Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin očima oligarchy

Není tajemstvím, že ruský prezident má vedle fanouškovského klubu oligarchů také řadu oponentů. Patří k nim Leonid Nevzlin. Známý je svým působením  v top managementu  někdejší ruské privátní ropné společnosti Jukos.

 

O této firmě, jejíž neznámější tváří je oligarcha Chodorkovskij, také odpůrce Putina, se má za to, že ji Putinův režim cíleně zlikvidoval – přesněji nezákonně vyvlastnil. Samotný Chodorkovský byl za údajné podvody odsouzen; v ruských kriminálech strávil deset let.

 

RUSKÉ OBČANSTVÍ – CEJCH HANBY

Nevzlin se narodil v Moskvě (*1962) do rodiny litevských Židů. V roce 2003 emigroval do Izraele, čímž se zachránil před ruským soudem a vězením, neboť Izrael nevyhověl žádosti o jeho vydání. Nejvyšší soud Izraele v roce 2008 dospěl k závěru, že neexistují důkazy, které by Nevzlina přímo spojovaly s obviněním proti němu vzneseným. To obvinění  je obzvlášť fantasmagorické: časopis Forbes napsal v pátek 1. srpna 2008, že Nevzlinovi bylo kladeno za vinu zorganizování pěti vražd (obr. 1). A co je ještě děsivější, byl uznán vinným a v nepřítomnosti odsouzen na doživotí. Obhajoba hovořila v této souvislosti o frašce.

 

... obr. 1/Zdroj: Web Forbes.com.

 

Po ruské agresi na Ukrajinu se Nevzlin vzdal  občanství RF. Se slovy  „ruské občanství se stalo známkou hanby, kterou už nechci nést. Jsem proti válce, jsem proti okupaci a jsem proti vyhlazování ukrajinského lidu. Jsem občanem Izraele a kdybych měl pomýšlet na další občanství, byl bych hrdý, kdybych obdržel ukrajinský pas.“ (Izraelský server Globes, 9. 3. 2022)

 

CÍL: ZNIČIT UKRAJINU

Portál The Times of Israel zveřejnil 30. července 2022 obsáhlý rozhovor s Nevzlinem („Exiled oligarch in Israel: Putin doesn’t want to annex Ukraine, but to destroy it“ – obr. 2), který vedla novinářka, politická analytička a bývalá poslankyně izraelského parlamentu Ksenia Světlova, rovněž rodačka z moskevské diaspory.

 

... obr. 2/Zdroj: Server The Times of Israel.

 

Už druhá část titulku interview je výmluvná: Putin nechce Ukrajinu anektovat, chce ji zničit.

 

Počínání agresora tomu nasvědčuje.

 

Z rozhovoru vybírám několik myšlenek, které se týkají Putina a války na Ukrajině. Úvodní otázka: Překvapila vás ta válka?

 

Nevzlin řekl, že zpočátku takové absurditě nevěřil, ale když americká rozvědka během „vojenských cvičení“ v Bělorusku neustále tvrdila, že Putin plánuje invazi, bylo mu jasné, že soustřeďuje síly k útoku. „Bylo to něco, co jsem prostě nedokázal pochopit. A pak mi bylo všechno jasné: Takhle se chová psychopat, když mu někdo vezme hračku - spustí opotřebovací válku. Nedává to smysl, ale pak pochopíte, že tohle není vůdce státu, ale vůdce mafie s pomstychtivou a zbabělou povahou.“

Svetlova se dále zeptala, jestli může Ukrajina vyhrát. Host vysvětlil, co si představuje pod pojmem ukrajinské vítězství: Je to úplný návrat k hranicím z roku 2014. Tedy včetně Krymského poloostrova a celého území Donbasu včetně Luhansku a Doněcku. Ukrajinská vlajka musí vlát jak v Sevastopolu, tak v Simferopolu.  Žádný jiný scénář nebude podle Nevzlina spravedlivý vzhledem k těžkostem a nesmírnému utrpení ukrajinského lidu.
Byznysmen má za to, že pokud Ukrajina vyhraje, bude to současně pro Putina znamenat, že prohrál - a také ztratí moc stejně jako poslední car Mikuláš II. Tuto historii Putin samozřejmě velmi dobře zná, proto si vystačí s dílčím úspěchem, který bude prezentovat jako velké vítězství. „Pokud ovládne celou oblast Donbasu, ukáže svým občanům, že vyhrál a ´zničil nacisty´, rozšířil území Ruska, připojil Donbas ke Krymskému poloostrovu a získal kontrolu nad Azovským mořem; zbytek dokončí ruská propaganda.“

 

Pokud jde o Putinovy cíle a jejich změnu, Nevzlin se domnívá, že jestli vládce Kremlu zpočátku směřoval k obnově sovětského modelu a připojení Ukrajiny, Moldávie a Běloruska k Rusku, nyní je to jinak. „Putin se snaží Ukrajinu zničit. Je to zřejmé z nesnesitelného násilí a strašlivé povahy této války. Ničí rusky mluvící města, ničí lidské bytosti. Je to jeho způsob, jak se pomstít – Ukrajině a Zelenskému. Zabíjí Ukrajince a ničí infrastrukturu. Každého, kdo se bude podílet na obnově čeká odklízení ruin a výstavba od nuly. Nejprve šly zvěsti, že chce ukrajinský majetek rozdělit mezi jemu blízké oligarchy. Pokud by tomu tak bylo, nezničil by Azovstal, ale ocelárnu by převzal, aby ji později předal svým společníkům.“
Host dodal: „Stejně bojoval Putin v Sýrii a právě tak Hitler ve druhé světové válce. Viděla jste pole v Donbasu, které bylo poseté bombami a výbušninami? To je jeho vize Ukrajiny.“ Odpověď uzavřel neblahou předpovědí: „Válka potrvá ještě dlouho.“

 

A šance na změnu v Rusku?

 

Nevzlin míní: „V ruském případě mě napadá mechanismus z roku 1917, který vedl k rezignaci cara Mikuláše II. a předání moci ruskému parlamentu — je to zformování dočasné koaliční vlády a poté zřízení ústavní rady k vytvoření nové ústavy. Lze předpokládat, že takový proces by trval několik let. V tuto chvíli ale nevidím v Rusku žádný pozitivní vývoj. Aby se stalo reformovanou a svobodnou zemí, musí nejprve přestat být impériem (mít velmocenské uvažování - LS). Stále jsme v éře rozpadu sovětského impéria. V roce 1991 všichni říkali, že proces (rozpadu SSSR – LS ) byl dokončen téměř bez krveprolití. Ukázalo se, že zabíjení bylo odloženo na pozdější dobu.“

 

Závěr na právě optimistický, ale vedoucí k zamyšlení. Nemusíme chovat k jednomu z bývalých ruských oligarchů osobní sympatie, nemusíme se vším souhlasit, nicméně v každém případě jeho názory stojí za pozornost. A v tom podstatném má bezpochyby pravdu: Putin se chová jako psychopat. O to je nebezpečnější, nevypočitatelnější.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 31.7.2022 17:07 | karma článku: 19,92 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 5,96 | Přečteno: 111x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Teror v Jeruzalémě. Zajímá to vůbec někoho?

Představte si, že stojíte na chodníku a se třemi přáteli o něčem diskutujete. Pak se přiřítí bílé osobní auto, vaše přátele nabere na kapotu, vymrští je do vzduchu a pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky.

22.4.2024 v 13:13 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 4809
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal