Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbraně teroristům od teroristů

Izraelské ministerstvo obrany zřídilo v roce 2005 za Šaronovy vlády Správu hraničních přechodů (CPA). Spadají pod ní check pointy na Západním břehu a v Gaze.

 

Smyslem CPA bylo převést v rámci ministerstva obranu kontrolu nad provozem přechodů na civilní orgán, přičemž klíčovou povinností tohoto orgánu je bránit importu zbraní a teroru do Izraele. V Pásmu Gazy spadají pod CPA dva fungující přechody: na severu Pásma je to Erez a na jihu Kerem Šalom (pouze pro přepravu zboží).

 

O tom, že se teroristé z Pásma Gazy všemožně snaží podpořit zbraněmi své teroristické soukmenovce na Západním břehu svědčí zpráva serveru Arutz Ševa z 3. května 2023. Toho dne byla bezpečnostním inspektorům CPA na přechodu Kerem Šalom podezřelá zásilka nábytku mířící na Západní břeh. Při podrobné kontrole byly uvnitř nábytku rafinovaně ukryté objeveny pistole, náboje, zásobníky a tlumiče.

 

Dlouhodobě zastávám názor, že za stávajícího způsobu uvažování, kterého jsme svědky na straně palestinských Arabů, nemá mírové narovnání absolutně žádnou šanci. Nalezený kontraband je dalším důkazem toho, o co nepřátelům Izraele ve skutečnosti jde: prostřednictvím vraždění Izraelců dosáhnout svých cílů. Ty cíle se mohou lišit podle toho, o jakou jde frakci, ale podpora teroru nejen ze strany samotných teroristických organizací (Hamas, Palestinský islámský džihád), ale i ze strany politiků Palestinské autonomie ilustruje, že palestinští Arabové dnes a denně porušují základní slib, na němž je celý mírový proces postaven – zřeknutí se teroru vůči Izraeli. Bez respektu k tomuto závazku nemá žádný mírový proces smysl.

 

Nejde jen o zmíněnou vražednou zásilku zamaskovanou v nábytku určenou teroristům na Západním břehu, ale také třeba o to, co pronesl velvyslanec Palestinské autonomie při OSN Riyad Mansour v souvislosti se smrtí Khadera Adnana. Adnan byl předním činitelem teroristické organizace Palestinský islámský džihád. V izraelské vazbě, kde čekal na soud, držel hladovku, na jejíž následky 2. května zemřel. O den později ho velvyslanec Mansour označil za „vězně – hrdinu“. To přeloženo do normální řeči znamená, že vedení autonomie vyjadřuje sympatie a souhlas s aktivitami, za které byl Adnan stíhán. Tedy s terorem proti Izraeli.

 

Je obtížně představitelné, že by s někým, kdo se před celým světem zavázal, že se zřekne teroru (Jásir Arafat v Dohodách z Oslo) a následně tento závazek soustavně porušuje verbální, finanční a morální podporou určenou strůjcům teroru (současní Arafatovi pokračovatelé ve vedení Palestinské autonomie) bylo možné uzavřít fungující mír.

 

Zbraně nalezené v nábytku jsou jen příslovečnou sotva viditelnou špičkou ledovce. Ve skutečnosti je situace nekonečněkrát horší. Teror proti Izraeli vedený z Pásma Gazy, včetně stovky raket vystřelených po smrti Adnana na izraelské území, teror vedený proti Izraelcům na Západním břehu i uvnitř zelené linie a vedle toho obří hrozba, kterou představuje íránský režim. Opakované výhrůžky židovskému státu likvidací, které slyšíme z úst nejvyšších íránských státních a vojenských představitelů, íránský raketový a jaderný program, masivní íránská podpora a vyzbrojování libanonského teroristického hnutí Hizballáh a íránská vojenská přítomnost v Sýrii – málokterý stát na světě čelí tak mnohostrannému nebezpečí jako Izrael.

 

Takzvaní „chcimíři“, jak je dnes módní říkat, mohou volat po míru, dialogu, vyzývat ke kulatým stolům či dvoustátnímu řešení jak chtějí hlasitě, mohou Izrael za to či ono kritizovat, aktivisté mohou Izrael bojkotovat, nicméně vše marno. Dokud nezmizí ze světa palestinský teror, platí jedno jediné: Peace Mission Impossible – Mírová mise nemožná.

 

Obrazně řečeno: dokud budou součástí palestinských dodávek nábytku pistole a minuce, mír nenastane.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.5.2023 13:43 | karma článku: 0 | přečteno: 41x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal