Inspirováno blogem Jiřího Turnera

2. 10. 2021 21:01:05
V předvolebním článku (myšleno časově, nikoli „agitačně“) Jiřího Turnera („Kdo by mohl být ten opravdu nebezpečný vítěz voleb?“/2. 10. 2021) mě zaujal odstavec týkající se prezidenta Miloše Zemana.

Než ho ocituji, dovolím si jeden obecný kompliment. Ačkoli si v tom či onom nemusíme rozumět, jsem toho mínění, že Jiří Turner patří k elitě zdejší blogerské komunity. Píše inteligentně, promyšlen, inspirativně.

A inspirativní je také celý jeho článek, já se však zastavím pouze u „prezidentského“ odstavce. Zde jsou autorovy myšlenky (bez zbytné první věty):

  • Jsem zcela zásadním kritikem a odpůrcem stávajícího prezidenta, ale pokud by mě někdo vyzval, abych fakticky uvedl, jak ten naši zemi poškodil, mohl bych mluvit jen o ostudě, pocitu studu a jakémsi tragikomickém příběhu politika, který neuměl včas odejít a kvůli svému zviditelnění se zaprodal nepřátelským mocnostem, kvůli své ješitnosti a mocichtivosti zneužívá volný výklad ústavy a budí u části veřejnosti pohoršení svými excesy, ale nemohl bych asi tvrdit, že by Miloš Zeman změnil naši politickou orientaci a zrušil demokratické principy v naší zemi. Nestali jsme se čínskou provincií ani ruskou gubernií a v domácí politice fakticky neprosadil vůbec nic zásadního.

Nemám v úmyslu výše citované analyzovat, natož kritizovat; v principu vyjadřuji souhlas, vnímám to podobně. Zejména pokud jde o pohled zahraničněpolitický. Vskutku jsme se nestali provincií ČLR, ba ani gubernií RF.

Pokud jde o poslední větu, že v domácí politice neprosadil MZ nic zásadního, v jisté nadsázce bych si dovolil tvrdit, že prosadil: zásadní ohnutí ducha ústavy (ano, vím – Jiří Turner to uvádí také, slovy „volný výklad ústavy“). Zde připomenu slova komentátora Českého rozhlas Plus Jiřího Berounského, která zazněla v éteru 14. listopadu 2017 v příspěvku „Jak Miloš Zeman využívá nejasností v ústavě“:

  • A litera nejvyššího zákona je opravdu velmi liberální a benevolentní, čehož lze využít, nebo až zneužít.

Kladu si otázku (nikoli poprvé, dnes tedy inspirován Jiřím Turnerem): Počínal si dosud MZ tak, že bychom mohli některá jeho rozhodnutí vnímat v poloze kdesi mezi využitím a zneužitím konstituce? Domnívám se, že ano. A tvrdím, že když se takto chová hlava demokratického státu, dělá chybu – dává tím špatný příklad, ztrácí morální kredit.

Jsem dalek toho si politiku a politiky idealizovat, ale kdo už jiný by měl mít příkladný respekt k ústavě, když ne člověk, který jej stvrzuje svým podpisem v rámci prezidentského slibu?

A jak už bylo nesčíslněkrát připomenuto, ústava – to není jen text, ale také její duch: ne vše, co není výslovně zakázáno literou konstituce je povoleno. Tak rozumí ústavě a tak vládne státník obdařený „šalomounovskou“ moudrostí. Státník, který je hoden úcty.

Při čtení Turnerova odstavce uvedeného výše jsem si nemohl nevzpomenout na článek 63/1a české konstituce, kde se píše, že prezident „zastupuje stát navenek“. Tři slůvka se zásadním významem. Proč je připomínám?

Jiří Turner v úvodu odstavce o prezidentu MZ píše o „ostudě a pocitu studu“; píše o politikovi, který „kvůli svému zviditelnění se zaprodal nepřátelským mocnostem“.

To je ovšem zásadní problém.

Pokud představitel státu, dokonce nejvyšší, který má v „popisu práce“ zastupovat stát navenek, a přitom působí dojmem, že „kope“ za nepřátelské mocnosti, pak se musíme děsit toho, jak působí navenek celá Česká republika, když platí „jeden hot (prezident) a druhý čehý (vláda, ministr zahraničí)“.

V těchto dnech si připomínáme výročí Mnichova 1938. Zkusme si na okamžik představit nepředstavitelné. Že by vláda generála Syrového tu hanebnost přijala - a prezident Beneš se postavil proti (případně obráceně). Jak by Československo působilo navenek, co by to pro další vývoj znamenalo?

Ne, nechci zde nesmyslně spekulovat. Jen jsem chtěl ilustrovat, inspirován článkem Jiřího Turnera, jak více než podivně působí navenek „politický dvojhlas“ zaznívající z jedné země, „papírově“ jasně ideově ukotvené.

Tou zemí je žel Česká republika.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 2.10.2021 21:01 | karma článku: 18.61 | přečteno: 559x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...