Silný příběh. S otazníkem na konci

31. 07. 2021 14:18:35
Odehrál se tam, kde bychom to čekali nejméně. Jeho hlavními protagonisty jsou lidé žijící každý v naprosto odlišném světě. Mezi nimi je víc než fyzická hranice.

Na její jedné straně fanatická nenávist, na druhé touha po míru. Pásmo Gazy versus Izrael. Přímořská enkláva spravovaná teroristy vs demokratický právní stát. Teroristé, kteří dělají věci, které si my, Středoevropané obklopení smluvními přáteli (NATO, EU), neumíme představit. Nebo si dokážeme představit, že by od sousedů byly na území jižní části ČR odpáleny ne desítky či stovky, ale tisíce raket a minometných granátů (přesná čísla níže), a to během jedenácti dnů?

Podle webu izraelského ministerstva zahraničí jsou přesná čísla týkající se nedávné agrese Hamasu proti Izraeli následující:

  • vypálených raket a minometných granátů celkem ... 4360, z toho

  • do izraelského vzdušného prostoru proniklo ... 3573

  • ještě na území Pásma Gazy spadlo ... 680

  • do moře spadlo ... 280

To vše od 10. do 21. května 2021.

Navzdory tomu jsme svědky něčeho, co je pro mnohé nepochopitelné a někteří to dokonce odmítají. Izraelský server Ynetnews přinesl 28. července ve své magazínové části článek „A birthday gift: Israeli woman donates kidney to Gaza boy“, kterému dominuje obsah slova lidskost.

Hlavní postavou příběhu je paní Idit, učitelka mateřské školy žijící na severu Izraele v galilejské obci Ešchar. Před časem oslavila padesáté narozeniny a při té příležitosti se rozhodla k neobvyklému kroku. Měl to být výjimečný narozeninový dárek: nikoli pro ni, jak je u oslavenců obvyklé, ale opačným směrem. Její dárek či spíše dar někomu dalšímu.

Tím darem byla její vlastní ledvina, kterou se rozhodla věnovat cizímu člověku; někomu, kdo ji bude potřebovat. Někomu, komu tím může zásadním způsobem pomoci.

K činu ji inspiroval její zemřelý dědeček, který přežil holocaust a vedl ji k tomu, aby žila smysluplně a v souladu s židovskou tradicí, která učí, že není vyšší morální povinnost než záchrana života.

Paní Idit tedy kontaktovala příslušná místa, přičemž hlavní roli v tomto procesu sehrála organizace Matnat Chaim – o ní níže. Několikaměsíční proces vyústil v nalezení potřebného člověka. Byl jím tříletý chlapec z Pásma Gazy.

Dárkyně mu napsala hebrejský dopis, který její přítel přeložil do arabštiny. V něm uvedla: „Neznáš mě, ale brzy si budeme velmi blízcí, protože moje ledvina bude v tvém těle. Doufám z celého srdce, že se operace podaří a budeš žít dlouhý, zdravý a smysluplný život.“

Dlužno dodat, že jméno chlapce, potažmo celé rodiny, si jeho blízcí nepřáli medializovat vzhledem k „citlivosti spolupráce s Izraelem“ (řečeno nanejvýš diplomaticky). Nicméně, jak uvidíme níže, později vyšla jeho identita najevo, neboť transplantace musela být provedena v Izraele a to tak snadno utajit nelze.

Idit v dopise napsala, že po jedenáctidenní válce s Hamasem odhodila hněv a frustraci a má před očima jednu věc: naději na mír a lásku. Poněkud idealisticky si ovšem myslí, že pokud takových lidí jako ona bude víc, nebude proč bojovat. Tak tomu, žel, není.

Její rozhodnutí darovat ledvinu se v rodině nesetkalo s pochopením. Ba co horšího, vyvolalo roztržku. Manžel a nejstarší syn, který je na počátku třetí dekády svého věku, byli ostře proti. Otec s ní dokonce přestal mluvit. Nesouhlasila ani její setra s manželem. Podle všech příbuzných svým rozhodnutím zbytečně riskovala život. Důvod vysvětluje lakonicky: Všichni měli strach.

Situaci ještě zkomplikoval fakt, že při arabských útocích proti Izraelcům přišla širší rodina v minulosti o tři své členy – včetně rodičů jejího otce. (Je to jako kdyby za Protektorátu darovala česká žena ledvinu chlapci v Německu.)


Když se dozvěděla, kdo bude příjemcem její ledviny (výše zmíněný 3letý arabských chlapec žijící v Pásmu Gazy), dlouho nikomu nic neprozradila. Uvažovala správně: jsou-li reakce rodiny na samotné darování ledviny tak ostře odmítavé, budou po zjištění, že ledvinu dostane chlapec v Pásmu Gazy ještě drsnější.

Ve svém rozhodnutí byla ale nezlomná.

V Izraeli se darováním ledvin zabývá nezisková organizace Matnat Chaim sídlící v Jeruzalémě. Darování je založeno na základě dobrovolnosti a je uplatněn princip reciprocity. V tom smyslu, že dárce 1 věnuje svoji ledvinu pacientovi 1 a příbuzný pacienta 1 věnuje svoji ledvinu pacientovi 2.

Takto bylo postupováno i v případě paní Idit. Zatímco její ledvina byla darována chlapci v Pásmu Gazy, jeho otec, jehož ledvina nebyla pro jeho potomka vhodná, souhlasil s tím, že ji věnuje někomu dalšímu v Izraeli, konkrétně 25leté matce dvou dětí. Tímto způsobem došlo k záchraně dvou lidí.

Informace o provedených transplantacích jsou veřejně dostupné na webu organizace Matnat Chaim, přičemž identita dárců a příjemců je publikována dle vzorce JMÉNO – SYN/DCERA – JMÉNO.

Zatímco dárkyně Idit je na serveru Ynetnews uvedena plným jménem (Idit Harel Segalová), v přehledu transplantací je napsáno „Idit dceta Chany Dory“. Více na obrázku 1:

... obr. 1/Takto informuje web organizace Matnat Chaim o transplantaci ledvin pojednané v tomto článku. Došlo k nim 16. června v Beilinsonově nemocnici a Dětské nemocnici Schneiderů v Petach Tikvě. Jak patrno, paní Idit (dcera Chany Dory) darovala ledvinu Caramovi (synu Mohammeda) a Mohammed (syn Carama) daroval ledvinu Tal Cheně (dceři Ronit). Zdroj: web Kilya.org.il.


Asi je zbytečné zdůrazňovat, jakou morální hodnotu má toto dvojí dárcovství ve vysoce konfliktní oblasti, kde jedna strana je posedlá fanatickým nepřátelstvím vůči státu a jeho lidu za jejími hranicemi. Mír to samo o sobě sice nepřinese, ale užitečné bezpochyby je.

K usmíření muselo dojít i v rodině paní Idit. Ona sama říká, že teď, kdy je po všem, její muž a děti celý ten příběh lépe chápou. Večer před operací jí zavolal otec. „Nepamatuji si, co říkal, protože plakal,“ poznamenala Idit. Když mu prozradila, že její ledvinu dostane palestinskoarabský chlapec, bylo prý na okamžik ticho.

Pak slyšela, jak otec říká: „Dobře, také potřebuje žít.“

Je to silný příběh. Byť kdesi v nitru rezonuje tichá obava. Snad se s tím zachráněným chlapcem nesetkáme po letech. V roli dalšího „mučedníka“ vychovaného fanatiky k vraždění „sionistů“.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 31.7.2021 14:18 | karma článku: 23.30 | přečteno: 631x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 117 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...