Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O letním čase trochu jinak

Nepatřím mezi jeho příznivce, ale dnes se nechci obšírně vyjadřovat k tomu proč. Snad jen malá douška na konci článku. Zastavit bych si ale chtěl jednoho aspektu této věci z širší perspektivy.  

 

Začnu tím, jak se liší státy rozhodující se zcela samostatně a státy, které se musí rozhodovat v souladu s míněním nadnárodního celku, jehož jsou členy. Řečeno přímo: jaký je rozdíl mezi dejme tomu Egyptem a ČR; myšleno v záležitosti letního času (LČ).

 

Egypt jsem nevybral náhodně, protože se k této zemi a letnímu času ještě aktuálně vrátím níže, ale teď ten rozdíl. Zatímco v Egyptě stačí na zavedení či nezavedení letního času jedno zasedání vlády, v byrokratickém kolosu, jakým je Evropská unie, jsme se k žádné změně nedopracovali ani po několika letech.

 

Aniž bych tedy volal po czexitu, musím konstatovat, že kdyby o LČ u nás rozhodovala Praha a nikoli Brusel, rozhodnuto by bylo už dávno.

 

Abych ale tlumil vášně. I když si ten který stát může rozhodnout o LČ sám, neznamená to, že toto rozhodnutí nemůže připomínat houpačku. Tím se dostáváme znovu k Egyptu.

 

V naší době byl podle serveru Ahramonline zaveden LČ v Egyptě koncem 80. let minulého století. Za zmínku stojí, že LČ zohledňuje svatý měsíc ramadán, a to v tom smyslu, že – v závislosti na tom, na které měsíce ramadán připadá – buď skončí dřív, nebo je na dobu ramadánu přerušen a poté znovu obnoven.

 

Když jsem byl v Egyptě v roce 2009, začal LČ 24. dubna a skončil už 21. srpna, neboť o den později začal ramadán.

 

V roce 2010 jsme se „trefili“ do střídání času. Přiletěli jsme 9. září 2010; toho dne končil ramadán a LČ byl v procesu přerušení. Důvod přerušení je prostý: postící se muslimové potřebovali, aby se západ slunce dostavil co nejdříve, tedy prakticky normálně dle jejich časového pásma - aby se mohli večer konečně nasytit.

 

O den později (10. září 2010) se země vrátila k LČ, jak je zřejmé z informačního letáku na obr. 1. Zajímavé je, že takto obnovený LČ netrval příliš dlouho, pouze do 1. října 2010.

 

... obr. 1/Informační leták v jednom sinajském hotelu upozorňující návštěvníky na změnu času. (Foto: Autor článku)

 

Rok 2010 byl posledním, kdy vládl Mubarak. V únoru 2011 v rámci První revoluce odstoupil a v Egyptě se nejen změnil režim, ale také postoj úřadů k LČ. Během našich návštěv v roce 2011 – 2013 (v tom roce před Druhou revolucí i po ní) platil v zemi celoročně standardní egyptský čas (EET = SEČ + 1 hodina).

 

Změna nastala až v roce 2014 za nynějšího režimu, jehož tváří je dnes prezident Sisi. LČ byl obnoven – s tím, že po dobu ramadánu byl přerušen (zhruba konec června – začátek srpna). Pak Egypťané na dlouhá léta na LČ zapomněli: roku 2015 vyhlášen vládou nebyl a tak to pokračovalo až do loňska.

 

K tomu jedna kuriozita. V době, kdy v Egyptě LČ celostátně neplatil, zavedly ho některé hotely. Fungovalo to tak, že hotelové aktivity se řídily podle lokálního hotelového (tj. letního) času, např. termíny týkající se stravy, vystoupení animátorů, odjezdů na výlety a podobně, zatímco „celostátní“ akce (odlety, odjezdy na letiště) byly uváděny podle egyptského času (obr. 2). Že to byl potenciální zdroj zmatků, dodávat netřeba. Ale nebylo to nic, co bych se nedalo zvládnout. Důvod pro zavedení lokálního hotelového času: jelikož se v Egyptě i v sezoně brzy stmívá, je o hodinu déle světlo.

 

... obr. 2/Informace o návratu na hotelové nástěnce. Odjezd autobusu na letiště je uveden v hotelovém čase, tedy LČ, odlet letadla v egyptském čase EET. (Foto: Autor článku)

 

ZMĚNA 2023

Informace pro turisty. Pro letošní rok, a také pro roky následující, se Egypt z rozhodnutí vlády opět vrací k LČ. Zaveden bude až po ramadánu 28. dubna 2023 a potrvá bez přerušení do 27. října. Znamená to, že kdo se vydá do Egypta po 28. dubnu, bude si muset po příletu seřídit hodinky o 60 minut dopředu.

 

A teď proč nemám letní čas v oblibě. Jednak z principu, nevidím důvod měnit přirozený řád světa, jednak z jednoho konkrétního důvodu. V uplynulých více než třiceti letech jsem ráno musel vstávat kolem čtvrté hodiny. Tedy, v době platnosti letního času, kolem třetí SEČ. Jsem toho názoru, a praxe mi to potvrdila, že čím déle člověk může spát v době po půlnoci, tím lépe. LČ představuje brutální zásah do vstávacího procesu. Například malé děti, které jsou do školky a musí vstávat v 6:30 SEČ, budíme v době platnosti LČ o hodinu dřív, tedy v 5:30 SEČ (přetočením hodinek se nelze nechat oblafnout, je to trik). Nyní jsem v penzi, takže se s LČ snadno vyrovnám, ale lituji každého, kdo musí z postele v tak ukrutně brzké době. Vím, o čem mluvím. Byla to moje noční můra.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 25.3.2023 23:39 | karma článku: 19,61 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,65 | Přečteno: 86x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal