Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Stejskale. Vasi uvahu odmitam. Vysvetleni a kritiku rozhodnuti prezidenta jsem podal pod podobnym clankem. Prinasim vam jej cely. Jinak nemam k teto veci co rici.

0 0
možnosti
JL

Pane Abelovsky a ctenari. Snad trochu historie neuskodi. Loni v prosinci toto stejne rozhodnuti Trump stahl. Duvodem byla diskuze o nahrade za americke vojaky v teto oblasti. Tato diskuze je jiz 10 mesicu stara a vysledek neni zadny. At OSN tak i velmoci v NATO nemaji "zaludek" se zabyvat timto problemem.

Zde nejde jen o Kurdy. Jsou tam take veznice s asi 10000 zajatcu ISIS pod dohledem tecto Kurdu. Je tam cele mesto s rodinami techto teroristu. Diskuze zustala na urovni slibu Turecka, co by clena NATO, o humalnim resenim tohoto problemu k vytvoreni asi 10km pasu mezi Syrii a Tureckem a zabraneni Kurdum se spojit s Kurdy v Turecku. (pro Turky jsou Kurdove teroristi). Turci maji take prevzit strazni povinosti nad uveznene bojovniky ISIS. Vse pod hrozicimi sankcemi vuci Turkum, kdyz to nedokazi presne udelat.

To jsou dnesni fakta. Snad je dobre dodat kursky problem vznikly po WW I, kdy se Kurdove sve samostatnosti nedockali. Jejich uzemi kde ziji, je oblastech ctyr statu. Syrie, Iraku, Iranu a nejvice na jihu Turecka.

Osobne nejsem spokojen z rozhodnutim prezidenta Trumpa. Je to jiz podruhe, kdy USA ty Kurdy opustily (Clinton po prvni valce proti Iraku). Vsak jeho oduvodneni je jasne. Jiz nechce byt policiji v tomto regionu, chce splnit predvolebni slib a hlavne, nechce, aby americti vojaci umirali v techto oblastech. To nemluvime o financnim zatizeni.

Na konec meho prispevku je treba se zamyslet nad ceskym pristupem k temto otazkam. Jsme pripraveni nahradit nasimi vojaky ty americke? (je jich tam asi 1500 tedy ne moc). Jsou ty evropske velmoci pripraveni byt tou policii v teto oblasti? Dokazi se postavit Iranu a byt tou silou proti jejich rozpinavosti? Turecko, jako clen NATO, musi ukazat svoji hodnotu byt clenem.

Kecanim v zazemi se nic nevyresi. To je vse, co cesky narod umi. Pridava se k tomu "velikasstvi Evropy" v techto otazkach. Snad jen otazka Afganistanu je nasimi veliteli brana dobre. Jsem na to jako Cech (moravak) hrdy!!!!

0 0
možnosti
Foto

Turecko si vytvoří takové malé "Sudety" osídlené vhodným obyvatelstvem a v rámci referenda si v budoucnu posune hranice. Nedávno USA vyhrožovaly, když si Turecko chtělo koupit Ruské rakety a teď, kdy možná Irán vystřelil nějaké rakety na ropná pole, potřebují v regionu silného kamaráda, takže na toho menšího klidně zapomenou. Tábory zajatých členů IS budou vyřešeny, všichni vězni se někam vytratí, možná budou zajišťovat klid na obsazeném území, Turecku ubudou uprchlíci, pro Evropu ideální řešení :-/.

0 0
možnosti
DR

Všichni víme, že ta tzv. "bezpečnostní zóna" je jen mediální blábol, ve skutečnosti to dopadne jako v západní Rojavě, čili v Afrínu, poněvadž do bojů samozřejmě i zde nezasáhne pouze pravidelná turecká armáda, ale tu nejhorší špinavou práci pro turky opět udělá ta sebranka z honosným názvem FSA včetně části hrdlořezů z Daesh. A co tehdy dělali ostatní členové toho slavného NATO včetně nás? Samozřejmě nic, dělali že to nevidí.

To podstatné ovšem v blogu nezaznělo a tj. že kurdové si především díky rozporům ve vedení, za to kam se dostali, můžou sami. V Afrínu odmítli nabízenou pomoc Damašku s tím že se ubrání za pomoci američanů sami a přišli o všechno. Nepoučili se a nyní díky jejich opětovné slepé víře ve spojenectví z USA udělali úplně to samé a tudíž přijdou o další území. A to především jejich vlastní hloupostí, poněvadž kdo se z chyb nepoučí jednou, tak tomu není pomoci.

0 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas, je to podraz, a vymstí se nejspíše i nám.....R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal