Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o Jeruzalém na blogu iDNES

Tento článek je bezprostřední reakcí na diskusní příspěvek Jiřího Turnera pod mým předchozím pojednáním „Austrálie: Rozhodnutí postrádající smysl“ publikovaným na blogu i DNES 18. října 2022.

 

Nejprve celý text příspěvku J. Turnera:

 

Uznání Jeruzaléma jako hlavního města není, pane Stejskale, tou "nejpřirozenější věcí na světě", ale pouze gestem odrážejícím veřejné emoce a tím projev politických šachů, protože takový krok prostě nemá oporu v mezinárodním právu. Viz rada rezoluce Rady bezpečnosti OSN (č. 478) rušící příslušný izraelský zákon a stále platné zákonné principy související se vznikem státu Izrael.

 

Z mého pohledu (a jistě nejen z mého) je boj status Jeruzaléma výraznou překážkou snah o jakoukoli podobu urovnán palestinsko- izraelského konfliktu.

 

Oboustranné urputné lpění na nacionální i náboženské symbolice tohoto města mi přijde v jednadvacátém století jako absurdní.

 

Jenom v této souvislosti podotýkám, že výše nastíněný princip by měl platit "padni komu padni". Přeci nemůžeme na jedné straně odsuzovat deklarovaná "odvěká historická práva" Ruska na území Ukrajiny a zároveň mít jako argument pro status Jeruzaléma Tanach.

 

Moje rychlá odpověď:

 

A jakou "oporu v mezinárodním právu" má "nárok" palestinských Arabů na na Jeruzalém (někteří chtějí východní, někteří celý)? Kdo kdy řekl palestinským Arabům NE na to, že v rámci svého uvažovaného "palestinského" státu nemohou počítat s východním Jeruzalémem jako jeho součástí? O Jeruzalému rozhodne přece až konečné mírové uspořádání. Kolik rezolucí OSN odsoudilo reprezentaci palestinských Arabů za to, že neoprávněně, v rozporu s mezinárodním právem, kalkuluje s východním Jeruzalémem jako s "palestinským hlavním městem"? Ani jedna. Naopak: Spojené národy samy vytvářejí do očí bijící politiku dvojího metru, jsou součástí této falešné hry. Izrael je za Jeruzalém soustavně plísněn, palestinským Arabům mezinárodní společenství za jejich tvrzení, že jim musí patřit východní Jeruzalém permanentně tleská. Ptám se: proč západní Jeruzalém Izraeli NE a východní Jeruzalém Arabům ANO?

 

Pan Turner se odvolává na "stále platné zákonné principy související se vznikem státu Izrael". Tyto zákonné principy tím nejhrubším způsobem (odmítnutím 1947 a následnou agresí proti Izraeli 1948) porušili sami Arabové - a nyní mají být za jásotu mezinárodního společenství odměněni? A to tak, že pro Židy nejposvátnější část Jeruzaléma dostanou jako své hlavní město? To by byl výsměch, nebetyčná absurdita, nespravedlnost. Jako kdyby Hradčany i s Hradem byly součástí rakouského státu s poukazem na někdejší začlenění českých zemí do Habsburské monarchie. Mělo Německo po druhé světové válce větší, nebo menší území ve srovnání se svojí rozlohou v roce 1939? Dostalo se mu teritoriální odměny za to, že jako agresor vyvolalo světovou válku? Nikoli!!!

 

Dále pan Turner: Přeci nemůžeme na jedné straně odsuzovat deklarovaná "odvěká historická práva" Ruska na území Ukrajiny a zároveň mít jako argument pro status Jeruzaléma Tanach. Toto účelové nefér srovnání musím odmítnout. Z prostého důvodu. Kdyby Arabové respektovali rozhodnutí OSN o rozdělení Palestiny a místo protiizraelské agrese se věnovali ustavení a budování arabského palestinského státu, tak jako Židé se věnovali ustavení a budování svého palestinského státu (Izraele), zůstal by Jeruzalém tím, čím podle onoho plánu měl být - i s okolím oblastí pod mezinárodní správou (corpus separatum). Kromě toho, a to je neméně podstatné: Považuji za absolutní pokrytectví, když někdo tvrdí, že nelze mít jako "argument pro status Jeruzaléma Tanach (Bibli)" a současně mlčky souhlasí s tím, že východní Jeruzalém má patřit arabskému státu v Palestině? O jaká historická práva Arabové v Palestině své nároky opírají? A proč svět jejich nárok na Jeruzalém akceptuje a židovský nárok na Jeruzalém systematicky odmítá?

 

Uznávám ovšem, že pan Turner se snaží být objektivní, a proto píše:

 

Oboustranné urputné lpění na nacionální i náboženské symbolice tohoto města mi přijde v jednadvacátém století jako absurdní.

 

Znovu  platí: může se to jevit jako absurdní, ale taková je tamní realita. A s tou je nutné pracovat. Proč byla Československu vrácena zabraná sudetská území, ačkoli na nich žila většina Němců? Odpověď známe. Z obdobného důvodu si Izrael nárokuje nejen západní, ale i východní Jeruzalém, který - podle p. Turnera zřejmě v rozporu s mezinárodním právem - zabralo a okupovalo v letech 1948 až 1967 Jordánsko. Aby se z Jeruzaléma nyní či v budoucnu stalo "oddělené těleso" (corpus separatum) ve smyslu plánu OSN z roku 1947 je mimo realitu - a dokonce ani sama OSN na ničem takovém netrvá. Pouze hraje dvojí hru: souhlasně kývá na arabský nárok na Jeruzalém a současně se mračí, jde-li o židovský nárok na Jeruzalém.

 

Z toho plyne jedno. Není-li a nebude-li už nikdy ve hře "corpus separatum", pak platí, že jeden nerozdělený Jeruzalém může být hlavním městem pouze jednoho státu (OSN nikdy neměla v plánu Jeruzalém rozdělit). Historický vývoj navazující na arabskou agresi proti Izraeli už o této věci rozhodl: celý Jeruzalém, sjednocený a nedělitelný je hlavním městem židovského Státu Izrael. Východní Jeruzalém už nikdy nebude součástí žádného arabského státu (jako byl v letech 1948-1967 součástí arabské monarchie Jordánsko), stejně jako např. Wroclaw/Breslau nebude nikdy součástí německého státu, ačkoli tomu tak před rokem 1945 bylo.

 

Mějme to, prosím, na mysli při našich úvahách o dávné židovské metropoli.

 

Pozn.: Tento text byl připraven k publikování 19. října 2022 v 10:06 SELČ. Vzhledem k pravidlům platným na blogu iDNES o počtu příspěvků za 24 hodin mohl být zveřejněn až ve 13:44 SELČ.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 19.10.2022 13:44 | karma článku: 17,77 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,46 | Přečteno: 74x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal