžeme hádat proč. Tam, kde vládne šaríja, není místo pro káfiry. Je zbytečné vytvářet dva státy tam, kde bude jedna veliká džamahírja, které budou káfirové nejvýš posluhovat. EU se jako spojenec právě osvědčuje v Řecku, žel na straně Osmanů a v Lybii na straně Muslimského bratrstva.

9 1
možnosti
Foto

Pane Salajko, vláda nesídlí v Tel Avivu ale v Hlavním městě Izraele v Jerusalémě.

4 0
možnosti
Foto

vidíte, a to jste volil Knížete

1 3
možnosti

J86a15n 89P89a71v97e30l

24. 5. 2020 14:27

Mají k tomu silný demokratický mandát, americkou podporu v podobě Trumpova plánu a sympatie skutečných přátel ve světě.

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751942

Demokratický mandát? Kde ho vzali?

Fakticky je tahle situace výsledkem zoufalství obou stran, hlouposti, nenažranosti a fanatismu obou stran. Férově se musí přiznat, že Arabové z toho porovnání vycházejí mnohem hůř. Problém je v tom, že lidé jako autor připisují všechnu vinu jim.

1 10
možnosti

Pokud hlavní doktrínou palestinců bude vyhlazení Izraele, tak jen těžko lze očekávat vůbec nějaká jednání a už vůbec ne jednání, kde by palestinci byli ochotni uznat Izrael jako takový a už vůbec žádná, kde by uznali Izrael jako partnera a ne nepřítele. Pak se nemůžeme ovšem divit tomu, že Izraeli nakonec nezbývá nic jiného, než taková řešení, ta prostě vyplývají z situace, která je v oblasti po řadu desítek let a nelze na ni brát evropská měřítka.

22 0
možnosti
Foto

No právě "Pokud hlavní doktrínou palestinců bude vyhlazení Izraele", ale pokud to není pravda, tak co s tím?

0 4
možnosti
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal