Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Z hlediska dnešní politické korektnosti nešlo o drancování, ale nanejvýše o přemísťování či odklánění.

2 3
možnosti
Foto

Po tak zvaném osvobození naší země Rudou armádou zabralo nám SSSR 565 podniků se sdělením, že se jedná o válečnou kořist. Ze zabraných podniků odvezli 20 000 kusů strojního zařízení. Poslední vlak s touto údajnou válečnou kořistí odjel dne 30. 06. 1945. Přes protesty naší vlády nám byly továrny vráceny, ale strojní zařízení ne. Tak nám byly odcizeny vlaky, jako válečná kořist. Vláda SSSR si vynutila na naší vládě vydání patentů a výrobních postupů týkající se kovoprůmyslu. Byly nám vyrabovány sklady hotových výrobků a surovin. Z Národní banky a Slovenské národní banky bylo nám odcizeno a nevráceno 412, 9 kg zlata, 547,95 stříbra, 2,6 kg platiny, a 2,5 kg kadmia. Dále bylo obsazeno113 peněžních ústavů ze kterých bylo odvezeno a nevráceno 221, 1 milionů korun, 2,5 milionů říšských marek, 8,7 maďarský pengo, 7,49 milionu cenných papírů, neurčené množství depozit 417 kg zlata a tak by se dalo pokračovat. Náš stát si pobyt sovětské armády platil. To neexistovalo nikde v Evropě. Armáda USA si svůj pobyt hradila sama.

8 0
možnosti
Foto

A ZASE ,,DROBÍTKO KECÁTE. I naši dobrovolníci v G.B. byli financováni i z prostředků ČSR, a sami si pak mnohé hradili ze žoldu", který jim byl vyplácen. A mezi spojenci existovaly i dohody o půjčce a pronájmu! Jak bylo či nebylo co ,,vypořádáno" po válce je pak záležitostí další, velice ovlivněnou dalším poválečným vývojem.

3 1
možnosti
VB

Předpokládám, že záleželo na velitelích. Moje babička, když u ní rusáky ubytovali, je chtěla pohostit, a velitel toho vojáka, co si perník vzal, málem zastřelil. Velitelé byli ubytovaní v domech (kde třeba spali na zemi), prostí vojáci zůstali v lese, kde si i vařili.

2 0
možnosti
Foto

Území, kde byl nepřítel, bylo vždy dobyto. Tak to často vnímal řadový voják snad v každé válce a ,,opravńovalo" jej to k tomu, aby získal i ,,svou" vál. kořist. Co se týká prosince r.45, po opuštění ČSR vojsky RA byl u nás de jure ukončen stav ohrožení, KTERÝ MĚL STÁT PŘEVÉST DO MÍR. PODMÍNEK, což asi dnes mnozí neví, jiní tento fakt až ignorují. Co se tzv. váleč. kořisti týká, mám v rod. archivu dokument, vydaný H.M. v G.B. Je dosti obsáhlý. Jeho jádro spočívá v tom, že veškerá váleč. kořist náleží, resp. přechází pod správu H.M. Toto uvádím jako příklad toho, že se s tzv. vál. kořistí vždy i počítalo, resp. jak byla u kterých armád i de jure řešena. Jinak je vše stále o tomtéž. Že prizmatem současnosti se posuzují události a děje z dob před třičtvtě stoletím.

6 0
možnosti
PB

P17e47t64r 74B78u86r34i97a16n

10. 5. 2020 19:30

Území, kde byl nepřítel, bylo vždy dobyto. Tak to často vnímal řadový voják snad v každé válce a ,,opravńovalo" jej to k tomu, aby získal i ,,svou" vál. kořist.

----------

Panebože to jsou hrozný primitivní bláboloviny tohlencto!

2 3
možnosti
Foto

Pane Stejskale, Vy jste jedním z blogerů, kterých si dosud opravdu vážím.. Nevím ale , jestli nebudu musit změnit svůj názor. Přidal jste se bohužel na stranu těch, kteří pro špatné činy, nevidí ani ty dobré, kterých je podle mne, daleko víc. Svědčí o tom už i to, že se RA bezesporu nejvíc zasloužila o osvobození České republiky od německých okupantů, od krvavé 2. světové války. Je pravda, že určitá část ruského vojska, zdemoralizovaného šestiletými útrapami války, nechovala v některých případech dobře. I u nás, na Jižní Moravě, se někteří soldati - osvoboditelé ptali "máte skutečně provedli nějaký zlý čin, byli za to přísně trestáni. I zastřelením. Vy jste se o to někde dočetl, ale já jsem jako dítě to zažila.... V naší dědině N... na Kyjovsku byl například zastřelen jeden ruský voják, který se opil, a když byl velitelem kárán, hodil po něm láhví od alkoholu. Sama jsem to neviděla, ale prý se to stalo. Na kopci nad naším domem. Neberte to samozřejmě jako omluvu a toleranci vůči jednání těch vojáků. ale sám musíte vědět, že i takové excesy války provází- a provázelo je to i v minulosti (Nakonec i dnes i Afgánistánu - a jinde ve světě). Chyby jednotlivců nemůžete paušalizovat. Oproti Němcům, kteří často i za neprokázaný přestupek likvidovali celé vesnice, to nesnese srovnání. Vzpomeňte na Lidice, Ležáky, Javoříčko, u nás ve zlínském kraji blízkou Ploštinu, Paseky, Vápenku, kde krutě povraždili (postříleli nebo upálili) jejich obyvatele. A ti se provinili jen tím, že podporovali (jídlem a dočasným ubytováním) partyzány. To rabováni některých ruských vojáků na západu Čech, jestli se skutečně stalo, jsou jistě odsouzeníhodné, ale k těmto německým zločinů se přirovnat opravdu nedají. Neměly by se zveličovat na úkor toho, co nám svoboda, o kterou se u nás nejvíc zasloužili, přinesla dobrého. Buďme spravedliví. Těch 140 000 ruských vojáků, kteří u nás nalezli své hroby, si od nás zaslouží vděk a úctu, ne zlobu a pohrdání. Křesťanské je odpouštět. (Nevím, co jsme za národ, vždycky "

7 23
možnosti

Kdy už pochopíte, že osvobození za cenu, že "osvoboditeli" odevzdáte část svého území a na 45 let se stanete jeho vazalem, žádným osvobozením není, a tedy za kroky, vedoucí k takovému "osvobození" nenáleží žádná úcta ani vděk. Události srpna 1968 toto jen potvrzují.

24 4
možnosti
Foto

SSSR v červenci vyzvalo USA, aby z Československa jednostranně stáhlo svoji armádu. Velvyslanec v Praze Steinhardt se na žádost vlády USA obrátil na Beneše, zda je naše vláda ochotna požádat Stalina, aby svoji armádu stáhl současně s armádou USA. Beneš si stěžoval velvyslanci USA, Steinhardtovi , že poslal do Vídně Ludvíka Svobodu, Vláda Clementise, aby si stěžovali u Koněva na chování sovětské armády. Řekl, že útoky sovětské armády na civilisty vede k vraždám. Beneš řekl, že všechny pokusy vyjednat odchod sovětské armády byly neúspěšné a naopak musí vláda připravit ubytování 400 000 sovětských vojáků. Emisaři varovali Koněva, že díky chování sovětské armády dojde ke konfliktu mezi civilisty a sovětskou armádou. Koněv je přijal chladně a nedal ani náznak příslibu, že sovětská armáda odejde. Naše vláda se k takovému dopisu neměla a tak jej napsal prezident Truman a navrhl Stalinovi společné stažení armád. Stalin po dlouhém váhání sdělil, že dne 1. 12. 1945 armádu stáhne. Stalin se k takovému krku odhodlal z důvodu, že sovětská armáda se u nás zdiskreditovala znásilňováním, loupežemi, krádežemi. V Plzni se při odchodu armády USA konala obrovská vojenská přehlídka na kterou se sjeli lidé z celých Čech a loučili se s touto armádou, která mezi lidmi zanechala ten nejlepší dojem Sovětská armáda odjížděla bez většího zájmu. Náklaďáky narvané nakradeným nábytkem a dalšími věcmi.

18 2
možnosti
LJ

Ruští vojáci byli překvapeni, když stoupili na území někdejšího Výchdního Pruska, že tam jsou na vesnicích zděné domy a že jsou dobře vybavené. Velitelé jim povolili nabrat 20 kg věcí a poslat domů. To jsem kdesi četl.

4 0
možnosti
Foto

Sovětští vojáci kradli vodovodní kohoutky, protože nemohli pochopit, že otočením z nich teče voda. Snad věřili, že doma je vrazí v zemljance do zdi a voda poteče. Také vypráví, že v domě chodili na velkou do zásuvek psacích stolů. To, že byli schopni rozštípat vzácné obrazy a s nimi si topit, také bylo normál. O krádeži hodinek i za cenu vraždy nemá cenu ani mluvit.

5 3
možnosti
JH

Jistěže osvobozování, či chcete-li pronásledování nepřítele, sebou někdy neslo i to drancování znásilňování....

Jen hlupák to může popírat. Jen hlupák to ale tak radostně - spravedlivě, melduje u příležitosti květnových oslav, jakoby právě tohle bylo tím nejdůležitějším!

8 4
možnosti
JK

Spíš často než někdy.

4 0
možnosti
Foto

Karlovy Vary byly po Mnichovské dohodě součástí německé 3.říše. Lze tedy, aniž bych chtěl ospravedlňovat rabování a drancování, logicky vyvodit, že nebyly osvobozeny ale dobyty.Stejně jako Berlín, Dráížďany atd.

8 4
možnosti

... a celé Československo.

5 1
možnosti
ZD

Článek s podobným vyzněním Vám v této zjitřené době zajistí hodně kladných ohlasů. Mí příbuzní a předci, stejně jako rodiče mých kamarádů bojovali se Svobodovou armádou a viděli ještě horší příhody než rabování,které je motivem článku. Při pochopení kdo všechno musel na frontu a v jakém stavu vzdělání ruské/sovětské společnosti se v době války ruská společnost nacházela, by měly být jinak nepřijatelné skutky částečně omluvitelné jako válečné události - které by se při neexistenci války nikdy nemohly stát.

Nevím jestli to byl úmysl, ale článek vyznívá jako smutek nad tím, že ti pologramotní Rusové vůbec přišli. A hned se naskýtá otázka jak dalece pro Vás byl stav před jejich příchodem akceptovatelnější. V čase před příchodem RA se přeci nerabovalo viďte?

8 3
možnosti
JM

Úroveň vzdělání v SSSR v roce 1945 byla mnohem vyšší, než v Rusku v roce 1813. Tehdy ale Rusové pronásledující Napoleona, nerabovali. Je to o něčem jiném. Především jde o to, co vojákům dovolí velitel.

9 2
možnosti
  • Počet článků 4819
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal