Blog o ničem

6. 04. 2021 9:50:39
Duben – ještě tam budem. Lépe nevycházet, volám na ženu. Souhlasí. A hlásí pád první osoby na zasněženém chodníku. Naštěstí se sama zvedla. Taky to mohl být krček, volám na ni z koupelny.

Nikoli náhodou. O kolika krčcích našich bližních jsme toho v poslední době slyšeli. Jako by nestačil covid.

S hladkou tváří, aby na ní respirátor lépe těsnil, přicházím k oknu na severní straně domu. Hustojemně sněží, na zemí bílo, nad zemí šedivo. Gray, jak by řekla dvouletá vnučka. Se zájmem sleduje vzdělávací programy Super Jo Jo a barvy říká zásadně anglicky.

Miluje žlutou. Jdeme kolem zaparkovaných aut a slyším: Yellow není. Po pár krocích žlutý Brouček. Tady je!, zakřičí na celé kolo. Kolemjdoucí se podivují kdo jako. Ne kdo, ale co. Yellow auto přece!

Beru do ruky fotoaparát a dokumentuji (obr. 1). Místo horizontu třetího nejzápadnějšího pohoří hor českých zemí (po Smrčinách a Českém lese) jen šeď nízké oblačnosti.

... obr. 1/Foto: Autor článku.

Žena vyjadřuje nesouhlas s povětrnostní situací. Připojuji se. Velikonoce by měly být předělem k jaru, dodávám chytře u snídaně a zakousnu se do sladkého beránka. Měly, ale zatím padá, padá a padá.

Ono se to státnímu rentiérovi řekne – nevycházet. A co ti ostatní? Kdo musí. Vím a solidarizuji se. Myslím na všechny, kdo teď i brzy ráno zamířili po zrádném povrchu za povinnostmi. Ještě že děti mají distanční výuku, ale těm by to zase tak nevadilo.

Také jsem takto chodíval. Pátek nebo svátek, několik desetiletí. Za každého počasí. Bydlím v nejvýše položeném místě naší obce, autobusové nádraží je dole u řeky, tedy na nejníže položeném místě. Výškový rozdíl značný, dlouhý pochod trvající dvacet minut. Když byla na asfaltu ještě vrstva ledu, uondán jsem usedl do busu a přes půl hodiny podřimoval. To si za volantem osobního auta nemůžete dovolit. Zlatá veřejná doprava!

Máte půl hodiny pro sebe. Můžete relaxovat, poslouchat v mobilu hudbu, meditovat, přemítat, civět, modlit se, ledacos. A mít zavřená víčka. Zkuste to jako řidič. V posledních letech jezdilo tak málo lidí, že nehrozil spolujezdec, který se narodil jen proto, aby mluvil, mluvil a mluvil. Stalo se mi to jen jednou. Přisedla zhrzená dáma (člověk snědl svačinu, než ji obešel, jak praví klasik), která mi stihla navalit do ucha celý svůj nepovedený život (s chlapem). Ani nevím, jestli si všimla, že to říká také chlapovi, který se od toho jejího ex zase tolik lišit nemusí.

Po deváté začínají prohrnovat. Chodníky. Alespoň na nich bude bezpečněji.

Myslím také na dvě straky. Udělaly si „rozcuchané“ hnízdo hned naproti na klenu, ale od doby nedávných silných větrů není kolem jejich domova žádná velká aktivita. Nepřízeň znásobily malé krupky, dnes znovu sníh a mráz. Nelehký úděl.

Je čas začít něco dělat. Včera jsem si našel na internetu výklad ke slovním úlohám s rovnicemi. To je takové to: Otci je 32 let, synovi 6 let. Před kolika lety byl otec čtrnáctkrát starší než syn? Vytvořte rovnici. Musím si oprášit princip řešení, abych mohl našemu distančnímu osmákoví pomoci, bude-li třeba. Přece jenom už je člověk ze základky půl století venku.

Teď ruku na srdce. Byl vám tento blog k užitku? Že je o ničem? Ano, je to už v nadpise. (Takže příště raději zase něco ze Středního východu.)

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 6.4.2021 9:50 | karma článku: 8.86 | přečteno: 203x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 5.85 | Přečteno: 319 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 424 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...