Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o Bílou horu pokračuje aneb Když si historik zaspekuluje

V tomto případě historička Ivana Čornejová. Docentka Ivana Čornejová. Působí na Karlově univerzitě a je respektovanou osobností ve svém oboru, k němuž patří i církevní dějiny.

 

Server Aktuálně.cz s ní zveřejnil rozhovor na téma Bílé hory. Ve středu 11. listopadu pod názvem, který hodně napoví o obsahu: „Doba temna je mýtus. Kdyby Češi na Bílé hoře vyhráli, bylo by hůř, říká historička“.

 

Tak tedy další hlas ve veřejném prostoru, hlas profesionála, který se staví ve věci Bílé hory na stranu vítězů. Ne absolutně, ne bez výhrad, ale z odpovědí paní docentky lze vyrozumět, že rozhodně nesympatizuje s poraženými. Tedy s evangelickou stranou „barikády“.

 

Zmiňuje sice, že „k odlivu inteligence došlo“ a „emigrace po Bílé hoře byla masivní“, na druhou stranu ale říká:

 

  • To období ovšem nebylo tak temné, jak se můžeme domnívat. Teď se zjišťuje, že Bílá hora český vývoj nijak dramaticky nepřerušila. Český národ rozhodně nezanikl, nedocházelo ani k násilné germanizaci.

 

K násilné germanizaci sice nedocházelo, ale k násilné a brutální rekatolizaci, surovému pronásledování nekatolíků, utrpení bezpočtu prostých lidí, kteří se provinili pouze tím, že chtěli svobodně vyznávat svoji víru, ctili Husa a toužili po tom přijímat pod obojí a číst si ve své Bibli kralické ovšem ano. Této zásadní charakteristice pobělohorského období se ovšem Ivana Čornejová téměř vůbec nevěnuje.

 

Dobře je to patrné v její zmínce o páteru Koniášovi:

 

  • O tom se často mluví jako o černé ovci. Je samozřejmě pravdou, že sbíral a pálil díla, která byla na jeho seznamu zakázaných knih, takový seznam měla ale každá církev. Koniáš ale, jak dokázal náš přední český lingvista Alexandr Stich, psal také velice hezké české práce.

 

Působí to dojmem, že Koniáš má sice menší škraloup v podobě barbarské likvidace nekatolických náboženských knih (včetně Bible kralické !), ale jelikož „psal velice hezké české práce“, je třeba na něj nahlížet jako na „novou vrstvu inteligence“ (termín I. Č.). V nadsázce dodám: zbývá přikreslit k jeho portrétu svatozář a od věci by nebyl ani stylový pomník.

 

S pozitivním hodnocením patera Koniáše by sotva souhlasila jistá Kateřina Němečková, o níž jsem se v Katolickém týdeníku č. 43/2010 dočetl:

 

  • Když roku 1732 utíkali nekatolíci z opočenského panství do Žitavy, byly mezi uprchlíky Kateřina Němečková s dcerkou – ty byly dopadeny a odeslány do Opočna. Koniáš psal opočenskému regentovi dopis, v němž jej mj. žádá, aby Němečkovou dobře střežil, protože ji Koniáš má spolu s dalšími převézt ke krajskému úřadu, potažmo k apelačnímu tribunálu. Nebohá Němečková byla nakonec po výsleších uvržena do vězení v Dobrušce, kde za necelé dva roky onemocněla a zemřela, odloučena od své dcerky. Stejně tak nekompromisně, až tvrdě jednali s nekatolíky jezuitští misionáři Jakub Firmus či František Mateřovský.

 

Ivana Čornejová svůj špatně skrývaný prokatolický pohled na pobělohorské období uzavřela nepodloženou spekulací, která natolik poškozuje obraz evangelické strany, že se vkrádá podezření, zda nejde o záměr. Na otázku redaktora co by se stalo, kdyby čeští stavové na Bílé hoře vyhráli, odpověděla:

 

Obávám se že kdyby se tady upevnila vláda kalvínsky orientovaného Fridricha Falckého, tak by to mělo pro český národ daleko horší dopad. Fridrich Falcký byl mladý člověk, který do toho svého dobrodružství šel zřejmě s dobrými úmysly, neměl ale prakticky ničí podporu. Nezískal si u nás žádnou oblibu. Hypoteticky tak hrozila také budoucí nesvornost nekatolických konfesí a současně i ostrá nevraživost vůči katolíkům, což by mohlo zemi rozvrátit.

 

Pokud by byl zařazen český národ do evropské protestantské linie, tak je možné, že by na tom byl hůř, než tomu bylo v rámci mnohonárodnostní habsburské monarchie, kde měl každý národ svým způsobem právo na - moderně řečeno - sebeurčení.

 

Musela by zde převládnout jedna z protestantských konfesí, je ale otázka jaká. Situace u nás nebyla vůbec jednoznačná. Měli jsme zde utrakvismus, který se ještě štěpil na novoutrakvismus a staroutrakvismus. Německy mluvící obyvatelstvo se hlásilo k luterství. Byli zde i vyznavači kalvínského směru, ke kterým se přidala potom i ta do té doby ojediněle stojící jednota bratrská. Ta škála vyznání tady byla obrovská, a pokud by zvítězilo jedno z nich, samozřejmě by začalo potlačovat i ty ostatní. Jde ale pouze o můj názor v rámci virtuálních dějin.

 

Je to pouze názor, ale protože ho říká odborník, má mnoho lidí  tendenci jejím spekulacím věřit. Povrchní čtenář interview, a takových je v naší zemi většina, si pak z jejích slov odnese dojem, který mu nadlouho zůstane v paměti: jaké štěstí pro český národ, že na Bílé hoře zvítězila vojska katolického císaře!

 

Tímto „názorem v rámci virtuálních dějin“ šíří doc. Čornejová nepodložený pohled na hypotetické chování poražené strany, který vrhá na evangelíky nanejvýš nepříznivé světlo. A to by jako profesionálka dělat neměla.

 

Spíše bych ocenil, kdyby se v rozhovoru místo spekulací věnovala realitě a akcentovala nezměrné utrpení, které postihlo velkou část českého obyvatelstva v pobělohorské éře plné fanatické nenávisti vůči všemu nekatolickému.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 11.11.2020 19:59 | karma článku: 26,87 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Premiér Fico na noční směně

Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Reakce oběti na útok muslimského teroristy

Letos 15. dubna došlo v sydneyské předměstské čtvrti Wakeley k teroristickému útoku. V kostele během bohoslužby, živě přenášené na sociálních sítích.

30.4.2024 v 8:29 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci: Proč stále nemohu diskutovat? (Aktualizováno)

Dopoledne 27. dubna 2024 skončil několikaměsíční zákaz mého vstupu do diskusí na serverech iDNES a Lidovky.cz. Podotýkám, že na Neviditelném psu, kam také autorsky přispívám, jsem celou dobu diskutovat mohl.

28.4.2024 v 11:05 | Karma: 5,11 | Přečteno: 55x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 4814
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal