Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhlasová exotika (1)

Silvestrovské ukončení středovlnných a dlouhovlnných přenosů Českého rozhlasu, což byl svým způsobem přelomový počin, mimo jiné znamená, že na takto šířené vysílání budeme už jenom vzpomínat.

 

Tak jako mnozí z nás vzpomínají na zážitky u přijímače, které se v drtivé většině nikdy nevrátí. Třeba proto, že dotyčné rozhlasové stanice už neexistují. Anebo proto, že čas jednoduše nevrátíš.

 

Nejatraktivnější zážitky s vůni exotických dálek jsou z logiky šíření rádiových signálů spojené s krátkými vlnami. Ty lze, díky odrazům od ionosféry – technické detaily nechme stranou –, sledovat takříkajíc z jednoho konce světa na druhý. V tom je jejich magické kouzlo: kdo chce poslouchat jiné kontinenty, musí hledat v první řadě na krátkých vlnách.

 

Aby rozhlasový posluchač mohl dokázat, že hodně vzdálenou (v technické zkratce DX) stanici slyšel, má v zásadě dvě možnosti. Buď si část vysílání nahraje, což je méně obvyklé, anebo příslušné stanici zašle poslechovou zprávu. Jsou-li údaje na ní správné, obdrží QSL lístek nebo verifikační dopis. Netřeba dodávat, že sběratelství zaměřené na QSL lístky (verifikační dopisy) patří mezi ne sice příliš rozšířené, ale o to zajímavější hobby.

 

Sám jsem se této činnosti věnoval do roku 1992 a zde je několik pozoruhodností z mého archivu.

LIBYE

Když byla  Libye za Kaddáfího  džámáhírijí (jako jediná země na světě), vysílalo z této země Radio Jamahiriya, na krátkých vlnách překvapivě také česky. Pořad sestával z četby z Kaddáfího politického díla „Zelená kniha“ – zde dodejme, že pro DX posluchače (lovce QSL) nehrál prim obsah vysílání, ale samotný příjem signálu. Proto si i já odpustím jakýkoli komentář k obsahu českých relací z Tripolisu.

 

Kaddáfího džamáhíríje po drsném konci diktátora přestala existovat, země žije novými problémy  - a neexistuje ani Radio Jamahiriya. O to větší historickou hodnotu pro mě má její lístek QSL (obr. 1 a 2).

 

... obr. 1/Přední strana QSL lístku Radia Jamahiriya. Jak je patrné vpravo dole, evropské oddělení sídlilo na Maltě. Odtud byl také QSL poslán. (Zdroj: Zde i níže (kromě mapy): Autor článku.)

... obr. 2/Zadní strana QSL lístku Radia Jamahiriya. Na ní je potvrzeno, že jsem stanici zachytil 25. června 1983 ve 22:15 hodin světového času na kmitočtu 11815 kHz (25 m). Poštovní známka potvrzuje, že zásilka byla odeslána z Malty.

 

JIŽNÍ LIBANON

V 80. letech minulého století byl jih Země cedrů pod kontrolou Jiholibanonské armády spolupracující s Izraelem v boji proti tamním teroristickým formacím. Tenkrát vysílala z tohoto teritoria v pásmu 49 metrů stanice „King of Hope“. Také už jen vzpomínka (obr. 3 a 4).

 

... obr. 3/Přední strana QSL lístku společnosti HBN, z něhož je zřejmé, že v jižní Libanonu vysílaly tři její stanice. Středovlnná na 945 kHz, krátkovlnná na 6215 kHz (49 m) a televize "Hvězda naděje". 

... obr. 4/Zadní strana QSL lístku z jižního Libanonu potvrzuje, že jsem zachytil krátkovlnnou stanici, a to 27. března 1984 ve 22:00 světového času na frekvenci 6125 kHz.

 

PROTICASTROVSKÉ VYSÍLÁNÍ

Nemá smysl tvrdit, že je to jinak. Rozhlasové vysílání a propaganda, ať už ve službách demokracie či jakékoliv totality, jsou spojité nádoby. Lidé v diktaturách s vděčností přijímali svobodné vysílání ze Západu, své posluchače měly jistě pořady přenášené  opačným směrem, z komunistických režimů za železnou oponu.

 

Pro obyvatele komunistické Kuby vysílalo několik stanic, jednou z nich byla La Voz del CID, přičemž zkratka CID znamená Cuba Independiente y Democrática (Nezávislá a demokratická Kuba). Její QSL je na obr. 5.

 

... obr. 5/Stanice La Voz del CID patřila mezi tzv. clandestine stations (pirátské stanice). Zachytil jsem ji 14. září 1984 ve 21: 28 světového času na kmitočtu 10040 kHz, tj. v nestandardním rozhlasovém pásmu 30 m. Pozoruhodné je, že vysílač (emisora) je označen jménem "Camilo Cienfuegos", což byl blízký spolupracovník Fidela Castra (a je po něm pojmenována rezidenční oblast u Havany). Ve svém deníku jsem našel, že asi o půl hodiny dříve jsem na stejné frekvenci 10040 kHz slyšel francouzský program  Hlasu Vietnamu zaměřený na Evropu.

 

RETRANSLAČNÍ STANICE

Ne všechny světové rozhlasové stanice vysílající do zahraničí používaly či používají krátkovlnné vysílače pracující na území mateřské země, případně v zemi, kde se nachází redakce. V zájmu lepšího pokrytí cílové oblasti v souvislosti s podmínkami šíření rádiových signálů mohou vysílat přes zařízení buď v cizině (příklady A), nebo na vzdáleném teritoriu patřícím k mateřské zemi (příklad B). Signál je přiváděn k vysílačům více cestami -  po rozhlasových kabelových linkách, přes družici nebo prostřednictvím internetu.

 

Příklady A1 z roku 1989

1/ Hlas Ameriky vysílal pro Československo na krátkých vlnách pouze z vysílačů mimo USA, a to ze tří míst:

- z Tangieru v Maroku

- z Wooffertonu v Británii

- z Mnichova v SRN

 

2/ Svobodná Evropa vysílala česky/slovensky z vysílačů

- v Biblisu (Hesensko), SRN

- v Holzkirchenu (Bavorsko), SRN

- v Glorii, Portugalsko

 

3/ Radio Canada International vysílala relaci „Kanada volá Československo“ ze stanic

- Sackville v provincii Nový Brunšvik

- v Daventry v Británii

Mnozí posluchači nejspíš netušili, že pokud tuto populární relaci z Montrealu (se začátkem v 18:30 světového času) poslouchají na 49 a 41 metrech, pak jde o retranslaci přes Británii, zatímco v případě stejného pořadu na 25, 19 a 16 metrech šlo o přenos z kanadských vysílačů, tedy o skutečný dálkový příjem.

 

Příklad B z roku 1984

Poměrně hustou síť zámořských retranslačních stanic měla v tom roce  Světová služba BBC: na ostrově Ascension v jižním Atlantiku, v africkém Lesothu, na Kypru, v Ománu, Singapuru, Kanadě, USA a na karibském ostrově Antigua.

 

Jak ukazuje nikoli QSL, ale verifikační dopis na obr. 6, BBC mi potvrdila příjem portugalského vysílání směrovaného z retranslační stanice na ostrově Ascension v rámci Latinskoamerické služby do Jižní Ameriky. Zachycení tohoto signálu ve střední Evropě je mimořádně cenné, z technického hlediska cennější než například poslech Kanady, neboť posluchačům na Starém kontinentu nebylo určeno - tedy pokud jde o nastavení vysílacího zařízení.

 

... obr. 6/Verifikační dopis, kterým mi BBC potvrdila příjem portugalské relace zaměřené na Jižní Ameriku dne 29. srpna 1984 na frekvenci 15390 kHz ve 21:55 hodin světového času. Tím jsem měl oficiálně odsouhlaseno, že jsem zachytil signál z ostrova Ascension.

 

VZDÁLENOST NEJVĚTŠÍ: NOVÝ ZÉLAND

Zachytit krátkovlnné vysílání z Nového Zélandu bylo dlouho mojí metou, jednou z největších. Austrálii jsem slyšel mnohokrát, měl od tamního rádia několik QSL, ale na Nový Zéland jsem si musel počkat  do března 1990.

 

Jak jsem se dozvěděl až mnohem později, podařilo se mi ulovit nově instalovaný 100kW vysílač, který začal přenášet pořady ze Severního ostrova pro Pacifik 24. ledna 1990. O půldruhého měsíce později jsem signál Radia New Zealand International slyšel také já ve vzdáleném Československu. Byl to pro mě šťastný den.

 

Žertem jsem říkal, že když mám ve sbírce Nový Zéland, mohu DX hobby pověsit na hřebík, ale byl to opravdu jenom žert. DX hobby jsem sice na hřebík pověsil, ale téměř na den přesně o dva roky později a z poněkud jiného důvodu. Začaly vysílat soukromé FM stanice a já jsem se v jedné z nich angažoval jako moderátor a redakční spolupracovník. To je ale jiná kapitola mého života.

 

... obr. 7/Netradiční formát QSL lístku z Nového Zélandu.

... obr. 8/Zadní strana téhož lístku. Cíle bylo dosaženo. Potvrzen příjem stanice Radio New Zealand International dne 8. března 1990 v 19:00 hodin světového času na kmitočtu 17680 kHz v pásmu 16 m.

 

... obr. 9/Orientační mapa. X - západní Čechy, místo příjmu, A - ostrov Ascension v jižním Atlantiku, NZ - Nový Zéland. Zdroj: Freevectormaps, volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/world-maps/WRLD-EPS-01-0005?ref=atr

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.1.2022 21:40 | karma článku: 12,34 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,52 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal