Když hloupé rozhodnutí vyvolá dilema

21. 07. 2021 20:25:52
Tím hloupým rozhodnutím je oznámení společnosti „Ben & Jerry ́s“ (US výrobce zmrzliny, nyní součást britského konglomerátu Unilever), že nebude prodávat své produkty na „okupovaných palestinských územích“.

Psal jsem o tom 20. července v článku „Jak zpolitizovat zmrzlinu“ (blog iDNES). V závěru jsem uvedl vyjádření lídra izraelské parlamentní opozice Netanjahua („My, Izraelci, teď víme, jakou zmrzlinu nekupovat.“), k němuž jsem dodal:

  • Chce se říci, že to od nynějška vědí nejen Izraelci, ale také jejich přátelé všude ve světě. Když bojkot, tak bojkot. Začali s tím zmrzlináři, nikoli Izraelci.

Protože ale svět není černobílý a život přímočarý, sluší se vedle „A“ říci také „B“: Bojkot ano, ale jak které zmrzliny.

Což hned vysvětlím.

„Ben & Jerry ́s“ má výrobní závody nejen v USA, ale také v Nizozemí a v Izraeli – zde v obci Beer Tuvia (viz mapu na obr. 1). Tuto pobočku zmrzlinářského gigantu („Ben & Jerry ́s Israel“) navštívila ve středu 21. července izraelská ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedová. O její návštěvě informovala řada izraelských médií, mimo jiné portál Arutz Ševa.

... obr. 1/Orientační mapa ukazující polohu obce Beer Tuvia. Podklad: Freevectormaps.com - volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/israel/IL-EPS-01-0001?ref=atr

Ministryně vyzvala k tomu, aby zákazníci rozlišovali. Nekupovat zmrzlinu vyráběnou a prodávanou mimo Izrael; naproti tomu produkci izraelského držitele licence není rozumné bojkotovat. Důvod? Výkonný ředitel pobočky „Ben & Jerry ́s Israel“ Avi Zinger totiž léta vystupuje proti antiizraelským kampaním hnutí BDS a odmítá výmysl, který přišel 18. 7. z mezinárodního ústředí firmy, podle něhož bude zakázán prodej zmrzliny „Ben & Jerry ́s“ Židům v Judeji, Samaří a v židovských čtvrtích východního Jeruzaléma (přesně tak je totiž myšleno ono rozhodnutí zašifrované do termínu „okupovaná palestinská území“).

Izraelská pobočka tedy bude fungovat „po staru“ (zmrzlina bude prodávána všem bez rozdílu, zda žijí na té či one straně „zelené linie“ (hranice stanovená příměřím mezi Izraelem a Jordánskem z roku 1949), a to po celou dobu platnosti licence pro Izrael, která vyprší na konci roku 2022.

Ayelet Šakedová při návštěvě továrny řekla, že vedení „Ben & Jerry ́s International“ se zachovalo servilně vůči teroristickým a antisemitským skupinám místo toho, aby se postavilo za držitele své licence v Izraeli. Proto je třeba bojovat proti americké „Ben & Jerry ́s“, nikoli proti její izraelské filiálce. Dodala: „Spolupracujeme s židovskými a evangelikálními skupinami, které v USA podporují Izrael, a vyzýváme je k bojkotu (tamní) zmrzliny „Ben & Jerry ́s“, dokud společnost nezmění svoji nehoráznou politiku.“ Ministryně slíbila, že vláda udělá vše pro to, aby dosáhla zrušení zmíněného zákazu prodeje zmrzliny v Judeji, Samaří a ve východním Jeruzalémě. „Máme rok a půl na to, abychom toto antisemitské rozhodnutí změnili.“

A právě onen termín, konec příštího roku, od kdy může zákaz prodeje zmrzliny v uvedené části Země izraelské začít reálně platit, vede k otázce, jaký to celé má vlastně smysl. A má smysl nad tím zeširoka přemýšlet? Nikoli – pouze se podle toho zařídit.

Tedy: Zmrzlinu vyráběnou v licenci v Izraeli a tam prodávanou nebojkotovat, zmrzlinu vyráběnou a prodávanou mimo Izrael naopak bojkotovat.

Nic z toho by nemuselo být, kdyby jistí byznysmeni své podnikání tak hloupě nepolitizovali.

FOTOODKAZ: Ministryně Šakedová ve výrobním závodě „Ben & Jerry ́s Israel v Beeru Tuvia./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | středa 21.7.2021 20:25 | karma článku: 19.28 | přečteno: 446x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 208 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1585 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...