Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BH

No to vítěztví by se dalo chápat, že se ustoupilo do předem připravených pozic, aby jsme se pak mohli nezraněni vrátit do vyklizených pozic a vystřídat nepřátelské obyvatelstvo;-)

Smutné pro nás je, že prakticky všichni odsunutí z rozhodnutí vítězných mocností, na tom byli v západní zóně po pár letech lépe než my;-(:-P

0 0
možnosti
JS

U podepsání nikdo z představitelů ČR nebyl, takže to byla zrada Francie a Anglie. Bylo to jednání o nás bez nás. Úvahy o tom co Beneš chtěl nebo nechtěl udělat jsou bezpředmětné. Může mi někdo vysvětlit proč by tam Beneš nebo někdo z ČR nebyl pozván, když tu dohodu tvořili a chtěli podepsat? Je to pouze žvanění na obhajobu zrady. Podívejte se jak se na Mnichov francouzští a britští představitelé dívají dnes, je to poučení pro zítřek. Churchil je po smrti, jeho názor na Mnichov už nikdo nezná a nikoho nezajímá.

1 0
možnosti
Foto

J78a89n 90P20e16c93h20a

27. 9. 2018 2:30

Souhlas a karma. O určité, donedávna tajené, aktivní spolupráci E. Beneše na tvorbě Mnichovské dohody se dnes už ví.

0 1
možnosti

"vítězství jisté myšlenky prezidenta Beneše, který byl ochoten učinit bolestné územní koncese (ústupky) ve prospěch Německa – v zájmu zachování míru, který byl tehdy velice vážně ohrožen a prezident si toho byl velice dobře vědom."

Jenže Beneš smlouvu nepodepsal a Češi k podpisu nebyli připuštěni

1 0
možnosti
JL

Dejme tomu, že bychom bojovali a za měsíc, za dva prohráli. V boji by padlo snad 50 000, snad 100 000 mužů a během války by na nás dopadla nacistická odveta: stejně jako v Polsku. Dejmetomu, že bychom ztratili dalších půl milionui lidí. Dnes by lidé debatovali na Idnes: Neměli jsme jim radši ty Sudety odstoupit? Nebylo by tolik zbytečných mrtvých a neměli bychom vybombardovaná hlavní města. - Debaty o tom, zda jsme měli bojovat , by se mohly přirovnat k úvahám, zda jsme radši neměli - tedy král - radši vyhrát u Bílé Hory. ..Co by kdyby opravdu nemá valný smysl. - Kdyby Němci nešli do války, měli dneska větší území, které by sahalo až k Rusku a němčiny všude po Evropě - i v Rusku.

8 0
možnosti
Foto

V zásadě lze s Vaším názorem souhlasit, ale mají-li být dějiny i zdrojem poučení a neopakování starých chyb, je probírání alternativních možností nezbytností, alespoň do určité míry.

2 0
možnosti
ND

Díky za článek a ještě větší dík za fundovanou diskusi. Obdivuji se znalostem historie některých diskutujících.

1 0
možnosti
TB

T23o97m31á29š 18B40í65l29ý

26. 9. 2018 12:15

Jenom škoda, že nám také "jiný" pohled a nový kamínek do skládačky nenabídla ČT v případě jiného výročí a to 21.8.1968. :-P

1 1
možnosti
JB

J97a11n 86B57u86r13i73a55n

26. 9. 2018 12:17

Tak toho "jiného" pohledu jsme si užívali až do r. 1989, ne?

7 1
možnosti
OF

Za to, že sudetští Němci, Maďaři a Poláci nebyli ochotní moc bojovat za Československo může zčásti i silně nacionalistická politika první republiky.

I když jeden můj strýc, těšínský Polák, si velice pochvaloval morálku a připravenost

jednotky, kde narukoval za mobilizace / dělostřelci /, přátelský vztah důstojníků

k vojákům, když se pak vracel na Těšínsko, které zrovna zabírali Poláci,tak ho kontrolovala polské hlídka, pán důstojník na koni a dva vojáčci v ušmudlaných kabátech, kvéry na špagátech....

2 2
možnosti
VS

Jako obvykle. Povězte nám o nacionální politice Německa, Polska, Maďarska. a dalších států. To by bylo velmi, velmi zajímavé čtení.;-)

0 0
možnosti
Foto

V září 1938 mělo Německo 52 bojeschopných divizí, vhodných k nasazení v poli. Žádná německá ještě nebyla tanková. Proti Československu mohlo německé velení rozvinout pět armád s 39-41 divizemi, v tom byly všechny rychlé a obrněné části – tři tankové divize a jedna brigáda, čtyři divize motorizované a tři až čtyři lehké. To byly veškeré pozemní síly, které mohlo Německo použít; k všeobecné mobilizaci, kterou Hitler hrozil, nakonec nepřistoupilo.Německá vojska nebyla úplná. Snad žádná divize neměla plánovanou organizaci a plné počty. Pěší pluky byly zpravidla jen o dvou praporech, praporům často chyběli kulometné roty. Třicet pět chybějících praporů představovalo hodnotu pěchoty téměř čtyř divizí. Neúplné bylo i polní dělostřelectvo. V počtech svazků byl poměr sil mezi německou a československou armádou celkem vyrovnaný. Německá armáda ovšem měla značnou převahu v technice. Proti 2400 německým letadlům mohlo Československo nasadit jen 1514 Tankové jednotky neměly plný počet strojů, zvláště organizace lehkých divizí byla neúplná. Československá armáda měla 340 tanků s kvalitní kanónovou výzbrojí a 70 tančíků. Pouze 180 německých tanků vyrobených do konce roku 1938 mělo kanónovou výzbroj, ovšem se slabšími balistickými vlastnostmi. Německé protitankové kanóny ráže 37 mm „vynikaly“ zcela nepatrnou průbojností.Silnou, hodnotnou a nebezpečnou zbraň představovalo německé letectvo. Trpělo však nedostatečným výcvikem pilotů i malou zásobou pohonných hmot. Ta ještě 1.září 1939 stačila právě jen na jeden a půl měsíce, a teprve po dalších osmi měsících ji bylo možno dostatečně pokrýt. V roce 1938 se německému letectvu nedostávalo ani pum .Předností německé armády měl být vysoký stupeň motorizace, s její pohyblivostí to však bylo horší.

2 0
možnosti
Foto

Předností německé armády měl být vysoký stupeň motorizace, s její pohyblivostí to však bylo horší. Velké závady se v tomto směru projevily při okupaci Rakouska v březnu 1938. Postup 2. tankové divize na Vídeň, který byl jen pouhým mírovým přesunem po silnici, vázl pro značnou poruchovost německých tanků a nepružné zásobování pohonnými hmotami. Divize nedokázala dorazit do Vídně po vlastní ose a musela do ní být nakonec dopravena po železnici.

2 0
možnosti
  • Počet článků 4795
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal