Test ve věrnosti, porozumění, lásce

16. 02. 2023 22:43:10
Působí to neobvykle, mnozí se nad tím budou pohoršovat. A přece je to tak přirozené a samozřejmé. Z Floridy přišla v lednu zpráva, že jeden z tamních baptistických megasborů*) vyzval své členy k podpisu zvláštního prohlášení.

Týká se manželství. Tedy souhlasu s tím, co je za manželství považováno dle Bible, dle křesťanského učení.

Proč o tom píšu? Protože v době, kdy se ve světě řeší záležitosti kolem sňatků osob stejného pohlaví, kdy v Anglikánském společenství probíhá zápas o to, zda žehnat homosexuálním dvojicím po uzavření civilní svatby nebo registrovaného partnerství, je fér přinést do veřejného prostoru informace z opačného názorového pólu.

První baptistický sbor v severofloridském městě Jacksonvillu (FBCJ) zveřejnil na své internetové stránce výzvu k podpisu prohlášení, v němž je uvedeno, že signatář jako člen sboru věří, že Bůh tvoří lidi ke svému obrazu, a to jako muže nebo ženy, a že toto stvoření je neměnnou podstatou biologie člověka a nikoli záležitostí individuální volby. Dále mají věřící FBCJ podpisem vyjádřit souhlas s tím, že manželství je ustanoveno Bohem, nikoliv vládní mocí, přičemž jde o vztah jednoho muže a jedné ženy; takovéto manželství je také jediný způsob, jak realizovat sexuální touhu a intimní styk.

Věřící mají čas vyjádřit se do 19. března 2023. Pokud do té doby prohlášení nepodepíší, bude na ně nahlíženo, jako by na své členství v FBCJ rezignovali. (Bohoslužeb se samozřejmě mohou účastnit i nadále.)

Nelze se vyhnout základnímu dotazu. Proč vlastně vedení megasboru něco takového požaduje? Prohlášení obsahuje pohled na biblickou sexualitu, který je základem křesťanských Písem (Bible). Vyžadování takového souhlasu je cvičením ve věrnosti Ježíši Kristu, kterému FBCJ důvěřuje, cvičením v tom, aby věřící jasně porozuměli nejzákladnějším závazkům církve v sexuálně zmateném světě a také cvičením v lásce ke ztracenému světu, který zoufale potřebuje znát Boží standard týkající se lidské sexuality.

*) Za megasbor je považován takový, jehož bohoslužby navštíví týdně dva tisíce a více věřících. První baptistický sbor v Jacksonvillu navštěvuje podle dostupných informací týdně na tří tisíce věřících, celkový počet registrovaných je víc než dvaapůlkrát vyšší. Jenom pro srovnání. Je to více, než kolik je v ČR všech věřících baptistického vyznání dohromady. Těch se k této denominaci při sčítání lidu v roce 2021 přihlásilo necelých 3200, a to jak v rámci Bratrské jednoty baptistů, tak v jistém ohledu liberálnějšího Společenství baptistických sborů.

TŘI ZÁSADNÍ OTÁZKY

1) Je FBCJ proti právům komunity LGBTQ+? Na webu FBCJ čteme: Ne, v žádném případě. Věříme, že členové komunity LGBTQ+ mohou žít svůj život tak, jak si to přejí, stejně jako my.

2) Věří FBCJ, že existují pouze dvě pohlaví? Odpověď: Ano. Souhlasíme s Biblí a s téměř každou společností v celé lidské historii, že existence dvou pohlaví je základním biologickým faktem.

3) Může gay navštěvovat bohoslužby FBCJ? Odpověď: Ano. Na kterékoli z našich bohoslužeb je vítán každý jednotlivec.

Z těchto odpovědí je zřejmé, že lidé, kteří zastávají nekompromisní biblický postoj v záležitosti manželství, nejsou homofobové, jak je některým křesťanům podsouváno. Uvědomění si této skutečnosti (NE stejnopohlavnímu manželství, NE homofobii) je základním předpokladem pro správné pochopení křesťanského postoje, tedy postoje těch křesťanů, kteří se z principu nemohou stavět vzdorovitě vůči stvořitelskému řádu věcí, proti samotnému Stvořiteli. Takovýto postoj je ve svobodné společnosti právě tak legitimní jako postoj modernistický (progresivistický), zjednodušeně vyjádřený sloganem „manželství pro všechny“.

Jedna věc je, jak si tuto záležitost právně ošetří sekulární stát (byť i zde musí být odmítavý postoj k manželství stejnopohlavních dvojic té části společnosti, která patří do tohoto názorového proudu, v rámci široké debaty plně respektován), jiná pak vnitřní pravidla té které církevní denominace. V této souvislosti musím aktuálně připomenout vyjádření nejvyššího duchovního představitele Anglikánské církve arcibiskupa Justina Welbyho, který během nynějšího pobytu v Ghaně přiznal, že mu bylo dvakrát vyhrožováno některými poslanci Dolní sněmovny „parlamentní akcí“, jejímž smyslem bylo zhruba toto: když církev sama nebude souhlasit s „rovným manželstvím“ (tedy i pro homosexuály), parlament si to vynutí (v tomto smyslu má Anglikánská církev jako církev „státní“ zjevnou nevýhodu; může se stát obětí „demokratického nátlaku“ – LS).

Něco takového lze otevřeně hodnotit jako nehoráznost. Vytvářet mocenský tlak na církev, aby hrubým způsobem pošlapala principy, na nichž je založena, je nejen absurdní, ale také velice nebezpečné. V této souvislosti nelze nepřipomenout jiná slova arcibiskupa Welbyho. Podle jeho přesvědčení nepředstavuje hrozbu pro Evropu islám, nýbrž „sekulární bezvěrci“, tedy lidé, kteří na otázku týkající se jejich víry odpoví: Žádnou nemám. (Zdroj: Portál Premier Christian News/“Welby says he was ‘threatened with parliamentary action’ over same-sex marriage decision/13. 2. 2023)

Jistě, takto „ukotvení“ lidé (bezvěrci) nemají problém s odmítnutím fundamentálních biblických principů, na nichž byl tzv. křesťanský Západ ideově vybudován. Pak je cesta pro manželství „všech se všemi“ volná.

Je pozoruhodné, že pokud jde v moderní společnosti o dodržování autorských práv, jsme svědky přísných pravidel. Týká se to i blogerské činnosti, například kodex blogera na serveru iDNES je nekompromisní – nejen, co se teorie týká, ale i praxe. Jsou tu nějaké normy a my jsme povinni je důsledně dodržovat; v opačném případě následuje sankce. O co zásadnější jsme v těchto záležitostech - všechna čest, bez ironie -, s o to větším pohrdáním se setkáváme v případě vztahu k jinému „autorskému právu“, totiž k „autorskému právu“ Stvořitele ve věci manželství.

Nerespektování „horizontálního autorského práva“ je všeobecně vnímáno jako trestný čin a může nás dostat do vězení, zatímco brutální zásah do „vertikálního autorského práva“ je stále větší částí společnosti včetně držitelů státní moci nepochopitelným způsobem ignorován. (Tím brutálním zásahem je myšlena konstrukce stejnopohlavního manželství, pakliže „držitel autorského práva“ stanovil, že se jedná výlučně o vztah mezi mužem a ženou. Odkaz na svobodu neobstojí, stejně jako například bloger nemůže v rámci stejné svobody svévolně měnit znění autorského zákona ve svůj prospěch nebo motorista svévolně měnit pravidla silničního provozu.)

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 16.2.2023 22:43 | karma článku: 14.26 | přečteno: 368x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...