Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Domnívám se, že tento Váš článek a úvahy v něm uvedené jsou zcela nesmyslné.

Kdo vyhrál, kdo prohrál a proč?

0 0
možnosti
Foto

Mě pořád překvapuje tvrzení o porobě po Bílé hoře... při porážce katolíků, byl by zde podle zkušeností z okolních zemí, podstatně větší útlak, než ten katolický.Svou netolerantnost ostatně nový král či jeho služebníci prokázali obrazoborectvím ve svatém Vítu.... Celkově se domnívám, že otázku zda by nám bylo lépe bez Habsburků než s nimi nelze tak černobíle uzavřít....

2 0
možnosti

Jako věřící nevěřící evangelík augsburského vyznání jsem pro sloup. Myslím, že má

určitě větší uměleckou hodnotu než sousoší s Janem Husem,To tam nemělo být.

Lze tam přece ,po tím sloupem umístit tabulí se všelijakým moudry, národu, respektive nám diletantům vše chytře a krátce vysvětlit. Vidím, že máte přehled, na rozdíl od mne. Já jen vím, že evangelíci i po vydání tolerančního patentu, nemohli stavět kostely s vchodem od cesty ale jaksi bokem. V Bystřiciˇ /dříve B.nad Olší/ je krásný evangelický kostel z roku 1811 s lodí paralelně s cestou, a na hřbitově je krásný dřevěný katolický kostelík, který má vchod také jaksi šejdrem, ale kdoví jak tam kdysi vedla cesta.

Obdivuji naše předky, jak se nevzdali své víry, zatímco my jsme houfně vstupovali do KŠČ / já teda ne ;-D /. Pěkný článek, zase jsem se něco dozvěděl.

0 0
možnosti

To je najednou humbuku kvůli jednomu sloupu ...Já si Komenského vážím, ale obnova sloupu mi nevadí. Vidím v tom jen nápravu hloupého vandalského činu od lidí, kteří přišli jaksi s "křížkem po funuse" a o vznik státu se vůbec nezasloužili. Vážím si i Husa, ale období husitství považuji za izolaci a cestu zpět v naší historii. Trochu mi to připadá jako dnešní islámský fanatismus.

2 0
možnosti

Švédové odtáhli i s uloupenými sbírkami, které shormáždil Rudolf II, k moci se vrátili Habsburkové, nastala rekatolizace. V roce 1871 přišel toleranční patent. Kdyby zvítězili Švédové, nastala by protestantizace (čeští brtři či utrakvisté by nebyli trpěni) a toleranční patent by přišel v roce 1950. To není překlep. Skutečně ve Švédsku nebylo povoleno jiné nábořenství než luterské, ani židé tam nemohli žít až do r. 1950.

5 0
možnosti
Foto

Domnívám se, že náprava toho vandalského činu z počátku listopadu 1918 je velkou věcí naší země jako celku a "výhrou" všech kulturních lidí napříč různými konfesemi a názorovými tábory. Ne však výhrou "jedněch nad druhými", ani porážkou jedněch, utrženou od druhých. Právě tato optika "porážky" či "vítězství" nějaké skupiny je chybná a zbytečně jitří emoce. K čemu dobrému poslouží optika neustálého oživování čtyři sta let staré války? Cožpak nemají být křesťané nositeli usmíření?

8 0
možnosti

K63a70r56e42l 76O66r52l87i14k

24. 1. 2020 19:26

Jan Amos Komenský napsal v roce 1632: "Summa historie o protivenstvích církve české, hned od počátku jejího na víru křesťanskou obrácení (to jest od léta 894.až do léta 1632.) zběhlých." Tak zní celý název knihy. Kdo ji četl, nikdy by nesouhlasil s Mariánským sloupem.Možná pro vztyčení sloupu hlasovali ateisté (Piráti apod.)

Domnívám se, že celý "mariánský kult" je z pohledu Bible politováníhodný. Dogma o "Nanebevstoupení Panny Marie je trapný církevní výmysl. Je to vulgární neúcta k Písmu svatému. Za křesťana "neoroduje" (=nepřimlouvá se) nikdo z mrtvých, ale pouze ž i v ý Spasitel, Pán Ježíš Kristus.

Křesťané mají stavět své nauky na základě, kterým je Spasitel (I.Kor.3, 11-15)

Autorovi rozumím, ale ne-křesťan duchovním záležitostem nerozumí (I.Kor.2,14)

0 0
možnosti

P91e36t81r 34C45e56r49n75y

25. 1. 2020 9:18

Nesouhlasim s Vami. Jedna se predevsim o uctu k zene, ktera byla vybrana a svolila porodit Boha. Nedokazu pochopit, ze nekdo, kdo si rika krestan (at uz jakehokoliv smeru) a ma uctu k Jezisi Kristu, nema uctu k zene, ktera Ho porodila. Ne jako k bohyni, ale jako k mimoradnemu, jedinecnemu cloveku. Myslite, ze Jezis hlubokou uctu ke sve matce nemel?

1 0
možnosti

Ta vaše nenávist vůči mariánskému sloupu už hraničí s fanatismem! Měl byste se trochu více zajímat o historii té doby a ne jen používat znalosti z díla Aloise Jiráska a Zdeňka Nejedlého.

To povstání bylo povstání českých stavů, ale v českém národě jako takovém mělo minimální podporu! Velké slovo při tom povstání měli sice čeští páni, ale podle současných kriterií bychom je označili za české Němce. Vůdčí postava povstání Thurn mluvil německy a česky rozuměl velmi málo, vojevůdce Mansfeld pocházel ze Saska, a i velká část z těch popravených českých pánů používala jako mateřský jazyk němčinu. I ti chrabří Moravané, co padli u zdi letohrádku Hvězda, byli většinou němečtí námezdní žoldnéři zverbovaní moravskými stavy!

O víru šlo až na posledním místě. Jak to obvykle bývá, tak hlavně šlo o majetky a o peníze. Protože šlechtici nedokázali zapojit do své věci obyčejný lid a ani nebyli ochotni sáhnout hlouběji do svých pokladnic, aby zaplatili námezdní vojsko, tak to dopadlo, jak to dopadlo. A ve výsledku na to, jako vždy, doplatili hlavně obyčejní lidé!

A kdyby vyhráli protestanté, tak by zase byli utlačování katolíci a rozhodně bychom tu neměli tolik krásných barokních kostelů a soch!

5 1
možnosti

Pane Stejskale, ten sloup je připomínkou vítězství na Švédy a na straně obránců Prahy byli nejen katolíci a utrakvisté, které tak rád počítáte mezi protestanty, ale také lutheráni a čeští bratři.

A ta tragedie? Víte, po Augsburgském smíru byli vyhnání katolíci z mnoha zemí dnešního Německa. Nejen vyhnáni ale také vražděni. Pouze Rakousko se neřídilo doslovně touto dohodou a protestanté zde byli tolerování a nejen to, zastávali vysoké vládní funkce. Co vedlo k Bílé hoře nebudu rozebírat. Jen dodám, že po Bílé Hoře skončila tolerance Habsburské monarchie a začaly být uplatňovány dohody z Augsburgu.

Co se týče Jana Husa, tak byl katolík a nikdy nezpochybnil svoje katolictví. Upálen byl ne díky katolické církvi, pokud znáte historii, tak jistě víte, že Církev bojovala proto, aby upálen nemusel být, tedy aby nebyl předán světské moci, kde platili zákony Fridricha II, který zavedl v říši zákon, že kacířství je hrdelní zločin. Mimochodem tento císař byl několikrát z Církve vyloučen pro své chování a byl přítelem al-Kamila.

Ok a co se týče Komenského, zapomínáte, že jeho spisy byly v katolických zemích respektovány a byly inspirací i pro Marii Terezii. Katolická církev uznávala jeho pedagogické schopnosti a v Evropě úspěšné jezuitské koleje učení Komenského aplikovaly v praxi.

Můj pocit z Vašeho článku je, že si jen potřebujete plivnout na katolíky. Víte, moje žena je luteránka, sám jsem katolík. Naší přátelé jsou husitský kněz a jeho žena a dokážeme se bavit o víře, radosti. Vy jste první protestant, kterého znám, který v sobě nosí nenávist vůči katolíkům. Přitom, kdybyste se zamyslel, tak vaši předci byli katolíci. Plivete i na ně.

6 2
možnosti

Když se začal rozpínat islámský stát v Iráku a Sýrii, tak se místní klanoví vůdci rozhodli chránit křesťany, byl zde na idnes o tom i článek a důvod? Chránili je proto, že před staletími jejich předci byli také křesťany. Cítili to jako svojí povinnost. Dnes jste to vy, kdo sem vnáší nesnášenlivost a nenávist. Něco, co v době Bílé Hory neexistovalo a je konstruktem až Národního obrození a Panslavismu.

3 1
možnosti

J56a74n 68R27á36ž

24. 1. 2020 17:16

Váš článek mi svými absurdními argumenty připomíná sloupky českých buditelů v devatenáctém století. Také si upravovali historii podle vlastního vidění.

"Kdo ničí sochy a památníky připomínající minulost, odmítá znát svoji historii" Nevím, kdo to prohlásil, ale připadá mi to velmi moudré.

5 1
možnosti
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal