Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, pane kolego. Dějiny nejsou černobílé.

0 0
možnosti
Foto

Pane Stejskale muj postoj a nazory jsou zname. Presto v tomto pripade stojim na strane onoho zakona. Duvod je prosty. Nelze zpochybnovat zlociny, ktere byly spachany ale v pripade Polska je nefer delat z nich polskou povahu. A urcite sledujete co se deje napriklad na portalu haaretz kde uz neni zlocincem nacisticke Nemecko ale Polsko. Je to absurdni. Ja ten zakon nechapu tak ze zakazuje zminku o skutecne spachanych zlocinech, napriklad tom ktery zminujete. Ten zakon vnimam jako snahu o zastaveni prezentace Polska a Polaku jako nacistickych zrud. Asi bylo chybou ze nedoslo k predesle konzultaci s Izraelem. Nic to ale nemeni na tom, ze tento zakon je spravny

2 0
možnosti
Foto

Vážený pane Braune, rozumím Vašemu postoji, nicméně není pro mě důležité, co píše Haaretz (který ani nesleduji), nýbrž za klíčové považuji stanovisko památníku Yad Vashem. Zcela výjimečně, protože je to jen pro Vás, nikoli pro širší české publikum, nabízím toto stanovisko v angličtině. Je z 1. února:

This law is liable to blur historical truths due to limitations it places on expressions regarding the complicity of segments of the Polish population in crimes against Jews committed by its own people, either directly or indirectly, on Polish soil during the Holocaust.

Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center, reiterates and emphasizes that the term "Polish death camps" is erroneous. The concentration and extermination camps were built and operated by the Germans in Nazi-occupied Poland with the express purpose of murdering and annihilating the Jews of Europe within the framework of the "Final Solution." The correct way to combat these historical misrepresentations is not by criminalizing these statements but by reinforcing educational activities.

However, the law passed last night in the Polish Senate jeopardizes the free and open discussion of the part of the Polish people in the persecution of the Jews at the time. Yad Vashem will continue to support research aimed at exposing the complex truth of Polish-Jewish relations during the Holocaust and promoting educational and commemorative activities in this spirit.

Myslím, že celou věc měli Poláci pojmout jinak. Teď už je ale zřejmě pozdě, obávám se.

Díky za příspěvek.

4 0
možnosti

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/historia-tej-rodziny-pokazuje-niejednoznaczna-przeszlosc-polski-w-czasie-wojny/4b14d65?utm_source=detal&ut

Zajímavý článek. V Jedwabnem byl pogrom.Ale knížka Grosse je založena na výpovědi nějakého druhořadého svědka,který v Jedwabnem vůbec nebyl.

Řezání hlav ? Vy tomu věříte ? Já ne.Zajímavé je zastavení exhumací, poté co se ukázalo,že první 2 oběti byly zastřeleny.Proč ?Odkud chudí vesničané vzali benzín.

Střelné zbraně neměli.Byla to údajně msta, za denunciaci místních Poláků , inteligence, ruským okupantům,,židy. / mladí levičáci, ti pak prchli do Sovětského svazu/. Závěrem, k Jedwabnem došlo k pogromu, místní primitivové upálili ve stodole asi 300 židů, podíl Němců je nejasný, ale přesný průběh události by měl byt historicky do detailu prozkoumán.

Jedwabne není není celé Polsko. Třeba na Těšínsku /Reicheingegliedertesgebiet/ o žádném pogromu nevím.Moje babka a otčim, když jsem se ptal na židy, tak se usmívali a říkali,že u žida se dobře nakupovalo.A vzpomínali heslo " Nie kupuj u žyda, bo žyd to komunista,i wróg narodu polskiego" s ironickým úšklebkem.

Ten nový zákon je pochopitelně nesmysl, co se stalo, je třeba prošetřit,ale pořádně,

a nespoléhat na nějakého Grosse.V opačném případě to povede k narůstu antisemitismu v Polsku. Na šetření se musí podílet obě strany. Polští historici,si stěžují, že jsou za každý nesouhlasný názor ovbiňování z antisemitismu.

Nikdo nepopírá polský anisemitismus, ten je i dnes

.P.S Za války byla kalorický příděl pro jednoho pálka 700 kcal na den,pro žida 100 kcal,Hlad,svrab, vši a bídá, Poláci se okrádali imezi sebou. Po válce jakby smetl

/Anndrejewski, Wajada- Popel a démant/

1 0
možnosti
Foto

Zakazování názorů do demokracie nepatří, proto by měly být všechny podobné zákony, např. o popírání holocaustu a podobně, zrušeny.

2 1
možnosti
  • Počet článků 4806
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal