Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J88a37n 70R44á72ž

13. 6. 2018 13:27

Otázkou, nikoliv bezvýznamnou, na kterou zatím nikdo neuměl dát reálně vyznějící odpověď je: "Bude schopen nový stát Palestinských Arabů, a je mi šuma fuk jak se bude jmenovat, působit hospodářsky i samosprávně suverénně, tedy budou schopni jeho občané svou prací, či jinými ekonomickými aktivitami vytvořit dost prostředků, aby takový stát mohl existovat bez cizí pomoci?"

A neméně důležitým problémem se jeví i to, jestli vůbec může vytvořit efektivně fungující stát uměle vytvořený národ (spíše etnikum), který se jako státotvorný nikdy v historii takto neprojevil a jehož krátkodobou existenci provází sektářské násilí. Srovnání se Slováky neobstojí, neb slovenská politická elita se dlouhodobě podílela na budování své státotvorné funkce aktivní činností ve státních orgánech jak Rakousko Uherska, tak i Československa a jako kompaktní, vnitřně jednotný národ se projevoval dlouhodobě politicky i kulturně. Což se o Palestinských Arabech, říci nedá!

0 0
možnosti
Foto

Přesně takové projevy o neschopnosti Čechů mít svůj vlastní stát bylo možné najít v protektorátním a německém tisku.

0 0
možnosti
Foto

Ale jo, název Severní, případně Arabská Palestina, by mohl být dobrým kompromisem.

0 1
možnosti
MJ

Urcite nejde o neexistujici hrozby. Ty hrozby jsou opravdu realne.

Podobna situace je kuprikladu mezi Slovenskem, Rumunskem, Rakouskem, Srbskem, Chorvatskem a Madarskem. Madarsko pouziva v mezinarodnim kontextu oznaceni Hungary a to pak micha s Kingdom of Hungary a jeho geografickymi hranicemi. Proto si madarsti nacionaliste narokuji vsechna uzemi ktera patrila pod Hungary. Prekvapive je tato geograficko-historicka jazykova paralela velice ziva a pusobi jako hlavni argument proc Madarsko stratilo velkou cast vlastneho uzemi po valce.

K izraelsko-palestinske otazce se vyjadrit nedovedu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal