Poklady znovu otevřené

14. 03. 2023 11:59:17
Z Izraele nepřichází v posledních týdnech příliš mnoho dobrých zpráv. Tedy pokud nepovažujeme za dobrou zprávu zápas desetitisíců, v součtu statisíců obyvatel země o zachování demokratického charakteru státu.

Nejde ale jen o vládou prosazovanou soudní reformu s cílem drasticky omezit pravomoce Nejvyššího soudu, který slouží i jako soud ústavní, což vyvolává týden co týden masivní demonstrace. Navzdory silným prohlášením zejména ultrapravicových politiků protižidovský teror neustává. Problémy se objevují i v zahraniční politice. Problém č. 1: Írán pod rouškou „mírového programu“ pokračuje v obohacování uranu. Zatímco loni v listopadu zprávy hovořily o 60 procentech, server americké televize NBC psal 8. března („Iran enriching uranium to near weapons-grade levels, nuclear watchdog warns“), že podle expertů MAAE již bylo dosaženo 83,7 procent. Čímž se Írán nebezpečně přiblížil k 90 procentům potřebným ke zkonstruování jaderné zbraně.

Souběžně pokračuje vývoj íránského raketového programu. V únoru 2023 informovaly servery o nové íránské raketě dlouhého doletu Chajbar Šekan s doletem až 1450 km a o dva týdny představil režim v Teherán u novou střelu s plochou dráhou letu – ta zasáhne cíl ve vzdálenosti až 1650 km. Vzhledem k tomu, že mezi Izraelem a Íránem je vzdálenost zhruba 1200 km a při vědomí toho, že jedním z cílů politiky teheránských ajatolláhů je vymazat „sionistickou entitu“ z mapy regionu, není divu, že vláda v Jeruzalémě i ministerstvo obrany a velitelství armády v Tel Avivu se mají maximálně na pozoru.

Jednou z možností jak zareagovat je íránský jaderný program zlikvidovat. V minulosti takto vyřadily izraelské vzdušné síly jaderné zařízení v Iráku (Osirak – 1981) a v Sýrii (u Dajr az Zauru – 2007). Ovšem realizovat podobnou operaci v Íránu je vzhledem ke vzdálenosti obou zemí a dalším faktorům mimořádně komplikované, nikoli ovšem nemožné. Ideální by bylo, kdyby Izrael mohl použít vojenská letiště spřátelených zemí k doplnění paliva pro své stroje.

Při pohledu na mapu se možností nabízí méně než málo. Jednou z uvažovaných byl Ázerbájdžán, který udržuje s Izraelem korektní vztahy a navíc patří Izrael k předním dodavatelům zbraní pro Ázerbájdžánské ozbrojené síly. Leč 10. března přinesl web listu The Jerusalem Post vyjádření nového ázerbajdžánského velvyslance v Izraeli Muchtara Mamadova, že Izrael nebude moci využít letiště v jeho zemi při případném útoku na Írán. (Inu, v nouzi poznáš přítele.)

Druhou Jobovou zprávou bylo oznámení taktéž z 10. března (informoval i server iDNES), že Saúdská Arábie a Írán obnovují diplomatické styky přerušené v roce 2016. Kromě toho se „obě země domluvily na vzájemném respektování státní suverenity, nezasahování do vnitřních záležitostí a také na aktivaci dohody o bezpečnostní spolupráci podepsané v roce 2001“ (iDNES).

Naděje na vytvoření byť tajného protiíránského spojenectví na linii Jeruzalém – Rijád tak vzala za své.

DOBRÁ ZPRÁVA

V pondělí 13. března bylo v Jeruzalémě po tříleté rekonstrukci zpřístupněno veřejnosti Davidsonovo centrum, které spolu s přilehlým Jeruzalémským archeologickým parkem nabízí unikátní vhled do historie izraelské metropole. Se zaměřením na chrámové období (10. stol. př. Kr. až rok 70 po Kr.). Centrum – muzejní výstavní komplex – se nachází v jihozápadním sousedství Chrámové hory a jedinečným způsobem spojuje archeologické artefakty s moderními inovativními prezentačními technologiemi a interaktivními projekcemi.

Zvláštní pozornost je věnována klíčovému symbolu provázejícímu lid Izraele od starověku. Není to Davidova hvězda, ale menora – sedmiramenný svícen. Pokyn k jeho zhotovení byl dán Izraeli ještě před vstupem do Zaslíbené země, na Sinaji, během cesty z egyptského otroctví. Později byla nedílnou součástí inventáře obou jeruzalémských Chrámů. Jako náboženský a národní symbol přetrvala dodnes: tvoří centrální vyobrazení státního znaku Izraele (obr. 1).

... obr. 1/Státní znak Izraele. Zdroj: Wikipedia, licence: Public Domain.

... obr. 2/Model menory, která je součástí výzdoby PC koutku autora článku. Je podobná 4,3 metry vysoké menoře stojící u severního okraje parlamentního okrsku v Jeruzalémě. Foto: Autor článku.

Davidsonovo centrum nabízí k vidění tři unikátní historické poklady, na nichž je menora vyobrazena. Je to (I) starověká mince, (II) Magdalský kámen a (III) Jásonova hrobka. Kromě toho přináší projekce také části starověkého zdiva s nejstarším uvedením názvu města – ve starohebrejštině „YRŠLM“.

Ad (I). Jedná se o minci s nejstarším známým vyobrazením menory. Pochází z doby kolem roku 40 př. Kr., kdy vládl v nezávislé Judeji poslední panovník hasmonejské dynastie Antigonus II. Mattathias (popraven roku 37 př. Kr.). Kdy a kde byla mince objevena není známo, nicméně do dnešního Izraele se dostala ve 40. letech minulého století, ještě za doby britského mandátu. FOTOODKAZ ZDE.

Ad (II). Magdalský kámen je tesaný kamenný blok o rozměrech 60x50x40 cm (poslední rozměr je výška) a nalezen byl ve zbytcích starověké Magdalské synagogy v roce 2009. (Magdala byla rybářským městečkem na západním břehu Genezaretského jezera, zmíněna je i v Bibli, v Novém zákoně.) Kámen obsahuje kromě jiného reliéf chrámové menory, přičemž se má za to, že autor musel svícen přímo v Chrámu vidět. Podstatné je, že kámen, který mohl být použit jako stůl při čtení Tóry, vznikl ještě před zničením Druhého chrámu (k němu došlo v roce 70 po Kr.). Opět jde o nejstarší známé vyobrazení menory v židovské synagoze. FOTOODKAZ ZDE.

Ad (III). Fragment zdiva, které bylo součástí pohřební jeskyně známé jako Jasonova hrobka. Objevena byla v 50. letech minulého století během průzkumu před výstavbou činžovního domu. Pochází rovněž z období Druhého chrámu. Do zdiva bylo vyryto pět symbolů menory. FOTOODKAZ ZDE.

Expozice ve znovu otevřeném Davidsonově centru víc než na co jiného ukazuje na těsné sepětí židovského lidu s Jeruzalémem jako svým odvěkým duchovním, národním a politickým centrem, dnes hlavním městem moderní židovské republiky. Představa, že by se Židé vzdali byť jen části tohoto pro ně posvátného města ve prospěch hlavního města uvažovaného státu palestinských Arabů je iluzorní a absolutně nereálná.

Zpracováno podle: YNETNEWS - Earliest likeness of menorah at Davidson center in re-opened archeological park/6. 3. 2023; THE TIMES OF ISRAEL - Coin with oldest depiction of Temple menorah displayed for first time/13. 3. 2023; THE JERUSALEM POST - Davidson Center in Jerusalem Archaeological Park reopens with brand-new modernized experience/11. 3. 2023.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 14.3.2023 11:59 | karma článku: 7.60 | přečteno: 127x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.18 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.82 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...