Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Příznivec některé ze stran konfliktu bez obtíží najde argumenty pro svůj postoj i pro odsouzení druhé strany (stran?). V textu ministrů je mnoho korektních argumentů, poněkud nad rámec je otázka, co se stane s Palestinci, ač ani ta není nepodstatná.

Nejsem znalec místopisu a poměrů, k napsání mne spíš přiměly některé formulace, souvislosti a historické reminiscence. Chápu, že arabská strana to s přístupen nulové dohody prokaučovala a Izrael velmi šikovným a mazaným prosazováním svých zájmů dosáhl mnohého, výrazně nad rámec ujednání o dvou státech na daném území a jeho rozdělení. Nechci hodnotit míru legálnosti a spravedlivosti, taková je prostě situace a informovanější se o ní perte.

Mně však vadí argumenty obhajující zabrání dalších území a legalizaci tohoto odkazující na potřebu takového úkonu v zájmu vlastní bezpečnosti a svých obyvatel. To mi dost ježí chlupy, protože v nedávné i vzdálenější minulosti takové argumenty také zazněly a nepochybuji, že jejich momentální uživatelé je v historickém kontextu odsoudili. A to mi silně vadí, protože čitelný a konzistentní přístup to opravdu není a zavání to velmi účelovostí. A vnímám to jako velmi nešťastné.

Nemám nic proti státu Izrael a jeho obyvatelům a příznivcům, naopak, kloním se na jeho stranu, protože arabská strana si blokováním všech jednání, neřešením problémů a používáním teroristických praktik příliš pochopení nezaslouží. Jenže se z toho všeho úplně vytratili obyčejní lidé, jednotlivci, o právu a spravedlnosti ani nemluvě.

Kdyby alespoň konzistence zůstala .....

3 1
možnosti

Co by se mělo dít "s Palestinci"? Arabům jako izraelským občanům se nestane nic, není k tomu důvod. Pokud pak termínem "Palestinec" označujete Araba podporujícího protiizraelské k terorismu inklinující struktury, ten bude mít asi těžší život. To je ale v pořádku, ne?

11 0
možnosti
ZZ

za 1) u Schwarzenberga mě nepřekvapuje nic, ten i u nás s Havlem nadělal po 89 pořádnou paseku

spíše mě zas a znova překvapuje, že se u nás kdejaký jouda má potřebu vyjadřovat kdečemu na světě i když o tom ví tak akorát velké ........... ať je to izrael, tibet, thai wan, rusko,čína, no zkrátka kde co

2 6
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

11 2
možnosti
MM

Docela mě udivuje ten velký počet náhlých ochránců Izraele. Spíše v tom cítím snahu o adoraci Zemana a Babiše a o dehonestaci těch tří politiků, než skutečný zájem o Izrael.

Vás, pane autore, z těchto nízkých pohnutek v žádném případě nepodezírám.

1 14
možnosti
MM

Chtěl bych dodat, že text těch tří politiků jsem četl a našel jsem v něm mnoho racionálních argumentů, Argumenty a zdůvodnění izraelské vlády neznám a nejsem tedy schopen zaujmout nějaké stanovisko.

To přenechám odborníkům, ovšem nikoli populistům.

1 5
možnosti
AM

Jestli ta anexe proběhne, zbude Palestincům rozkouskované území ze kterého stát v budoucnu vytvořit nepůjde. V tom mají ministři pravdu. Bude to krok ukončující možnost dvojstátního řešení. Jenže k jednostátnímu řešení to také nesměřuje, protože by Izrael nebyl schopen zaručit plná občanská práva všem - znamenalo by to totiž, že Arabů by bylo v Izraeli víc než Židů, a netřeba si namlouvat, co by následovalo - vznik "demokratického" islámskéh státu Palestina skrze parlamentní procedury.

Takže vznikne velký Izrael, ovšem uvnitř s enklávami, které budou obývat jacísi ne-občané, bez státní příslušnosti, bez budoucnosti. V tom mají ministři pravdu také. A lidem bez budoucnosti na budoucnosti nezáleží.

Můj izraelský přítel, kterého jeden ultrapravičák posměšně nazval "členem tel-avivské kavárny" (ano, je to intelektuál), se domnívá, že Netanjahuovo setrvání v úřadu a celý ten americký plán, jsou nešťastné události, které nic dobrého nepřinesou...

Možná byste vy všichni nadšenci měli trošku popřemýšlet, co zničení vyhlídek na dvojstátní řešení může znamenat.

3 9
možnosti

Palestinští Arabové měli mnoho příležitostí k vytvoření svého státu v Palestině (přesněji řečeno na Záp. břehu Jordánu - o Arabech v Palestině viz dále). Nejdřív v okamžiku zániku Britského mandátu v r. 48, na základě plánu OSN (Židé toto usnesení OSN naplnili, Arabové se místo toho vrhli na Židy), a pak dlouhá léta, do r. 1967, kdy Záp. břeh okupoval arabský palestinský stát Jordánsko - neoprávněně, neboť to bylo území vymezené OSN pro národní domovinu Arabů v Palestině (trochu absurdní, neboť domovina Arabů v Palestině již existovala - to Jordánsko...). Nyní již skutečně existence dvou států na tomto území prakticky možná není, v žádném případě ne podle usnesení OSN z r 1947, to už dávno neplatí. Skutečností je, že existuje na jedné straně silný stát Izrael, jež si své hranice opakovaně vybojoval v obranných válkách, a dále chaotické skupiny Arabů, kteří se po celou dobu většinou perou mezi sebou, nebo vraždí Židy, a nic konstruktivního se od nich nedá čekat. To se potáhne desítky let, snad další generace Arabů někdy dospějí k něčemu konstruktivnímu a naleznou způsob soužití se státem Izrael.

2 0
možnosti

Divím se, čemu se autor diví. Schawarzenberg dlouhodobě obhajuje stanoviska EU, kárá čechy za jejich tzv. zapr.ěnost, protože nechceme přijímat imigranty, mluví stále o tom, že by nás imigranti obohatili a že je obrovská ostuda, že je nepřijímáme. Ve věci izraele jede opět podle EU, tedy je v zásadě protiizraelský a na druhé straně Zeman je dlouhodobě největší přítel izraele v česku, dokonce navrhl ještě před Trumpem, aby byl jeruzalém hlavní město izraele. Pravidelně ho do izraele zvou, atd.

12 2
možnosti

sorry, aby tam bylo české velvyslanectví,

0 1
možnosti
AN

A11l33e67š 85N47o94v43á41k

24. 5. 2020 9:28

Těšil jsem se na Váš komentář. Díky za obšírnější vysvětlení.

3 0
možnosti
Foto

Není se čemu divit, Schwarzenberg mimo jiné uznal Kosovo (něco jako Mnichov).

12 3
možnosti
VB

Význam článku by se neměl dramatizovat. A ano, nejde čekat donekonečna. Oznámit zastavení jakékoliv pomoci jak Palestincům tak okolním státům, pokud nepřijmou zde žijící Palestince za své občany.

PS: Myslím, že Česko není v pozici toho, kdo by mohl zde dávat rady. Německy mluvící Čechy byli vyhnáni.

0 14
možnosti
MV

M90i23l80a43n 78V81i72k

25. 5. 2020 14:53

"Německy mluvící Čechy byli vyhnáni. " - co to po přeložení do češtiny znamená??

0 0
možnosti
  • Počet článků 4812
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal