Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hodnocení papeže Benedikta XVI.: Ano, ale ...

Odchod emeritního papeže právě na Silvestra 2022 jako by nám chtěl připomenout, že navzdory datu více než na bujaré veselí je zapotřebí myslet na vážnější věci provázející naši každodennost.  

 

Ostatně nadcházející rok bude vším jiným, jen ne procházkou růžovou zahradou. Nemusí se nám to líbit, nemusíme tomu věřit, ale bude to tak. Svět není v nejlepší kondici.

 

Zpráva o skonu Benedikta XVI. se ke mně donesla šest minut po jedenácté dopolední, když jsem kontroloval emailovou poštu. Okamžitě jsem zamířil „ke kováři“ – na české stránky serveru Vatican News. Čas: 11:07. Překvapení. Česká redakce měla jako zprávu č. 1 stále den staré sdělení (obr. 1):

 

... obr. 1/

 

Zajímalo mě, co k odchodu Josepha Ratzingera napíší ti, kdo k němu měli z podstaty věci nejblíže; není nad autentický pohled, který se nemusí shodovat s pohledem naším. Musel jsem si ještě malou chvíli počkat. Můj hlad po informaci z první ruky byl uspokojen až v 11:20 (obr. 2):

 

... obr. 2/

 

 

ANO, ALE …

Jaký mohu jako nekatolík zaujmout postoj k působení této duchovní osobnosti? To nejlépe vystihuje uvedený mezititulek. Ano, Benedikt XVI. byl vynikající teolog, „přední intelektuální osobnost“ naší doby (premiér P. Fiala), „posledním z velikánů 20. století, který celý život bojoval za staré dobré hodnoty“ (exprezident V. Klaus), „vlivným teologickým poradcem reformního druhého vatikánského koncilu“, který se „přiklonil ke konzervativním kritikům progresivistických proudů v církvi i společnosti“, přičemž představoval „inteligentní kulturní konzervativismus, který se naprosto liší od fundamentalistického tradicionalismu“ (teolog T. Halík).

 

Je tu ovšem i ono příslovečné „ale“. Ptám se: Považoval Joseph Ratzinger, ať už jako papež, nebo ještě předtím jako významná duchovní osobnost Vatikánu, protestantské a evangelikální věřící za plnohodnotné křesťany? Vnímal jejich církve jako skutečné církve?

 

Ano, Benedikt XVI. usiloval o (a praktikoval) ekumenický dialog, ale během jeho pontifikátu se vyskytly momenty, které vyvolaly mezi protestanty a evangelikály rozčarování. Podle serveru Ucatholic.com (4. 11. 2019) sice nepovažoval protestanty za heretiky, ale když stál v čele římskokatolické církve, podepsal v červenci 2007 dokument potvrzující to, co bylo uvedeno na Druhém vatikánském koncilu. Konkrétně - dokument ve formě otázek a odpovědí takto vysvětluje, proč texty koncilní a pokoncilní nepoužívají termín „církev“ v případě křesťanských společenství vzešlých z reformace v 16. století:

 

Podle katolické doktríny tato společenství nepožívají výsad apoštolské posloupnosti ve svátosti kněžského svěcen a jsou proto zbavena konstitutivního prvku církve. Tato církevní společenství, která právě kvůli absenci svátostného kněžství nezachovala pravou a integrální podstatu eucharistického tajemství, nemohou být nazývána „církvemi“ v pravém smyslu toho slova.

 

Dokument dále nenechává nikoho na pochybách, že skutečná Církev Kristova je identická pouze s Církví římskokatolickou (papežskou), byť do jisté míry „bere na milost“ pravoslavné východní církve. Ostatní křesťanské denominace (protestantské, evangelikální aj.) tedy za součást Kristovy církve nepovažuje; s trochou nadsázky lze říci, že je vnímá jako křesťany druhé kategorie. Můj názor: s tímto vědomím by měla tato společenství přistupovat k vytváření ekumenických vztahů s římskokatolickou církví; není to vztah rovnocenný.

 

Podobně – „ano, ale …“ - lze hodnotit i vztah Benedikta XVI. k židovství. Server The Times of Israel 31. prosince 2022 připomněl Ratzingerovy pozitivní kroky ve vztahu k judaismu. Jeho prvním oficiálním aktem ve funkci papeže byl dopis římské židovské komunitě. Po Janu Pavlovi II. se stal druhým papežem v historii, který vstoupil do synagogy. V knize „Ježíš Nazaretský“ z roku 2011 Benedikt rozsáhle biblicky a teologicky vysvětlil, proč v Bibli nenacházíme žádný základ pro tvrzení, že za Ježíšovu smrt byl odpovědný židovský národ jako celek. Rabín David Rosen z Amerického židovského výboru v době odchodu zemřelého papeže na odpočinek řekl: „Je zcela zřejmé, že Benedikt je skutečným přítelem židovského národa.“

 

Pak je tu opět ono “ale“. Izraelský server píše, že na druhé straně Benedikt urazil mnohé Židy, kteří byli rozhořčeni jeho neustálou obhajobou a snahou o svatořečení Pia XII., papeže z doby druhé světové války, který byl a je obviňován z toho, že dostatečně neodsoudil zločiny holocaustu. Židé také kritizovali Benedikta kvůli tomu, že zrušil exkomunikaci britského tradicionalistického katolického biskupa Richarda Williamsona (do té upadl kvůli  sporům uvnitř katolické církve), protože Williamson veřejně popíral uznávaný rozsah holocaustu a existenci nacistických plynových komor.

 

Lze tedy závěrem říci, že Josepha Ratzingera lze za mnohé hodnotit pozitivně, vůči některým aspektům jeho duchovní služby lze mít oprávněné výhrady. K otázce co převažuje by bylo z mé strany opovážlivé se vyjadřovat, to je ostatně už v kompetenci Nejvyššího.

 

Nechť Joseph Ratzinger odpočívá v pokoji.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 31.12.2022 18:21 | karma článku: 12,35 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

Nahlížím na závěr druhé světové války v Evropě nikoli prizmatem „osvobození Prahy“, ale preferuji globální pohled.

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Kauza učitelky Bednářové: Definitivní úleva

Vrátila se mi alespoň z části naděje, že žiju v normální zemi. Učitelka Bednářová, která prezentovala na své hodině alternativní výklad ruské agrese proti Ukrajině (2022), je nevinná.

6.5.2024 v 13:08 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Blízký východ: Otázky pro dnešek i budoucnost

Často se sám sebe ptám, co všechno by se muselo stát, čeho všeho by se musel Hamas dopustit, aby svět prozřel.

6.5.2024 v 9:13 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Na okraj ortodoxních Velikonoc

Letos připadá Velikonoční neděle v některých pravoslavných a starobylých orientálních církvích na 5. května. Týká se to také Koptské ortodoxní církve.

5.5.2024 v 13:07 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Izrael a poválečná obnova Pásma Gazy

V souvislosti s nynější protiteroristickou válkou v Pásmu Gazy byl Izrael opakovaně kritizován za to, že nemá žádný poválečný plán týkající se tohoto území.

4.5.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4822
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 835x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal