Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takový drobný detail, který se v diskuzi neobjevuje:

Pokud by nebyl schválen zákon o církevních restitucích a o odluce církve od státu, tak bychom dnes ze státního rozpočtu pomáhali financovat výstavbu mešit v ČR!

0 0
možnosti
Foto

Nemuseli, protože islám není u nás registrován. Ale pak že tu islámofobii vyvolává jenom Zeman a Okamura.

A žádný zákon o odluce církve od státu schválen nebyl.

0 0
možnosti
Foto

Ocenění zemědělské půdy bylo stanoveno na základě průměru tržních cen zem. půdy v ČR, s výjimkou zahrad a sadů. V průměrných tržních cenách byly oceněny rovněž lesní pozemky včetně porostů a dále vodní plochy, zastavěné plochy a nádvoří jako parcely stavební, a stejně tak byly tržně oceněny i ostatní plochy. Ceny budov byly stanoveny na základě průměrné ceny na jednotku zastavěné plochy. Pokud by církevní majetek oceněn základě znaleckých posudků taknáklady na jeden znalecký posudek se pohybují mezi 8 -20 tis. Kč. Jednalo by se o časově náročnou věc, které by musela předcházet . Identifikace na současný stav a náklady na geometrické plány se pohybují v rozmezí 10 -50 tis. Kč. Pozemký úřad od roku 2000 prodává půdu zahrádkářům a do současné doby to není ukončené. Proč ?? Je malo znalců k ocenění půdy a málo geometrů. Takže si představte, kdyby se měl církevní majetek po jednotlivostí ohodnocovat.

2 0
možnosti
Foto

O jakém datu mluvíte, když hovoříte o tom ocenění zemědělské půdy?

0 0
možnosti
Foto

Ano, tak to bylo, ale v tom případě měla ty peníze přeposílat ze svého účtu církev římskokatolická, nikoliv stát, aby tím po právní stránce potvrdil veřejnosti, že jde pouze o tzv. finanční náhrady. Po právní stránce jde tedy o dar, který s restitucemi nemá nic společného.

Dvaceti procent se zřeknu velmi snadno, pokud dostanu navíc tak 120% díky naprosto nerealistickým cenám půdy, o nichž se v momentu odhadu předpokládalo, že porostou do nebe, ale oni začali klesat.

0 8
možnosti

J77a64n 92B38u12r59i37a77n

30. 1. 2019 8:40

"díky naprosto nerealistickým cenám půdy,"

A na to jste přišel jak? Ona ta lesnická či zemědělská půda byla totiž církvi normálně vrácena a náhrady jsou pouze za půdu nevydatelnou.

A otázka zní, jaká že to tedy půda je, která je v současné době už nevydatelná. Odpověď zní, že je to často půda dnes už něčím zastavěná. No, a teď si odpovězte sám, jestli je necelých 50 Kč/m cenou přemrštěnou či nikoli.

9 0
možnosti
Foto

Zásadní problém v odporu proti církvím a uplatnění zákona a náhradách atd. vidím v dračím vejci bolševismu v druhé polovině 20. století. Bolševikům se prostě podařilo duševně zmrzačit dvě generace s poukazem, že jejich náboženství (se "svatým Petrem" v mauzoleu v Moskvě) je cosi lepšího, slibující ráj už zde na Zemi, místo v nějakém imaginárním nebi, které Gagarin neviděl.

Církve byly vykreslovány jako parazitní články společnosti, na které "se doplácí". Toto vše stačilo a stačí, aby byly opomíjeny samaritánské úkony církví (a to bez výjimky všech) a byla prezentována jen negativa.

Potřeba duchovna je brána jako zbytná, Husák to stihl na poslední chvíli, Jaruzelski taky.

A jako třešnička - chybí tady zklidňující hlas třeba hlavy státu, což u té naší lze předpokládat jen stěží. R^

15 0
možnosti
Foto

Ale vůbec ne, jednou zafungoval trh, obchodování s futures.

1 0
možnosti

J42i23ř60í 58F30o24g15e94l

30. 1. 2019 8:23

Těch aspektů je ovšem poněkud více.

Již smotné schválení za podivných okolností je jedním z nich. Dále pak lze uvažovat o tom, že aby bylo schváleno, slíbila římskokatolická církev náhrady novocírkvím, ale stejně tak si můžeme myslet, že si o tu částku tato církev celkové náhrady navýšila. Dále pak není tak zcela pravda, že by se právní mínění o zdanění objevilo najednou, hovořilo se o něm již od začátu. Celkově je nutno říci, že ano, zrestituovat, ovšem za jasných podmínek a finanční náhrady měly být zdůvodněné a podložené a ne činěné hausnumery z pohledu z okna.

2 1
možnosti

Pokud nevíte,jak to bylo, tak nespekulujte. O celé problematice zákona jednala, za církve a náboženské společnosti,ustavená odborná komise ze zástupců církví. Náhrada za nevydané pozemky se vám zdá nednesená.Ovšem z převážné většiny to jsou pozemky /louky,pole,lesy - zabrané městy a obcemi. Porovnejte pozemky v Praze a stat. městech. Dále stavby se hodnotili jako jednopatrové. Nevydané byly většinou majetky menších církví a řeholních řádů,které vlastnily činžovní domy,vícepodlažní charitní zařízení a nemocnice. Další majetky nebyly zahrnuty - náhrady za znehodnocení staveb,živý a mrtvý inventář apod. - vše v řádnu desítek milionů korun.

1 0
možnosti

J86a82n 87J92í43l52e37k

30. 1. 2019 8:07

Oliver Cromwell: Když zasedá parlament, nemůžeme si býti jisti majetkem, ctí ani životem.

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=698571

Jak se zdá, není to nadsázka. tedy v České republice ne.

4 0
možnosti
Foto

Zdrojem vší moci ve státě je lid, jehož představitele sedí v parlamentu. Takže to je v pořádku. Je to jak v jedné Aristofanově komedii.

0 0
možnosti

J51a56n 75B58u52r16i55a31n

30. 1. 2019 8:07

Díky za blog a karma.

Ale počkejte, jak to schytáte - za chvíli se to tu bude hemžit upalováním a odpustky.

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS