Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Pred dvema tydny jsem v ramci poznavaciho zajezdu navstivil mesto Jericho. Mam takovy dojem, ze to tam cestovka dala proto, aby eventuelnim slunecnikum ukazala, jak by vypadal West Bank, kdyby mu zacali vladnout ti sami co ted v Jerichu. Bylo to desive, svrab, nestovice a totalni vybydlenost onoho mista zanechala opravdu ten spravny dojem. Chanov hadr. Israel nikdy nesmi West Bank pustit, jinak ze z nej stane jedno velke Jericho, pripadne hell hole Gaza.

0 0
možnosti
JR

J95a89n 49R37á91ž

9. 6. 2019 16:46

Pan Řezník neustále opakuje mantru o nepřípustnosti získání území silou. Otázku jak by hranice Izraele vypadaly, kdyby Arabové šestidenní válku vyhráli, si ovšem neklade. Což je chyba. Arabové válku začali a jejím cílem bylo vymazání státu Izrael z mapy Blízkého východu! Byla to tak válka o bytí a nebytí Izraele a tuto válku Izrael vyhrál. A tak Izrael má nejenom jako vítěz ve válce, kterou nezačal, ale i z hlediska morálky, plné právo k zajištění své bezpečnosti změnou strategických parametrů svých hranic.

3 0
možnosti
Foto

Arabové byli mezi sebou tak rozhádaní, že žádné nebezpečí společné akce nehrozilo. Navíc co arabský stát, to pokus o puč. Měly tak akorát dost práce sami se sebou. Navíc si poštvaly proti sobě ropné monopoly (sedm sester).

Jinak fakt za to nemohu, že pro členský stát OSN platí Charta OSN. Když vstoupím do nějakého klubu, tak dodržuji jeho pravidla. Takže bych prosil morální řeči nechat stranou.

A jak můžete tvrdit, že si začali, když na syrsko-izraelské hranici byl jako první zastřelen 18. února 1967 syrský voják.

A pro Araby platila Charta OSN stejně, takže pokud by nějakou válku vyhráli, bylo by jim to houby platné.

0 4
možnosti
Foto

A proč se domníváte, že anexe Golánských výšin zvyšuje šanci Sýrie na bezpečné hranice?

A totéž platí pro West Bank.

A proč necitujete z té rezoluce RB OSN zásadní princip, z něhož vychází: princip nepřípustnosti získání uzemí silou.

A snad připustíte, že jak Jeruzalém, tak Gaza, tak i West Bank byly získány silou.

0 3
možnosti

Máte snad pocit, že princip získání území zdvořilou žádostí by fungoval?

A jiný způsob mne nějak nenapadá.

3 0
možnosti
Foto

Dnes je Západní břeh, neboli Judea rozdělena na tří zóny. První zóna celá spadá pod správu palestinců. Patří sem i město Betlém. Je to zóna "A" Zóna "B" spadá pod správou palestinců, ale na bezpečnost dohlíží Izrael. Zóna "C " spadá celá pod správu Izraele.

6 0
možnosti
Foto

Ano, je to tak a já dodávám: tak jakápak okupace?! Jen upřesnění: Západní břeh = dříve Předjordánsko = historicky Judea a Samaří (byť starověké hranice hranice byly poněkud odlišné). --- Občas vzniká dojem, že většina světa se tváří tak, jako by žádné rozdělení na ony 3 zóny neexistovalo.

6 0
možnosti
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal