Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ahmed spolu s ostatními studenty navštívil též Linii Bratrství Izraelského a Palestinského Lidu nacházející se kolem pásma Gazy. Byl nadšen. "Jaký státní terorismus?", ptal se udiveně. "Obě strany pojí díky izraelské velkodušnosti láska a respekt, vzájemná úcta, partnerství. Vyprávějí si na Linii i vtipy a vždy dobře naladění Izraelci při těch zvlášť podařených radostně na oslavu střílejí do vzduchu." Ahmed se o své poznatky chce podělit s celým světem. "Jediná demokratická země široko-daleko, to je obdivuhodný Izrael", říká. "A ta vyspělost! Syřané zrovna nedávno koupili nové izraelské rakety a vybavili jimi letiště v Homsu!" Jsme opravdu rádi, že i Ahmed se přidal k těm, kdo všechny ty báječné věci o Izraeli už dávno vědí!

0 0
možnosti
Foto

Lifta a Gilo

28. prosince roku 1947 se malou vesnicí jménem Lifta, ležící na okraji Jeruzaléma, nesly zvuky střelby. Nebylo to poprvé. Problémy mezi místními Araby a Židy se vyostřovaly již delší dobu, a to za přičinění obou stran. Však onoho dne končícího roku, vnikli teroristé ze Sternova gangu do místní kavárny a zabili šest Arabů. To je jen jeden z příběhů z doby boje za izraelskou nezávislost. Vesnice Lifta je poslední z arabských obcí, která se po vítězné válce ocitla v Izraeli. Zbytek byl zničen anebo přestavěn. Ruiny Lifty stále stojí jako memento dob dávno minulých. Nejsou nijak daleko od hlavního autobusového nádraží a nabízejí skvělou příležitost pohledu do historie Svaté země.

Posledním místem, které představím, je osada Gilo, rozprostírající se na jihu Jeruzaléma a jen pár kroků od Betléma. Její jméno se často objevuje ve světovém tisku, jelikož právě zde, izraelský premiér Benjamin Netanjahu často schvaluje výstavbu nových bytových jednotek pro osadníky. Tato činnosti je podle mezinárodního práva nelegální.

https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/izrael/19646-jeruzalem-stred-sveta-nasi-civilizace/

2 2
možnosti

Sebevražedný bombový útok na diskotéce Delfinárium byl sebevražedný atentát provedený palestinským teroristou 1. června 2001, při vstupu na diskotéku Delfinárium v Tel Avivu, při kterém bylo zabito 21 civilistů, většinou mladých Izraelců a 120 lidí bylo zraněno.K útoku se přihlásily teroristické organizace Islámský džihád i skupina nazývající se Hizballáh-Palestina, ale obě později svá prohlášení stáhly. K zodpovědnosti se nakonec přihlásil Hamás.

Izraelští představitele označili útok jako „masakr“ a mnoho Izraelců volalo po rázné odplatě. Vláda však nepodnikla žádnou bezprostřední odvetnou akci. Mnoho vlád, včetně americké, vyvíjelo silný diplomatický tlak na Izrael, aby se zdržel reakcí. Tehdejší předseda Palestinské autonomie Jásir Arafat útok odsoudil a vyzval k zastavení palby, avšak i přes to druhá intifáda dále pokračovala ve své síle po další čtyři roky. Tento útok byl jedním z důvodů předkládaných izraelskou vládou pro výstavbu bezpečnostní bariéry kolem Západního břehu.

3 0
možnosti
Foto

R^ více takových dobrých zpráv.

0 0
možnosti

Ano, to zní pozbudiv+ě, ještě pár tisíc let a možná to bude o dost lepší.

3 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal