Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Jan Hus byl souzen jako kazatel, který odmítá přestat kázat své omyly. Jeho mylné učení převzaté od Viklefa bylo mu vysvětleno a dokázáno na pražské univerzitě, dvěma pražskými arcibiskupy i papežskými úřady. Řádění Viklefovy ideologie můžeme všichni vidět v nešťastné Husitské občanské válce.

I dnes "Pravda Páně vítězí", ale naše národy jejím odmítáním hynou. A směšný nápad O.Neffa k úkolu Cyrila a Metoděje o východní politice? Naše země patří tam kde je, mezi východ a západ. Všude mají své cíle, své a ne naše. Jestli nebudeme pracovat na své zemi jako třeba Izrael, tak nebudeme.

0 0
možnosti
JT

J65i91r81i 63T21i30c79h49y

7. 7. 2018 17:26

Mozna je toto trochu mimo, ale narazil jste na jine blogy. V souvislosti s Husem a husitstvim se objevily blogy, ktere snad prinesly mene zname podrobnosti, ale snazily se znevazovat ceskou historii (pod takovou zaminkou, ze to byl komunisticky vymysl) a vyznam Husa a husitstvi (jen jeden: zpomaleni nemeckeho pronikani do ceskeho prostoru a mozna vubec zachovani ceskeho naroda).

0 0
možnosti
MB

Myslím, že Čechy víc než upálení Serveta zaskočilo fanatické kalvinistické obrazoborectví, jak se s ním setkaly okolo Vánoc 1619, kdy byla vypleněna Svatovítská katedrála (a zotvírány hroby, rozházeny kosti...) a vydrancován staroměstský jezuitský kostel. Když král rozkázal povalit krucifix na Kamenném mostě, městská rada se rozhodla neuposlechnout. Tehdejšímu řádění vyjádřili svorně odpor katolíci, staroutrakvisté i luteráni.

0 0
možnosti

R^S blahodárným vlivem kalvinismu na rozvoj kapitalismu naprosto souhlasím.

Podle mne je to ještě lépe než v Evropě vidět na kontrastu amerických kontinentů - USA resp. Severní Amerika (protestanti) a Jižní Amerika (katolíci).

0 0
možnosti
Foto

Drtivá většina žijících obyvatel neví o svých předcích z roku 1620 vůbec nic. Udivuje mne, co všechno o nich víte. Zajímavé.

0 0
možnosti
Foto

Český evangelický exil je specifická skupina českého národa a jako taková je její historie poměrně dobře zmapovaná. Především péčí vlastních členů - potomků. Myšleno v obecné rovině. Já sám jsem vystopoval na základě dokumentů (výpisů z matrik) nejvzdálenějšího předka Jakuba Stejskala, jehož rok narození se sice nedochoval, ale je známo, že jeho syn Josef Stejskal se narodil (ještě ve slezském - pruském exilu) v roce 1784. Za hypotetického předpokladu, že Jakub měl Josefa v pětadvaceti letech, dostáváme se někam k roku 1759, pokud ho "zplodil" později, o něco dále do historie. --- Souvislost s událostmi po roce 1620 je dána tím, že když pruské vojsko obsadilo během první slezské války (1741-1742) část Čech a Moravy, nabídl pruský král Bedřich II. Veliký českým evangelíkům, zejména ve východních Čechách, možnost přesídlit do Slezska, které Prusko získalo ve zmíněné válce. Čeští evangelíci tuto nabídku akceptovali - část jich ve Slezsku setrvala do 20. století, část se na začátku 19. století přemístila do Polska. Protože mezi nimi byli i moji předci, lze z toho odvodit, že linie naší evangelické rodiny sahá do doby bělohorské.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal