V kolika vdát dceru v dětském věku?

22. 10. 2019 16:59:30
Jak kde. Svět internetu před časem obletěla zpráva o jedné šokující svatbě. Ženich měl dvaadvacet, nevěsta přesně o polovinu méně. Tedy jedenáct. Že je něco takového možné hodnotit jako zvrácenost?

Jistěže. Však také toto manželství bylo po dvou dnech úředně zrušeno. Svatba se konala letos v srpnu ve vesnici Bahmaei v jedné z jižních provincií Íránu (Kohgíluje a Bójer-Ahman se jmenuje). Video je k dispozici níže.

Kromě toho: „novomanželé“ byli ve vztahu bratranec – sestřenice.

To celé je exces, řeknete si, úřady nakonec zasáhly a dítě ze sňatku vyvázaly. Dopadlo to dobře, proč tedy o této výjimce psát a útočit kvůli ní na Írán.

Protože věc je poněkud složitější.

Nechci se dotýkat citů muslimů, nechci psát laciné větičky o tom, že jistý Prorok se vyznačoval sklony, jež se v moderní době hodnotí jako pedofilní a jsou v civilizovaném světě nepřijatelné, trestné.

Chci uvést něco jiného, co s tímto příběhem souvisí. (V září o něm informoval server France24.)

V článku je uvedeno – to abychom si o poměrech v Íránu nedělali iluze -, že podle tamního občanského zákoníku (opakuji: občanského zákoníku, nikoli nějakého čistě náboženského práva) zavedeného pošáhovským ajatolláhovským režimem je věk, kdy je možné se ženit či vdát 15 let u chlapců a 13 (!!!) let u dívek, přičemž se vyžaduje souhlas rodičů či prarodičů. A pozor: pokud rodiče chtějí oženit či vdát dítě mladší 15/13 let, potřebují souhlas soudce, který rozhodne, zda je takovéto dítě „intelektuálně zralé“. Pokud dá souhlas, pak nic nebrání tomu, aby se třeba dvanáctileté dítě stalo manželkou. Děsivé je, že soudci takovýto požadavek nezřídka svým verdiktem posvětí: stačí aby došli k názoru, že dítě v tomto věku je s to vést domácnost.

Íránský zdroj webu France24 upřesňuje, jak se také zjišťuje schopnost dítěte-dívky vykonávat funkci manželky. Soudce (například)

  • zvedne bankovku a zeptá se, jakou má hodnotu;

  • se zeptá, jak se jmenuje současný íránský prezident;

  • se dívky prostě zeptá dítěte, jestli se chce vdát.

Hovoří se také o tom, že když chce otec své dívku „udat" (aby nezůstala „na ocet“), jednoduše soudce podplatí. Děsivá statistika říká, že ze 40 tisíc ročně uzavřených sňatků v Íránu je alespoň jeden z manželů mladší 15 let.

A CO SEX?

Existují dvě možnosti. Ve „slušnějších“ rodinách žijí manželé odděleně a muž počká, až dítě, které si vzal, dosáhne 14 nebo 15 let – pak je manželství naplněno i po intimní stránce.

Jsou ale děsivější případy. Letos (2019) v únoru v provincii Ílám na jihozápadě země byla 11letá Raha nucena vdát za 44letého muže. Stala se jeho druhou ženou. Manžel na nic nečekal a nutil ji, aby s ním měla pohlavní styk. Jeho první manželka k tomu řekla: „ Křičela celou noc, zatímco ji manžel znásilňoval.“ To trvalo půl roku. Pak to manželka č. 1 nevydržela a věc oznámila jedné tamní nevládní organizaci. Soudce pak manželství anuloval – ale dívenka si ponese následky celý život. Mimo jiné proto, že tamní poměry něco takového umožňují. V civilizovaném západním světě by takovýto zvrhlík putoval před soud. V islámském světě zřejmě nikoli.

Obludnost toho všeho spočívá v tom, že podle íránského zákona je povolen sňatek dívek už ve třinácti letech. A obludností na druhou pak je možnost, že soudce může tuto hranici ještě snížit. Tak vypadá íránská totalita v praxi.

Dodatek: Podle informace France24 byl za šáhova režimu, v souladu se zákoníkem z roku 1925, věk pro vstup do manželství 18 let (muži)/15 let (dívky).

VIDEO/YOUTUBE – Záběry se svatby 11leté Fatimy a jejího dvakrát tak starého bratrance Milada Jashaniho (4:04 min). Obličej Fatimy je rozostřen, jde přece o dítě. (Horší pokrytectví aby člověk pohledal.)

Pokud nemáte na video čas, klikněte ZDE pro zobrazení svatebního fota.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.10.2019 16:59 | karma článku: 28.27 | přečteno: 1165x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...