Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem, pane kolego, jen technik a v posledních 22 letech jsem se živil jednak při výstavbě mobilních sítí (nejen GSM) a pak také při obchodování s materiálem pro tyto sítě.

A přitom jsem jednu noc strávil také v hlavním městě Republiky Srpské Banja Luka. Takže mě zaujalo Vaše prohlášení:

"když zahájili operaci Oluja, během níž osvobodili své území, které protiprávně drželi separatističtí Srbové (samozvaná Republika Srbská Krajina)

Zdroj: https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=670374";

A ptám se:

Proč byla Srpska Krajina protiprávní a Kosovo zcela odpovídalo mezinárodnímu právu?

Pokud to dobře chápu, v obou případech šlo o oddělení části země na národním principu a myslím si, že úspěch oddělení Kosova proti neúspěchu oddělení Srpske Krajina (používám srbskou notaci) je hlavně v osobních vztazích a také v zájmu velmocí.

Srpska Krajina patrně neměla charismatického a velmi přitažlivého vůdce jako je Hashim Thaçi, který padl do oka nejmocnější ženě tehdejšího západního světa Madeleine Albright(ové)???

Nebo máte lepší vysvětlení?

P.S. Recepční hotelu v Banja Luka se stále (psal se rok 2006) nemohl zbavit vzpomínek na válku a neustále zdůrazňoval, že pro potlačení vzpomínek musí každý den vypít 4 litry vína.

1 5
možnosti
Foto

A co, pane Matuško, zkusit vysvětlit rozdíl mezi Kosovem a Srpskou Krajinou?

1 0
možnosti
Foto

Pro J. Hermánka.---Pane kolego, aby nedošlo k nedorozumění, musíme si nejprve říci, že každý z nás hovoří o jiném „státě“. Já jsem psal o Republice Srbská Krajina, samozvaném útvaru vzniklém na území Chorvatska (hlavní město Knin), zatímco Vy jste pobýval v Banja Luce, hlavním městě srbské republiky, která je součástí Bosny a Hercegoviny.

Pokud jde o otázku, proč je jeden útvar mezinárodně uznán (Kosovo) a jiný nikoli (Republika Srbská Krajina, Severokyperská turecká republika, případně Kurdistán v Iráku), je to záležitost složitější a je nutné posuzovat každý případ individuálně. K otázce Kosova - jeho existenci jako samostatného státu takříkajíc beru na vědomí jako realitu (a v duchu se ptám, když Kosovo ano, proč ne Severní Kypr, ale to by bylo na samostatný článek). Kosovo je prostě „produktem své doby“ - jde o výsledek komplikované situace na Balkáně a osobně se domnívám, že k jeho ustavení důvody byly (byť obecně nejsem stoupencem varianty „dvou států pro jeden národ“) a že Srbové si za ztrátu Kosova mohou do velké míry sami.

Samozvaná Srbská Krajina v Chorvatsku jednak nebyla žádný státem uznána a mimoto byla vojensky poražena. Kdyby operace Oluja dopadla v neprospěch Chorvatska, Záhřeb by o toto území možná přišel – a pak je otázkou (dnes nezodpověditelnou), jaký by byl jeho další osud. Je to podobné jako v případě Izraele 1948-1949. Kdyby Arabové tehdejší válku vyhráli, jaký by byl osud Státu Izrael? Kdo ví, že?

1 0
možnosti
Foto

Pane kolego, děkuji za seriózní odpověď. Ale já se nezmýlil. Já přece vím, že jsem byl v Republice Srpske v Bosně Hercegovině a nikoli v Srpské Krajině v Chorvatsku. Ta, samozřejmě neexistuje.

A co se týče Kosova, tak ten naprosto zásadní rozdíl je prostě v tom, že vznik nezávislého Kosova byl podpořen vojenskou silou Západu a u Srpské Krajiny tomu tak nebylo.

Přeji hezký den a držte mi prosím palec, abych si příští rok konečně prosadil Egypt.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal