Hrad se vrátil ke kauze Peroutka

13. 01. 2022 20:59:11
Přečetl jsem si na webu Hrad.cz článek „Skutečný výsledek tzv. kauzy Peroutka: Fakta hovoří jasně“ (13. 1. 2022). Nevím proč se tak stalo, ale na mysli mi vytanul biblický verš, jehož autorem je apoštol Petr.

Ten v závěru druhé kapitoly svého druhého dopisu tehdejším křesťanům napsal:

● Ale přihodilo se jim to, což se v přísloví pravém říkává: Pes navrátil se k vývratku svému, a svině umytá do kaliště bláta.

Kancelář prezidenta republiky (KPR), která je uvedena jako autor textu, se mnoha slovy a s důrazem na formální stránku věci (ta je sama o sobě dosti komplikovaná) snažila odvést pozornost od toho podstatného: že prezident republiky při veřejném vystoupení neříkal pravdu. Tedy lhal. To je alfa a omega celé věci.

Ano, Terezie Kaslová nebyla „ve všech bodech obžaloby“ úspěšná. KPR došla k závěru, že Ministerstvo financí vyhrálo v tomto sporu nad Kaslovou 3:1 (obr. 1). Dělá snad toto skóre Zemanovu lež pravdivější?

... obr. 1/Zdroj: Web Hrad.cz.

Proč právě Ministerstvo financí?

Spor „Kaslová proti prezidentovi“ se dostal po několika peripetiích (od roku 2015) k Nejvyššímu soudu, který v květnu 2018 dosavadní verdikty nižších instancí (podle nichž se KPR měla Kaslové omluvit) zrušil a konstatoval, že organizační složkou státu, která „zodpovídá za škodu způsobenou při výkonu státní správy“, není v tomto případě Kancelář prezidenta republiky (iRozhlas, 23. 5. 2018).

Onou organizační složkou státu se stalo – bezpochyby k údivu všech, kdo hodnotí celou věc prostým selským rozumem – Ministerstvo financí.

V dalším období následovalo několik rozsudků (nemusí se omluvit, musí se omluvit), odvolání a dovolání, až nakonec pravomocný rozsudek Nejvyššího soudu zněl: Ministerstvo financí se musí omluvit v části kauzy známé jako „Hitler je gentleman“.

A tak 5. listopadu 2021, po šesti letech on onoho lživého výroku, zaslalo Ministerstvo financí Terezii Kaslové omluvný dopis, v němž se píše:

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman v projevu předneseném u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno „Hitler je přece gentleman“. Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem „Hitler je gentleman“, případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman“.

Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

Podepsána tehdejší ministryně financí Alena Schillerová, která neměla s celou kauzou pranic společného.

Nezávislého pozorovatele nemůže neudivit jeden nikoli zanedbatelný aspekt věci. Prezident Zeman v onom projevu na konferenci „Let My People Live!“ konané v Praze 27. ledna 2015 řekl:

Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“ (nepravda 1). Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“ (nepravda 2).

Za nepravdu 1 se musel za prezidenta stát prostřednictvím Ministerstva financí omluvit – a také se omluvil.

Je tu ale ještě nepravda 2. Slova o andělech a vlcích (přesný citát: „... nemůžeme-li zpívat s anděli, budeme výti s vlky.“) nenapsal Ferdinand Peroutka v Přítomnosti, ale 4. října 1938 Petr Bílý (pseudonym Jana Stránského) v Lidových novinách.

Peroutka má s citovaným výrokem asi tolik společného jako Alena Schillerová se Zemanovým tvrzením o článku „Hitler je gentleman“, čili absolutně nic, a je proto záhadou, proč česká justice došla k závěru, že za tuto Zemanovu lež se stát (prostřednictvím Ministerstva financí) omlouvat nemusí.

Nepravdou je přece obojí tvrzení. Dokonce to druhé je prokazatelná lež mimo jakoukoli pochybnost, zatímco článek „Hitler je gentleman“ se „jenom“ nenašel. Nelze v tomto rozhodnutí soudů nevidět jistý paradox.

Buď jak buď, je s podivem, že se Hrad k celému případu, který prezidentu republiky sloužícímu „pod standartou“ Pravda vítězí ke cti rozhodně neslouží, vůbec vrací, aniž bychom z textu vycítili alespoň náznak pokory či sebereflexe.

Jakže to napsal apoštol Petr? Pes navrátil se k vývratku svému ...

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 13.1.2022 20:59 | karma článku: 30.26 | přečteno: 748x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...