Vzácná pochvala premiéra

24. 03. 2023 20:51:21
V pondělí 20. března jsem na svém blogu na iDNES publikoval článek „Křesťané upozorňují na děsivé důsledky přijetí navrhované soudní reformy v Izraeli“. Zdá se, že jejich apel nebyl zbytečný. Resp. oni jsou o tom přesvědčeni.

Telegraficky připomenu. Dva členové vládnoucí koalice premiéra Netanjahua, poslanci ultraortodoxní strany Sjednocený judaismus Tóry Moše Gafni a Jaakov Ašer, předložili v lednu návrh novely trestního zákona, podle které by byla nezákonná jakákoli činnost, kterou můžeme nazvat evangelizační či misionářskou. Tím je myšleno svědectví o křesťanské víře lidem jiného vyznání (židovského, muslimského a dalšího), jistěže konané v naději, že lidé, kterým křesťané svědčí, se rozhodnout stát křesťany, následovníky Ježíše Krista.

Zatímco v Izraeli byla dosud takováto činnost trestná pouze tehdy, byla-li spojena s korupčním jednáním (příslib získání peněz nebo jiných materiálních benefitů), podle návrhu novely by bylo možné uvěznit na jeden rok (v případě působení na mladistvé na dva roky) každého, kdo druhému podá svědectví o své křesťanské víře.

Jelikož duchovní osobní svědectví je nedílnou součástí křesťanské víry (apoštolové prvotní církve nedělali nic jiného), zejména v případě evangelikálů, kteří jsou současně největšími podporovateli Státu Izrael, vyvolal návrh novely značný rozruch (jak ostatně uvádím ve svém článku zmíněném výše).

Co se za těch pár dní změnilo? Soudě podle vyjádření téhož autora, jehož jsem ve svém textu citoval, velice mnoho. (Tím autorem je Joel C. Rosenberg, šéfredaktor zpravodajského portálu All Israel News.)

Rosenberg publikoval na zmíněné portále 23. března další článek, který vyznívá možná až příliš optimisticky: „Evangelical leaders in US, Israel praise Netanyahu for stopping legislation to ban the Gospel in Israel“ (Evangelikální lídři v USA a Izraeli chválí Netanjahua za zastavení legislativy zakazující v Izraeli hovořit o evangeliu).

Autor připomíná veřejný slib premiéra Netanjahua (viz obr. 1), že zablokuje návrh členů své koalice, podle kterého by si následovníci Ježíše počínali nezákonně, kdyby s ostatními Izraelci vedli diskuse o poselství evangelia. Rosenberg je přesvědčen, že jedním ze spouštěčů, který vyústil v premiérův slib, byl jeho nedělní (19. 3. 2023) článek, o němž jsem informoval na svém blogu o den později.

Nicméně přiznává, že první, kdo bil na poplach, je Sam Brownback, za Trumpa americký velvyslanec pro mezinárodní náboženskou svobodu. Upozorňoval na to, jakou hrozbu pro náboženskou svobodu a lidská práva novela představuje.

A S. Brownback byl také první, kdo Netanjahua pochválil za to, že se proti návrhu zákona důrazně postavil. V textové zprávě adresované Rosenbergovu serveru All Israel News uvedl: „Bibi Netanjahu je úžasný vůdce odvahy. Oceňuji jeho rychlý a rozhodný krok k řešení toho, co se mohlo stát zásadním problémem.“

Šéfredaktor Rosenberg ve svém článku uvádí, že později ve středu 22. března hovořil s Brownbackem žijícím v Kansasu přes komunikační službu Zoom. Během rozhovoru šel Brownback ve vyjádření vděčnosti Netanjahuovi ještě dál. Stát Izrael pochválil za to, že je majákem náboženské svobody na Blízkém východě a vzorem k následování pro ostatní národy. Nevyhnul se ani mimořádně komplikované záležitosti, jakou je otázka komunikace o náboženské víře s osobami jiného vyznání, zejména pak v situacích, kdy člověk doufá, že rozhovorem přesvědčí druhého, aby své vyznání změnil; toto je velmi citlivý problém zejména mezi a křesťany a Židy.

V této souvislosti velvyslanec poznamenal, že svoboda nejen vyznávat náboženskou víru, ale také o ní otevřeně diskutovat s ostatními je součástí Všeobecné deklarace lidských práv OSN, jejímž je Izrael signatářem. Zdůraznil, že jedním ze základních ustanovení zakotvených ve zmíněné deklaraci je právo svobodně změnit víru*), pokud se tak věřící rozhodne. Připustil ovšem, že právě toto téma je v židovském světě a v mnoha zemích světa vysoce citlivé, nicméně životně důležité.

*) Článek 18 deklarace říká: „Každý má právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství; toto právo zahrnuje v sobě i volnost změnit své náboženství nebo víru, jakož i svobodu projevovat své náboženství nebo víru sám nebo společně s jinými, ať veřejně nebo bohoslužbou a zachováním obřadů.“

REAKCE PREMIÉRA

Joel C. Rosenberg v další části článku píše, že zpočátku zaznamenal u některých Netanjahuových důvěrníků váhavý postoj, ba odpor vůči myšlence, že by mělo být vydáno nějaké prohlášení (týkající se návrhu novely požadující trestání křesťanských evangelizačních aktivit - LS), a to proto, že nevěřili v reálnou možnost schválení této novely. Přesto byli evangelikální lídři neústupní a uctivě trvali na tom, že takováto soukromá slovní ujištění nestačí. A požádali premiéra Netanjahua o jasné, definitivní vyjádření. A přesně to prý dostali.

Premér Netanjahu na svém Twitteru, který má 2,2 milionu sledujících, ve středu 22. března ve 3:43hod odpoledne napsal v hebrejštině a angličtině větu, která obavy evangelikálů rozptýlila (obr. 1):

... obr. 1/Zdroj: Twitter izraelského premiéra Netanjahua.

Benjamin Netanjahu ujišťuje: Nebudeme prosazovat žádný zákon proti křesťanské komunitě.

Stačí takové ubezpečení? Evangelikálům zjevně ano, důvěřují slovu předsedy vlády. Benjamin Netanjahu, který v posledních týdnech kvůli prosazování kontroverzní soudní reformy mnoho pochvalných slov neslyší, se jich od svých přátel – evangelikálů nebo též křesťanských sionistů – dočkal mírou vrchovatou. Server All Israel News jmenuje čtyři osobnosti, které premiérovo ujištění upřímně ocenily.

Greg Laurie, starší pastor baptisticko-evangelikálního společenství Harvest Christian Fellowship se sídlem v Kalifornii (podle jeho autobiografické knihy „Jesus Revolution“ byl natočen a letos v únoru měl premiéru stejnojmenný film), sdělil: „Chci vyjádřit zvláštní poděkování premiéru Benjaminu Netanjahuovi za to, že učinil správné rozhodnutí pro lid Izraele a tisíce z nás, kdo z celého světa každoročně Izrael navštěvujeme.“

Nadine Maenzaová, bývalá předsedkyně americké vládní Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu: „Jsem tak ráda, že izraelský premiér Netanjahu slíbil, že v Knesetu bude proti zákonu zaměřenému na křesťany, který by postavil mimo zákon každého, kdo se chce podělit se svojí vírou s jinými. Je to důležité právo všech lidí a vítězství náboženské svobody.“

Juergen Buehler, prezident Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, řekl: „Vážíme si ujištění premiéra Netanjahua, že navrhovaný protimisionářský zákon nebude projednáván a děkujeme mu za rychlé ukončení této záležitosti. Během své dlouhé politické kariéry udělal hodně pro posílení a ochranu vztahů Izraele s křesťany po celém světě.“

„Jako prezidentka Concerned Women for America, jsem tak vděčná za Benjamina Netanjahua,“ prohlásila Penny Nanceová, která stojí v čele největší konzervativní ženské náboženské organizace ve Spojených státech. „Naše členky jsou většinou evangelikální křesťanky a stejně jako já hluboce milují a podporují Izrael. I nadále budeme silnými obhájci důležitých vztahů USA - Izrael. Premiér Netanjahu opět prokázal, že je přítelem křesťanů a důstojným spojencem.“

Abychom si ale všechno nelakovali příliš na růžovo, musíme se zastavit ještě u jednoho aspektu této záležitosti. Joel C. Rosenberg sice s nadšením napsal, že krátce poté, co Netanjahu zveřejnil svůj Twitter jeden z autorů kontroverzní novely, ultraortodoxní poslanec izraelského parlamentu Moše Gafni, oznámil, že předlohu stahuje z projednávání, což se jeví na první pohled nadějně, jenomže i zde platí, že ďábel je ukryt v detailu.

Rosenbergův server All Israel News totiž v rámci jiného článku („Prime Minister Benjamin Netanyahu: ‘We will not advance any law against the Christian community’“/22. 3. 2023) přinesl vyjádření kanceláře poslance Gafniho, v němž bylo uvedeno, že zákon proti (křesťanským) misiím je předkládán na začátku každého volebního období Knesetu a ani to současné není výjimkou. Nicméně „v této fázi se s ním nepočítá, takže zabývat se jím nyní je bezpředmětné“.

K tomu si dovolím připojit „hlas lidu“. V diskusi na toto téma na českém serveru Israel.cz, který se děním v Izraeli zabývá, trefně komentoval prohlášení Gafniho kanceláře čtenář Jaromír Vykoukal. 23. března napsal: „Poněkud se mi nelíbí sousloví zabývat se jím nyní je bezpředmětné; raději bych četl nikdy něco takového nebudeme řešit“.

Myslím, že na tuto záležitost nahlížím naprosto stejně.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 24.3.2023 20:51 | karma článku: 8.55 | přečteno: 231x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 26.07 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 4767 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...