Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K článku Jiřího Turnera o antisemitismu

Publikován byl 5. 12. Úvodem jsme se dozvěděli, že svůj podíl viny na antisemitských náladách mají sami Židé, židovské organizace a do společnosti nešťastně implantovaná „izraelománie“ či jistá forma „sionismu“.

 

Podíl viny Židů a židovských organizací na antisemitismu nejsem s to posoudit. Vlastně ani ochoten: připomíná mi toto tvrzení názory, podle nichž si žena za znásilnění může sama, protože byla příliš vyzývavě oděna. To zavání zvláštním druhem alibismu, polehčující okolností pro násilníka. Za sebe říkám: takto uvažovat nechci, nemohu.

 

O to víc mě zaujala druhá polovina zmíněné autorovy věty. Že svůj díl viny na antisemitismu má do společnosti nešťastně implantovaná „izraelománie“ či jistá forma „sionismu“.

 

Tento úhel pohledu doplnil Jiří Turner osobním poznatkem, že daleko více než projevy antisemitismu vnímá projevy nekritické adorace státu Izrael a takovou míru mediálního zájmu spojenou s Židy, judaismem a Izraelem, že to může, stručně řečeno, člověka dokonale otrávit.

 

S tím souvisí i závěr vyplývající z obsahu předposledního Turnerova odstavce. Izraeli je věnována větší pozornost, než si vzhledem k počtu obyvatel a velikosti svého území zaslouží (opět stručně řečeno).

 

Můj pohled na tuto záležitost: nejde o počet obyvatel nebo rozlohu židovského státu; Izrael je nutné posuzovat z hlediska jeho významu. Historického, duchovního. Ten je gigantický.

 

Má-li někdo (kolega Turnera a lidé podobně smýšlející) pocit, že Izraele je ve veřejném prostoru příliš, pak musím upozornit, že – viděno v dlouhodobé (tisícileté) dějinné perspektivě -, se Izrael vrací tam, kam vždy patřil: na přední místo zájmu. Pokusím se toto tvrzení osvětlit.

 

Patříme k civilizaci, která se hlásí k židovsko-křesťanským kořenům. Společným jmenovatelem jedněch i druhých je víra v existenci Boha. Stvořitele, ale také suveréna, jehož rozhodnutí ti, kdo v Něj věří, plně respektují.

 

K těmto rozhodnutím patří výběr lidu Izraele jako vyvoleného národa a výběr Zaslíbené země (Země izraelské) jako jeho národního domova. Starověká židovská a raná křesťanská historie je zaznamenána v Bibli – svaté knize obou náboženství. Její obsah, poselství je „pupeční šňůrou“ spojenou s fenoménem Izrael.

 

Každý, kdo u nás vyrůstal v (křesťanském) náboženském prostředí setkával se se zmíněným fenoménem dnes a denně. Izrael – to je alfa a omega biblické zvěsti: od okamžiku, kdy patriarcha Jákob dostal druhé jméno Izrael až do příchodu Ježíše a po jeho smrti a zmrtvýchvstání zformování Jeho Církve – první křesťanský sbor (společenství věřících) byl ustaven v Jeruzalémě.

 

Namátkou. Vydání Zákona včetně Desatera lidu Izraele na Sinaji při návratu z Egypta do Zaslíbené země, období izraelských soudců, ustavení monarchie a Jeruzaléma jako jejího hlavního města, vybudování Prvního chrámu v Jeruzalémě, rozdělení jednotného státního útvaru na Judské a Izraelské království, babylonské zajetí obyvatel Judského království, návrat Judejců (Židů) do Judeje a vybudování Druhého jeruzalémského chrámu, narození Ježíše v Betlémě a jeho působení v Zemi izraelské.

 

Jak patrno, s ohledem na naše židovsko-křesťanské kořeny, k nimž se hrdě hlásíme (ale byly by součástí naší civilizace, i kdybychom se k nim nehlásili) má pro nás Izrael nesrovnatelně větší význam než jakýkoli jiný stát a národ – myšleno v náboženské, duchovní oblasti. Tu ovšem nelze oddělit od reálného národa a reálné země (bez ohledu na počet km2). S pojmem Izrael se setkávají věřící všech vyznání při četbě Bible, při kázání v kostele, protestantské děti v Nedělní škole. Tři největší křesťanské svátky - Vánoce, Velikonoce, Letnice (Svatodušní svátky) mají svůj původ v Izraeli, v Jeruzalémě. Je nutné pokračovat?

 

A moderní Izrael?

 

Po (zaokrouhleně) dva tisíce let trvajícím období charakterizovaným absencí izraelské (židovské) státní samostatnosti a pobytem většiny Židů v diaspoře (mimo Izrael) byla nezávislost Izraele v roce 1948 obnovena. Už předtím, ale především potom se začali Židé houfně do své pravlasti vracet. Nebylo to překvapivé: návrat z diaspory předpověděli ve starověku izraelští proroci.

 

Současný Izrael je tedy pokračováním Izraele starověkého. Ledacos je jiné, místo monarchie republika, nestojí Chrám (zůstala jen Západní zeď) – a tudíž i judaismus je jiný; nikoli kněžský, ale rabínský. Stejná je ale země, stejné je hlavní město – Jeruzalém, stejný je národ, který prošel dějinami jako ten, jemuž dal Bůh jméno: Izrael.

 

Má tedy Izrael na této planetě od časů uzavření smlouvy Boha s praotcem Abrahamem až do dnešních dnů své specifické postavení. Zaslouží si naši pozornost, solidaritu, přátelství.

 

Na rozdíl od Jiřího Turnera si myslím, že platí: čím více Izraele ve veřejném prostoru, tím lépe, nikoli hůře. Kdo toto nechápe a vnímá Izrael pouze optikou počtu jeho obyvatel a rozlohy (sotva viditelný flíček na mapě světa), tomu nebylo dáno dozrát k plnému porozumění toho, co pojem Izrael znamená. Pak samozřejmě bude psát o „izraelománii“ jako v podstatě negativním jevu.

 

Dvěma větami: Izrael je víc než počet obyvatel v geografickém prostoru velikosti Moravy. Nesrovnatelně víc.

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 7.12.2021 21:56 | karma článku: 30,99 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,48 | Přečteno: 124x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal