Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Děkuji za info,jsem v této oblasti z hlediska znalostí panicky čistý a tak jsem rád, že zde mohu dostat info, které od medií nedostanu.zaujalo mě,že kneset má jen 120 členů v porovnání s naší sněmovnou a počtem obyvatel. Nevím jestli mají v Izraeli obdobu senátu a taky jakou váhu mají muslimové, žijící v Izraeli.R^R^R^

0 0
možnosti
Foto

V Izraeli mají jednokomorový parlament (Kneset), tudíž žádnou obdobu horní komory (Senátu). --- Pokud jde o váhu muslimů, ta se liší případ od případu - doslova i obrazně ...

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. O izraelské současné politické scéně moc přehled nemám, rád jsem se z článku trochu poučil. Píšete:

Dvacátého června se čtyři hlavní arabské strany Hadaš, Taal, Raam a Balad dohodly, že půjdou do voleb společně. V čele jejich SPOLEČNÉHO SEZNAMU stojí lídr komunistické strany Hadaš Ayman Odeh.

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=723898

Překvapuje mne, i když ne tak docela, že čtyři hlavní arabské strany si do čela postavily komunistu. Copak mezi těmito čtyřmi stranami neexistuje silnější umírněnější arabské levicová strana nebo silnější arabská pravicová strana? Komunisty považuji za extrémní levicovou stranu a proto mne překvapuje, že komunista vede kandidátku Společného seznamu.

Jak je to s arabskými pravicovými stranami?

Jak je to s arabskými muslimskými stranami, tj. stranami, které vycházejí z Koránu?

0 0
možnosti
Foto

Že v čele arabského SL stojí lídr komunistů (někdy se uvádí postkomunistů, ale tyto jemnůstky nechme stranou) je realita, s níž je nutné se smířit - tak se Arabové mezi sebou dohodli a je to jejich věc. --- Pokud jde o arabské pravicové strany, žádné takové, tedy relevantní, jsem v kampani nezaznamenal; ostatně v arabské politice v rámci izraelské demokracie hraje spíše než pravolevé dělení prim nacionalismus. --- Takzvaně arabská muslimská strana existuje, jmenuje se Islámské hnutí a je (bylo) rozděleno do dvou větví. Severní, radikálně protiizraelská, byla v roce 2015 postavena mimo zákon, umírněná jižní je součástí politického života v rámci arabských partajní aliancí.

0 0
možnosti
RC

Podle dosavadních průzkumů žádná koalice nemůže sestavit vládu.

0 0
možnosti
Foto

Mám naději, že při troše dobré vůle a ochotě ke kompromisu se pravicovou vládu nakonec sestavit podaří.

1 0
možnosti
Foto

Tak ten návrat ztraceného syna (Moše Kahlon & Kulanu zpátky do Likudu) jsem nějak přehlídl.

1 0
možnosti
Foto

Nevadí. Nicméně máte pravdu, pokud jde o "ztraceného syna ". Sám Kahlon řekl: "Nebylo to sloučení, ale návrat domů." Děkuji za příspěvek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4795
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal