Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Osobne jsem se narodil 2 mesice po Mnichovu. Pamatuji si posledni leta WWII. Nechtel bych prozit ten cas znovu. Nechtel bych, aby moji synove (2), vnuci (3) a take pravnuci (3) prozily takovy cas.

68 rok jsem resil jiz jinak, protoze jsem znal silu toho nasilnika, ktery prisel a naporucil nam, jak mame zit, jak mame myslet. Mel jsem moznost odejit.

Po 89 roku jsem se vratil a veril jsem v moznost mit konecne republiku jaka ma byt. Po rozdeleni, ktere probehlo na nejvyssi urovni demokratickeho mysleni, zustala nam republika, ktera mela ukazat svetu konecne co jsme zac. Zde jsme prohraly po treti. Vlastni vinou. Poznavam, ze jsme se nepoucily. Republika nema dobrou organizaci. Je stavena na politickem zaklade, ktery je z doby Rakouskeho cisarstvi. Nase soudnictvi je jeste v dobe pred rokem 89. Prumysl ma nekolik zarnych mist, jinak jsme jen montovna pro jine. Nasi vedouci cinitele vyuzivaji nasi lenivosti premyslet ke svemu prospechu, Nase letargie hledat a adoptovat neco lepsiho jim velmi vyhovuje. Posledni rok bez vlady mi ukazoval, ze zadne pouceni z doby Mnichova 38 a srpna 68 jsme si nevzaly. Republika je slaba, rozharana. Prijde-li nekdo silnejsi, nemame vnitrni silu mu celit.

Verte mi, on urcite prijde.

0 0
možnosti

Válčit teoreticky je opravdu nesmysl, nám přece o krk a zničení našich domovů nejde a ani si neumíme představit, co za lotry byli němečtí nacisti.

0 0
možnosti
Foto

,,Jaké měli pocity?" Asi jak kde. Jiné v tzv. sudetech Němci, či Madˇaři na Slovensku. A jiné ti, kteří si myšlenku ČSR vzali za svou natolik, že byli ochotni, později pak i schopni za ní bojovat, ba za ní i umírali. Nejen můj otec patřil mezi ,,ty druhé", a proto jsem jejich pocity i od něj i jiných znal. Jedno však věděli všichni. Že ,,mnichov" Hitlera nezastaví!

1 0
možnosti
Foto

P.S.: pocity ze srpna r. 68 raději srovnávejte s pocity z března 39. V obou případech šlo o ,,završení mocenských cílů" zločinec. ideologií:-/

2 0
možnosti
Foto

Laciný a bezobsažný závěr. Chamberlain jen hájil velmocenské zájmy Velké Británie. Kdyby Churchill nebyl v opopzici, mával by tím papírem on. Je třeba vyvodit závěr z toho, že smlouvu podepsali demokraté.

0 4
možnosti

to se nedá takto formulovat Churchill měl vždy zdravé názory. Pochybuji, že by to bylo stejné

0 0
možnosti
Foto

Autorova účelová paralela mezi osudovými roky 1938 a 1968 samozřejmě pokulhává na obě dvě nohy. Po Mnichovu a epizodní II. republice přišel devastující protektorát "Böhmen und Mähren" s brutální germanizací, nemilosrdnými popravami a podřízením všeho českého Němcům kteří nás jednoduše chtěli navždy vymazat z mapy Evropy. Rok 1968 znamenal konec období takzvaného Socialismu s lidskou tváří a následovala léta Normalizace která se ovšem s krutostí jak Protektorátu tak počátků budování socialismu 50. let nedala srovnávat.

3 0
možnosti
Foto

Dovoluji si, jako pamětník, Vás doplnit. Vcelku s Vámi souhlasím, ale podotýkám, že to krátké období 8 měsíců roku 1968 bylo obdobím "žvanění o socialismu s lidskou tváří"

3 1
možnosti

Tak já zase v r.1970 měl kolegu šedesátníka, který mobilizoval do Dobrošova. A mluvil o strachu, ponurosti, žádné skutečné nadšení. Prý by mi to nepřál zažít. Ono se to dneska u počítače, kafíčka či sklenky vína "válčí" ...

2 0
možnosti
Foto

Myslím si, že srovnání 30/9/1938 a 21/8/1968 sedí jen zdánlivě. Zatímco Mnichov znamenal začátek konce 1.republiky, tak Srpen, ani náhodou, konec 20 letého vývoje neznamenal.

3 2
možnosti
Foto

A právě proto, já Srpen za žádnou zvláštní tragédii nepovažuji. Za skutečnou tragédii pro náš národ považuji Únor 1948 nebo ještě lépe, výsledky 2.sv.války, po které jsme se ocitli v zájmové sféře SSSR.

1 1
možnosti

Omlouvám se, ale musím opakovat citát, který jsem před nedávnem do podobné diskuze napsal:

"Jen velmi nerad bych ti vyprávěl o tom, co všechno potkalo maličké armády, které mělo Právo na své straně." Jen bych dodal - a co se stalo jejich maličkým královstvíčkům či státečkům.

1 0
možnosti
Foto

Nestrašte ! A nechte si vyprávět, jak vzdorovala malá Sparta velké Persii !

0 0
možnosti

J83i77ř61í 42F41o11g56e49l

30. 9. 2018 8:41

Ano a nehledeme analogie jen v minulosti.

Tehdy nás prodali za slib vlastního pohodlí a řešení svých problémů na náš úkor.

Analogie se nabízí i v současnosti. Vlastní politické chyby s migrantskou krizí a plíživou okupací islámem se snaží rozdělit i na ty co mají ještě zbytky zdravého rozumu.

3 0
možnosti

Nejsem si jist, že až se ještě více vylidní Pobaltí, zbudou tam Rusové a Rusko si ten prostor nějakým moderním způsobem přivlastní (nemusí jít o přímou agresi, ta není dnes populární), že NATO uplatní okamžitě "článek 5". Spíš bych to typoval na sankce, dočasné ...

1 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal