Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

O71t87a 61K41i87n10c

8. 1. 2017 14:05

Naprosto rozumně napsaný blog. Ode mne karma.

4 0
možnosti

Přiznám se, že moje reakce byla v první chvíli stejná jako vaše. Ovšem, pak jsem začal přemýšlet více do hloubky a nevidím to tak jednoduše.

Ad 1) Kauzu začala vyrábět masová média, která okamžitě spustila něco ve stylu, že rasistickým Čechům vadí... Viz http://zpravy.idnes.cz/lidl-reklamni-letak-cernoch-rasiste-facebook-f3g-/domaci.aspx?c=A170104_102151_domaci_jw V současné době jsme v situaci, kdy slovo rasismus je tak zneužíváno (právě v diskuzi o imigrantech a islámu), že jakékoli obvinění z rasismu vyvolává přesně opačnou reakci, než je ta zamýšlená. Prostě, část občanů už je na tento druh diskuze alergická a pokud je někdo obviněn z rasismu, tak už má nějak automaticky jejich sympatie. Kdyby nedošlo k mediální masáži, celé téma by zůstalo jenom u pár příspěvků na FB.

Ad 2) Lidl (respektive někdo, kdo mu spravuje FB účet) se nechal chytit do patrně nastražené pasti. Mám na mysli otázku Bohuslavy Lobotkové (jednoznačně fake profil) a následnou odpověď (dle dohledatelných informací, přímo na FB Lidlu byla celá diskuze patrně smazána): "Dobrý den, Bohuslavo, jsme v Evropě 21. století, kde spolu soužijí různé rasy. A protože Lidl najdete také po celé Evropě, nevidíme rozdíly. Čím více ze světa totiž poznáte, tím větší toleranci vůči jiným máte. Proto jsou naši modelové ze všech koutů světa."

A zde jsme už někde jinde, kde se zdá, že ona paranoia byla oprávněná. Lidl vlastně píše, že důvodem, proč používá černošské modely, je učit lidi toleranci? Co? Že mi Lidl prodává trička, to je OK. A klidně s černošským modelem. Ale tohle je už prodej ideí, myšlenek. Když si vzpomenu na poslední akci ze strany Erste (ČS), když se podívám, jak reklamy opravdu často ukazují bílého muže jako joudu, zatímco černocha jako kinga (pravděpodobně to bude ze strachu z obvinění z rasismu, jenž se tím dostáváme do fáze, kdy jde o takovou nevyrovnanost, že už lze mluvit o rasismu protibělošském), tak si připomínám staré moudro: "To, že jste paranoidní, neznamená, že po Vás nejdou."

21 2
možnosti
TK

Máte pravdu. V testu tolerance jsme neobstáli. :-P

Reálně až nyní, po 25 letech dochází k tomu, že se do naší klidné zemičky (zatím jen do větších měst) přelila vlna něčeho, co jsme znali jen z cest do zahraničí, nebo někteří jen z filmů: vzniká multikulturní společnost se svými pozitivy, ale také se všemi negativy. Pokud by někdo žil 10 roků někde na Šumavě, bez TV a internetu, bude šokován. Města jako Praha či Brno budou v jeho očích vypadat téměř jako z hororového filmu z prohnilé čtvrti nějakého světového velkoměsta: potulující se směska všech ras v ulicích, normou jsou žebráci, feťáci, homosexuálové, transvestité... Podobný pocit bude mít, když se dostane k televizi, nebo internetu. Navíc zjistí, že každý druhý "umělec" je homosexuál, což platilo asi vždy, ale nyní se tím netají. Divíte se mu, že se bouří? Nic takového tu po stovky let neznáme. Na našem území jsme na trvalou přítomnost cizích ras nebyli nikdy zvyklí, a když tudy prošly cizí národy, jednalo se téměř vždy o násilnou okupaci.

Takže nepochybně jsou mezi námi lidé, kterým se tento přerod nelíbí a chtějí se mu bránit. A mají na to právo.

10 1
možnosti
JS

Pane Kuchaři. Jaká vlna se tu přelila do našich měst?

3 2
možnosti
MR

Je moc zvláštní, že lidé co káží o tolerantnosti. Jsou strašně pobouřeni a strašně jim vadí, že někomu vadí černoch letáku. Když jsem tak tolerantní tak musím přeci i tolerovat i toho komu ten černoch v letáku vadí. Nebo ne?

17 1
možnosti

Zastánce izraelských okupantů, odsuzovaných doslova celým světem, tady Čechům káže o morálce.

2 18
možnosti
VS

Ti Izraelší okupanti dodnes ty hamasovské vrhače raket živí a hlavně napájejí. Palestinci nemají v zápalu Alláhova boje ani takový pud sebezáchovy, že by se starali o to, aby měli vodu ... a nechají se napájet těmi hroznými Izraelci.

1 0
možnosti
Foto

Taky nechápu tu hysterii. Chodí mi pravidelně katalog Bon prix, kde jsou také modelky tmavé pleti a nikdo se nad tím nepozastavuje. Doufejme, že lidí, kterým vadí černoch v katalogu Lídlu je jen zanedbatelné procento.

6 0
možnosti
Foto

musím poctivě zkonstatovat, že mne nikdy nenapadlo řešit, jestli tričko "visí" na černochovi, bělochovi nebo číňanovi. Výše zmíněný indián by mne asi zaujal, zejména, pokud by měl i kompletní atributy včetně čelenky a tomahavku. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Myslím, že názor paní K. je extrémní (ona je takto agilní i u jiných témat, např. když jde o Barnevernet) a stejné je to se společností. Našlo se pár extrémních názorů a novinář z DVTV z toho vyrobil nafouknutou bublinu, které se ochotně chytají všichni, kdo mají potřebu ukázat, že jsou ti "lepší".

Vznikla naprosto zbytečná kauza a mne jen udivuje, kolik blogerů dokáže na toto téma vyplodit několik článků.

A úplně k věci - ten chlapec by měl zapracovat na svalové hmotě a Lidl by mu měl oblékat slušivější oblečení. (i to už v diskusích bylo napsáno a já se s tím ztotožňuji).

2 1
možnosti

k poslednímu odstavci: někdy stačí vyměnit brýle!:-):-P (tím samozřejmě nechci shodit, že jste velmi náročná! Jedině tak jde dosáhnout maxima!)

2 0
možnosti

Člověka na tom celém "letákovém případu" snad nejvíc překvapí ten "dětský" údiv zákazníků Lidla: "Jéé, černoch"! :-) Ach jo.

3 0
možnosti
JJ

Celá ta aféra je neskutečně trapná díky lidem,kteří jsou opravdu asi rasisté.Samozřejmě jsou i v naší republice,ale normální člověk vidí urostlého kluka,kterému to děsně sekne.Já osobně tiše závidím.R^:-)

7 2
možnosti
Foto

Co by teprve říkali lidi, kdyby byl model Cikán.... hm, ale v takovém případě by nebyla řeč o islámu, nejspíš by se to stočilo na sociální dávky....

10 0
možnosti
Foto

já s článkem souhlasím, za mě karma

4 0
možnosti
  • Počet článků 4819
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal