Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Offtopic poznámka: nevím přesně, v jakém provozu to v kombinátu Vřesová chtějí spalovat, alepokud se odpad vejde do limitů integrovaného povolení kterým disponuje, nemají obyvatelé důvod ke zděšení. Spalovna jede ve svém obvyklém režimu, se kterým již dříve souhlasili.

0 0
možnosti
Foto

Dle dostupných informací nejde o spalování ve spalovně, nýbrž o jiný technologický proces. Zde je citát z dnešního (13/3) tiskového prohlášení společnosti AVE CZ, která na svém webu uvádí:

"Koncovým zařízením, které se o finální likvidaci upravených kalů z lagun Ostramo postará, je Sokolovská uhelná – tlaková plynárna Vřesová. Ta byla již zakotvena v prováděcím projektu a disponuje platným integrovaným povolením. Projekt má veškerá potřebná povolení a byl schválen zadavatelem zakázky Diamo s.p., supervizí – CZ BIJO, Ministerstvem životního prostředí, ČIŽP a Ministerstvem financí ČR.

Tlaková plynárna Vřesová využívá ke zplyňování moderní technologii bezvýduchových generátorů, díky níž ze zařízení nevycházejí žádné plyny, a tudíž nehrozí negativní dopad na životní prostředí. Plynárna bude kaly postupně zplyňovat společně s hnědým uhlím."

Čili: nikoli spalování, ale zplyňování. Konkrétně jde o výrobu energoplynu, který se používá v tamní paroplynové elektrárně. K tomu se na webu O energetice.cz dočteme:

"Primárním palivem je energoplyn, získaný zplyňováním hnědého uhlí, konkrétně ve Vřesové zplyňováním tlakovým. Jako sekundární palivo se využívá zemní plyn. Využití dvou paliv je nutné kvůli prodlevě ve výrobě energoplynu, nad hranicí 70 % instalovaného výkonu se proto spaluje energoplyn společně se zemním plynem.

Spalovací turbína pohání generátor o výkonu 123,4 MW, vzniklé spaliny s teplotou v rozmezí 400-500 ̊C jsou následně přivedeny do prostoru kotle a využity k výrobě páry. Parní turbína je spojena s generátorem o výkonu 75,3 MW.

Plynová turbína dosahuje účinnosti 34,8 %, účinnost celého bloku při kondenzačním provozu parní turbíny je 50,5 % a při využití teploty spalin pro předehřev vody 54,5 %.

Díky využití energoplynu není elektrárna závislá na drahém zemním plynu a z tohoto důvodu může být i při současných tržních podmínkách využita ve stabilním provozu."

Děkuji.

0 0
možnosti

P59e65t77r 82M60u68n80z79a94r

13. 3. 2018 18:51

Toho naděláte, to je přeci drobnost.

Přečtěte si tenhle článek https://ekonomika.idnes.cz/kralovna-alzbeta-dostihy-sazeni-da9-/eko-zahranicni.aspx?c=A171026_093609_eko-zahranicni_fih jak dělají z britské královny sázkařku.

0 1
možnosti
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal