Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebinární Diana

Revue serveru iDNES přinesla 10. března informaci o britské herečce Emmě Corrinové. Ta je známá mimo jiné rolí princezny Diany v seriálu „The Crown“ společnosti Netflix. A pak ještě něčím.

 

V roce 2021 veřejně informovala o tom, že je nebinární. Server iDNES o tom psal 9. července toho roku („Proslavila se rolí princezny Diany. Nyní prozradila, že je nebinární“); podle téhož zdroje oznámila v dubnu 2021, že je queer.

 

V článku z letošního 10. března („Jsem nebinární. Nechápu tedy, proč nedostávám mužské role, říká herečka“) je zmíněn rozhovor Corrinové s časopisem Vanity Fair („Emma Corrin Hopes for Roles of All Genders“). Ten byl na webu časopisu publikován už 15. února 2023. Korespondentka Joy Pressová se zmínila o tom, co už bylo známo: přiznání se k nebinaritě, změna v používání zájmena (herečka prý ale umožňuje, aby ve vztahu k její osobě byl používán jak tvar she /ona, tak they/oni – LS) a sdělení, že nosí binder – stahovač prsou, aby se její hrudník jevil více plochý. Pak herečce položila otázku, jestli uvažovala o konkurzu na mužskou roli nebo o hledání nebinárních rolí?

 

Corrinová odpověděla: „Je zajímavé, že mi nejsou nabízeny mužské role, ale stejně by mě to lákalo!“

 

Nevím, jestli je to zajímavé, ale je to především normální. Bez ohledu na to, co se děje v jejím mozku je Corrinová po fyzické stránce ženou se vším všudy, navíc atraktivní – nikoli náhodou byla vybrána do role neméně půvabné Diany v jejím mladším období. Ztvárnila ji skvěle. Dokud bude svět fungovat tak, že režiséři si budou moci do mužských rolí svobodně vybírat muže a poslední slovo bude mít zase jenom režisér a jeho tým, pak, obávám se, nebude mít krásná žena Corrinová šanci. (Podotýkám, že se bavíme o stavu, kdy herečka nepodstoupila žádnou operaci a používá pouze binder.) V okamžiku, kdy do svobodného rozhodování „hodí vidle“ politicko-korektní politici ve službách progresivistických aktivistů a začnou být nařizovány kvóty, jak je dnes módou, pak ano, fyzická osoba – žena bude moci hrát mužskou roli. To už ale budeme žít ve světě, v němž například roli Ježíše bude moci dostat Číňanka a Masaryka bude hrát černoch. Nic není nemožné, nakročeno k tomu máme.

 

Jakkoli se to může zdát přehnané a hodně za hranou, není tomu tak. Server iDNES také píše, že to byla právě Corrinová, kdo navrhl, aby akce typu vyhlášení cen Oscar (právě máme jednu takovou show za sebou) nebo její britské obdoby BAFTA apod. zahrnovaly také genderově neutrální kategorie, neboť má za to, že „aktuální kategorie rozhodně nejsou dostatečně inkluzivní“.

 

A přesně o to jde. Osobní pocity Emmy Corinové jsou její privátní věcí. Že to zveřejnila na sociálních sítích, právě tak. Že se pochlubila používáním binderu a na Instagramu doporučila, od jakých firem si toto spodní prádlo pořizuje – to všechno je pouze a jen její soukromý problém a nikomu do toho nic není. Můžeme nanejvýš v duchu litovat toho, že tak nádhernou ženu postihla tato deviace (deviace = odchylka od normy) a svět mužů – obdivovatelů žen přijde o nádhernou bytost.

 

Jakmile se ale ve veřejném prostoru objeví požadavky ve stylu, že většina s ohledem na menší než malou minoritu by měla dělat to či ono, musíme zpozornět. Protože se po nás chce, abychom se my podřídili jim a podle jejich představ přeměnili tento svět, nikoli aby oni se vyrovnali s tím, jak svět reálně funguje.

 

Ilustrujme to na záležitosti homosexuality. Naše společnost, moderní, západní, svobodná, demokratická homosexualitu nekriminalizuje (jako některé muslimské režimy, i ty liberálnější, v nichž dochází k určitému druhu šikany ze strany státu), ale oficiálně pohlíží na lidi postižené touto deviací (opakuji: odchylkou od normy) naprosto stejně jako na obyvatelstvo patřící k heterosexuální většině. (Debatou o tom, že jde spíše o kastu privilegovaných nechci toto téma komplikovat; stejně jako nelze zabránit jednotlivcům, aby se vůči lidem postiženým výše uvedenými odchylkami od normy vyjadřovali v rozporu s oficiálním postojem státu, který vychází z ústavou garantovaného práva rovnosti všech před zákonem.)

 

Je samozřejmě správné, že homosexuální styk přestal být v naší zemi trestným činem (na samotném začátku šesté dekády minulého století). V roce 2006 byl přijat zákon o registrovaném partnerství – a tehdy se zdálo, že jsme se v této záležitosti dostali na samotnou hranici možného. Dokonce lidé z vedení jejich tehdejší organizace SOHO ujišťovali, že tím jejich požadavky končí (ačkoli to dnes zpochybňují). Kdo tomu uvěřil, byl bláhový. Salámovou metodou požadují homosexuální aktivisté víc a víc, vlastně naprosté zrovnoprávnění jejich stejnopohlavního vztahu s tradičním manželstvím včetně adopce dětí. Nechci to dnes rozebírat, ale pouze poukázat na to, že nároky se stupňují.

 

Totéž platí i v případě kategorizace na Oscarech a Filmové ceně Britské akademie. Dosud jsme vystačili se čtyřmi, pokud jde o rozdělení muži – ženy. Nejlepší herec a herečka v hlavní roli, totéž ve vedlejší roli. Nyní, když Corrinová objevila svoji nebinaritu, požaduje zvláštní kategorii. Jenomže v lidské společnosti je daleko víc odchylek od normálu. Tito lidé také mají mít svoji kategorii? Podíváme-li se do historických análů, kolik mezi oscarovými vítězi najdeme herců postižených nanismem (trpasličím vzrůstem)? Bylo by přece také dostatečně inkluzivní, kdyby měli svoji samostatnou kategorii – počet držitelů Oscarů mezi nimi by dramaticky vzrostl. Podobně bychom mohli přidat bezpočet dalších kategorií. Život na planetě by byl rázem radostnější, růžovější, pokrokovější, spravedlivější.

 

Nebo ne? Platí, nebo neplatí, že čím víc kategorií na Oscarech, tím lepší svět?

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 13.3.2023 10:34 | karma článku: 25,03 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,49 | Přečteno: 76x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal