Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K článku Z. Hornera aneb Muskovo mnichovanství

Musím kolegu Z. Hornera pochválit. Díky jeho článku „Mírový plán Elona Muska“ (4. 10. 2022) jsem se s tímto nesmyslem amerického byznysmena jihoafrického původu blíže seznámil, jinak bych mu pozornost nevěnoval.

 

Opět se potvrdilo, že osobnosti, které v nějaké oblasti lidské činnosti dosahují špičkové úrovně, nemají nutně dobrý politický úsudek. Odstrašujícím příkladem pro mě je Roger Waters (ex Pink Floyd), excelentní muzikant, ale pokud jde o jeho hodnocení izraelsko-arabského konfliktu, darmo mluvit. Slušně řečeno: vážně ho nemohu brát ani náhodou, jím prezentované nehorázné antiizraelské postoje nelze slušně komentovat. (Včetně ubohé výzvy ke kulturnímu bojkotu Izraele, kdyby někdo nevěděl o čem je řeč; patří k tomu i podpora hnutí BDS.)

 

Totéž platí o Elonu Muskovi a jeho mírovém plánu. Podezírám ho, že během lekcí dějepisu na střední škole Pretoria Boys High School nedával pozor a nevzal si poučení z výkladu o druhé světové válce a dění kolem Mnichovské dohody 1938. Pak by se totiž ve vztahu k ruské agresi nemohl v rámci svého „mírového návrhu“ stát hlasatelem mnichovanství.

 

Předpokládám, že čtenáři byli aktivnější než já a s Muskovými mírovými body se včas seznámili. Pro ty, kdo ne, jen telegraficky:

 

- Nové hlasování na okupovaných teritoriích Ukrajiny pod dohledem OSN . Rusko tato teritoria opustí, pokud to bude projev vůle lidu.

- Okupovaný Krym zůstane součástí Ruska (jak tomu bylo od roku 1783 až do Chruščovovy chyby).

- Zajištění dodávek vody na Krym.

- Neutralita Ukrajiny.

 

Je s podivem, a Muskův návrh to znovu potvrdil, kolik takovýchto „mírových návrhů“ či spíše nápadů vychází vstříc agresorovi a jak málo jich zohledňuje zájmy oběti. Stranou nechám zajištění dodávek vody na Krym – pokud se někdo rozhodne pomocí rafinovaných triků včetně použití síly uloupit cizí území, je pouze jeho věc a jeho problém, jak pro tamní obyvatelstvo zajistí vodu. (Jen doplním, že tento Muskův bod vyzývá k čtení mezi řádky. Ve stylu: ukradnu někomu auto a vymíním si, že okradený bude zajišťovat do tohoto vozu PHM.)

 

Marně hledám důvody, proč by zbývající tři body měla Ukrajina přijmout.

 

Ad nové hlasování.  Představa, že centrální vláda jakéhokoli státu bude souhlasit s tím, že na separatistickém území proběhnou „volby o odtržení“, lhostejno pod patronátem kohokoli, třeba i OSN, je iluzorní. Podle jakých zákonů by se takový plebiscit měl konat? Nemluvě o tom, že „ruský model“ (okupace – referendum – anexe agresorem) je absolutně nepřijatelný. Už to bylo mnohokrát napsáno: jak by asi dopadlo referendum o připojení československého pohraničí k Německé říši před podepsáním Mnichovské dohody, kdyby se konalo pouze v těchto pohraničních oblastech, kde žila většina občanů německé národnosti? Kdyby tento způsob změny hranic měl v praxi fungovat, byl by svět uveden do naprostého chaosu. Naštěstí v civilizovaném světě platí jiná pravidla. (Dovedeno ad absurdum. Podle údaje na webu World Jewish Congress žije v Rusku něco přes 170 tisíc Židů. Uspořádáme tedy mezi nimi referendum o připojení míst, kde žijí, k teritoriu Státu Izrael, aby se jim dostalo náležité ochrany před antisemitismem? A pokud budou většinově hlasovat ANO, bude Izrael oprávněn tato území ke svému státu připojit? Anebo jim řekneme, že když chtějí žít v Izraeli, ať se tam přestěhují?)

 

Ad Chruščovova chyba.  Zde jde spíše o chybu Muskovu. Jakkoli byl Sovětský svaz tvrdou komunistickou diktaturou, nebyl Chruščov v pozici, aby mohl svévolně měnit vnitřní hranice státu a ze dne na den darovat Krym Ukrajinské SSR. Šlo o kolektivní rozhodnutí učiněné při příležitosti 300. výročí dohody mez kozáky a carským samoděržavím (tzv. Perejaslavská rada – připojení části dnešní Ukrajiny k Rusku) a schválené prezídiem jak Nejvyššího sovětu SSSR, tak Ruské sovětské federativní socialistické republiky, tak Ukrajinské SSR. 19. února 1954 vydalo prezídium Nejvyššího sovětu SSSR dekret „O převodu Krymské oblasti z RSFSR do Ukrajinské SSR“. Dekret byl schválen jako zákon Nejvyšším sovětem SSSR 26. dubna 1954; oba dokumenty podepsal Kliment Vorošilov, předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR. Nešlo o tedy Chruščovovu libovůli, byť i on jako šéf komunistické strany převod podporoval, ale o kolektivní rozhodnutí motivované na prvním místě ekonomicky - tehdy se jevilo jako vhodnější, když bude výstavba velkých vodních děl (připravovaný 400kilometrový Severokrymský vodní kanál) financována a realizována v rámci jedné svazové republiky, v tomto případě Ukrajinské SSR.

 

Ad neutralita Ukrajiny.  Ukrajina jistě může být neutrální, pokud se takto sama jako suverénní stát rozhodne, nikoli proto, že si to přeje agresor, Elon Musk nebo kdokoliv jiný. Pakliže se rozhodne neutrální nebýt, ale stát se členem nějaké vojenské aliance, pak jde primárně o záležitost mezi ní a touto aliancí. Řečeno pro srozumitelnost opět v nadsázce. Ruský odpor k přání Ukrajiny být členem NATO (k čemuž povede ještě hodně dlouhá cesta) je stejně absurdní, jako kdyby svobodnému muži bránili jeho sousedé z vedlejšího domu v ženitbě jenom proto, že oni sami patří ke gay komunitě, která nesnáší heterosexuální koitus.

 

Závěrem dvě poznámky k jednomu pozoruhodnému odstavci Z. Hornera:

 

Citát 1/Bezduché trvání na územní celistvosti jako na fetiši, který se někomu hodí a jinému ne, vede do pekel.

 

Zde připomenu, že na podzim 1938 k žádnému „bezduchému trvání na územní celistvosti“ Československa „jako na fetiši“ z jeho strany nedošlo, ba právě naopak – a přesně to vedlo do pekel. Netrvání na územní celistvosti rozhodně není cesta, jak zajistit mír (Chamberlain by mohl vyprávět), zato jde o způsob, jak úspěšně zvýšit agresorův teritoriální apetit.

 

Citát 2/Pokud se po vzoru Ukrajiny svět postaví výhradně za územní celistvost, pak dojde k mentálnímu posunu v řadě různých konfliktů. Kosovo se bude muset vrátit Srbsku. Severní Irsko Irsku, Gibraltar Španělsku, Palestina (komu?), Tchaj-wan Číně. Katalánci budou muset zapomenout na nějaké dělení Španělska, Belgická „etnika“ zapomenou na samostatnost a Slovensko se vrátí do Československa.

 

Pokud by se mělo Slovensko vrátit do Československa, pak by neměl Z. Horner ve své úvaze zůstat stát na půli cesty, ale pokračovat: A Československo by se mělo vrátit do Rakousko-Uherska. Nebo končíme tam, kde se nám to právě hodí?

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 4.10.2022 23:59 | karma článku: 22,49 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 4807
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal