Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ad Soleimani aneb Ďábel je ukryt v detailu

Vede se ve společnosti a na internetu debata o oprávněnosti zlikvidovat arciteroristu. Debata legitimní, leč poněkud zvláštní. Jejím průvodním jevem je velké pokrytectví.

 

Řeč je samozřejmě o Qassemu Soleimanim (používám anglickou transkripci), veliteli elitních Jednotek Quds, jež jsou součástí íránských Revolučních gard.

 

Jeho cílená likvidace byla dílem Američanů. Co ale vidíme v Baghdágu, Teheránu a jinde?  Pálí se nejen americké, ale také izraelské vlajky. Lidé provolávají nejen „Smrt Americe!“, ale také „Smrt Izraeli!“.

 

Co má Izrael s páteční akcí proti Soleimanimu společného? Myšleno se samotnou realizací atentátu? Viděno z vnějšku vůbec nic. Přesto se děje to, co jsem uvedl v předchozím odstavci. Proč?

 

Protože alfou a omegou íránské politiky je – od vítězství protišáhovské revoluce (1979) a následného nastolení teokratické totality – fanatická protiizraelská nenávist. Íránský režim nejenže Izrael neuznává, ale opakovaně se vyjadřuje, že musí být z mapy Blízkého východu vymazán. Co to znamená? Že chce, aby na jeho teritoriu vznikl arabský stát – tedy Palestina. (Co to je jiného než holocaust II?)

 

Nejde jen o propagandu, ale o politiku, která se promítá do vojenské oblasti. Íránci všemožně sponzorují (penězi, výzbrojí i jinak) teroristické organizace, jež mají ve stanovách likvidaci židovského státu – Hizballáh, Palestinský islámský džihád, Hamas. Důležitou roli v tomto protiizraelském úsilí hrají vysocí vojenští velitelé Íránu. Kruh se uzavírá: jsme zpět u Soleimaniho.

 

Vypůjčím si citát jednoho českého politika: kdo teroristy financuje, vyzbrojuje a všemožně podporuje, sám je terorista. V případě Soleimaniho můžeme sáhnout po „vyšší hodnosti“: byl to arciterorista. Tento termín použila na svém Twitteru někdejší US ambasadorka při OSN Nikki Haleyová (obr. 1).

 

... obr. 1/

 

Ještě výstižněji se vyjádřil v komentáři v pátečním (3/1) Bildu jeho šéfredaktor Julian Reichelt (titulek je na obr. 2):  Soleimani, kmotr teroristů, představoval svět, v němž žádný mírumilovný člověk nechce žít: svět, v němž vás může kdykoli roztrhat bomba, protože jste v nesprávném čase na nesprávném místě.

 

A dodal:

 

 

  • Prezident Trump osvobodil svět od monstra, jehož životním cílem byl atomový hřib nad Tel Avivem.

 

... obr. 2/

 

Nejsou to prázdná slova napsaná na efekt šéfredaktorem bulvárních německých novin (i ty mohou mít pravdu). Porovnejme. Íránský režim ústy jednoho z velitelů Revolučních gard vyhrožuje (obr. 3 - screenshot je z Novinek.cz/4. 1. 2020):

 

... obr. 3/

 

Všimněme si:  Na dosah je 35 amerických cílů a Tel Aviv. Proč Tel Aviv? Zabili snad Soleimaniho Izraelci? Proč ne velké město v jiné zemi, jež patří ke spojencům USA?  Třeba Ammán, Rijád, Dubaj.

 

Podle stejné logiky nenávisti, jakou použil irácký diktátor Husajn, když během První války v Zálivu zasypal Izrael raketami Scud, ačkoli Izrael  se v této válce nikterak neangažoval. 

 

Toto drzé íránské vyhrožování Izraeli nikomu nevadí? Jak by se nám líbilo (v případě, že by ČR ležela geograficky „na dosah“), kdyby onen íránský velitel pravil:  Máme na dosah nějakých 35 amerických cílů a Brno.

 

Tato zdánlivá maličkost („35 US cílů a Tel Aviv“) je ve skutečnosti obludná zrůdnost, která ilustruje, jak obrovské nebezpečí íránský režim představuje. (Už chápeme, proč Izrael tak intenzivně varuje svět před tím, aby Teherán získal jadernou zbraň?)

 

V rámci diskuse o Soleimanim slyšíme z jedněch a těchže úst odhodlání bojovat proti terorismu a současně kritiku likvidace tohoto arciteroristy. Větší nelogičnost aby člověk pohledal. Když stoupá počet mrtvých – obětí organizátora vražd, je to po právu kritizováno; a když organizátorovi těchto vražd konečně někdo utne hlavu, je to také kritizováno: náhle se hovoří o provokativní akci (US demokraté) či avanturistickém kroku (Rusko). Vskutku obtížně pochopitelné, falešné, pokrytecké.

 

Jak důvěryhodný může být člověk, potažmo politik s tímto druhem uvažování? Nerad to srovnání uvádím, ale: Heydrichovy zločiny odsoudíme - a atentát na něj také? To snad ne!

 

Prý se Soleimaniho likvidací nic neřeší: místo něj nastoupí někdo jiný. Stalo se. Esmail Ghaami má o jednu hvězdičku méně (je brigádnim generálem, jeho předchůdce měl hodnost generálmajora), ale pokud jde o antiizraelský fanatismus, nenávistný antiamerikanismus, podporu teroru a uvažování náležející služebníkům Zla, v ničem za Soleimanim nezaostává. Kdyby stál o dobrou radu, řekl bych mu: Den co den si připomínejte, co předcházelo vašemu jmenování  šéfem Jednotek Quds.

 

Akce proti Soleimanimu byla toliko jednou „bitvou“ v dlouhé válce civilizovaného světa s mezinárodním terorismem, v tomto případe islámským. To, že jeho součástí je (byl) vysoký armádní představitel jednoho ze dvou stovek států světa není v principu „polehčující“, ale přitěžující okolnost. Jinak řečeno: nesmí to být vnímáno jako výhoda Íránu (ve smyslu nedotknutelnosti takového důstojníka). Byl-li by Soleimani nedotknutelný, protože je součástí státní moci, pak by byl boj Západu s mezinárodním terorismem bojem marným, předem odsouzeným k neúspěchu.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 4.1.2020 23:03 | karma článku: 34,15 | přečteno: 1414x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,52 | Přečteno: 128x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal