Záchrana klenotu

8. 06. 2019 8:00:32
Jako milovník korálového moře jsem s velkým zájmem zaznamenal zprávu z tohoto (1. červnového) týdne, která hovoří o spolupráci zemí kolem Rudého moře, jejímž smyslem je záchrana tamních korálů.

Záležitost má svůj politický „náboj“: jde o jeden z mála případů, kdy pro dobrou věc spolupracují muslimské země s Izraelem. Primárně o tom ale tento příspěvek není, byť tomuto aspektu věci se vyhnout nemůžeme.

Když jsem před léty navštívil korálové útesy poprvé, bylo to na Sinaji v Akabském zálivu, nastalo to, čemu se říká láska na první pohled. Od té doby – až na výjimky – k žádnému jinému než Rudému moři nelétám. Důvod je jediný: koráli a život na nich. Mezi mnou a tímto ekosystémem se vytvořil intimní vztah. Nikde jinde jsem nezažil tak úžasný relax jako na rudomořských korálech. I kdybych žil ještě sto let, nikdy bych se jejich magickou krásou nenabažil. Tím jsem si jist.

Není tajemstvím, že korálové útesy víc a víc trpí. Nejsem ekologický aktivista, nebudu snášet „akční“ argumenty – ty nechám povolanějším. Jen připomenu neblahou skutečnost: koráli odumírají (v jisté nadsázce řečeno, stávají se z nich korály), ztrácejí své nádherné zbarvení a souběžně s tím mizí v jejich okolí podmořský život. Důvodů je víc, jedním z nich je lov žraloků. Web Besea.cz v článku „Zachraňme korálové útesy“ vysvětluje:

  • Žralok žere ryby, konkrétně papouščí ryby, papouščí ryby zase žerou řasy. Řasy ničí korály. Úbytek žraloků a papouščích ryb způsobuje přemnožení řas a záhubu korálů. Prostě a jednoduše každý jedinec má v celém koloběhu určité místo, pokud z něho vypadne, naruší tak celý koloběh a celý ekosystém.

S tzv. papouščími rybami neboli ploskozubci se na rudomořských korálech běžně setkáváme (viz Obrazovou část níže).

Výše uvedený citát jsem uvedl jen pro zajímavost, jakým způsobem všechno souvisí se vším.

A teď to nejpodstatnější. Ačkoli korálové útesy v Rudém moři nepatří k ohroženým, spíše naopak, státy, které v něm smáčejí své břehy (viz mapa níže), se dohodly na odborné spolupráci. Vzniklo „The Red Sea Transnational Research Center“, jehož členy jsou Egypt, Jordánsko, Saúdská Arábie, Súdán, Eritrea Jemen, Džibuti - a Izrael. Protože ale zmíněné muslimské země s výjimkou Egypta a Jordánska neudržují s Izraelem diplomatické styky, jakousi styčnou vědeckou institucí bude známý švýcarský Federální technologický institut se sídlem v Lausanne. Základním posláním střediska je nadnárodní spolupráce v oblasti studia, monitoringu a ochrany korálového ekosystému v Rudém moři.

Jedním z duchovních otců tohoto projektu je mořský biolog prof. Maoz Fine z izraelské Bar Ilanovy univerzity sídlící v Ramat Ganu u Tel Avivu. Spolupracujícími vědeckými organizacemi jsou Jordanian Maritime Station působící v Akabském zálivu a Institute for Marine Sciencies v izraelském Eilatu.

O projektu referuje celá řada zahraničních serverů, mezi nimi také portál NoCamels.com zaměřený na izraelské inovace. Tomu prof. Fine sdělil alarmující informaci:

  • Za posledních 30 let jsme na celém světě ztratili 50 procent korálových útesů a očekává se, že do roku 2050 zbude pouze 10 procent útesů.

Děsivá prognóza. Nejvyšší čas začít spolupracovat.

Velké plus: Dobrou zprávou je, že koráli v Rudém moři jsou odolnější než jinde ve světě; zvyšující se kyselost a teplota mořské vody nezpůsobuje jejich bělení (blednutí), tedy odumírání (alespoň ne v takové míře). K tomuto závěru došel výzkumný tým prof. Fineho. Ten na webu NoCamels.com vysvětlil:

  • Většinu korálových útesů na celém světě postihne bělení se změnou teploty od 1 do 2 stupňů; korálové útesy v Rudém moři ale dokáží vydržet teplotní změnu kolem šesti stupňů.

Pokud se podaří přesně definovat, proč tomu tak je, mohlo by to pomoci kriticky ohroženým korálům jinde ve světě, což se mimo jiné týká Velkého bariérového útesu.

A pokud jde o samotné „The Red Sea Transnational Research Center“, tedy o regionální rudomořskou spolupráci, prof. Fine říká:

  • Musíme koordinovat naše akce ve prospěch budoucích generací. Rudé moře je zdrojem příjmů pro mnoho obyvatel. Zajišťuje potraviny, podporuje cestovní ruch, je užitečné pro medicínu - je součástí obživy. Máme obavy, že bez koordinace budou útesy zničeny jako v jiných částech světa.

Věřme, že moudrost zvítězí nad bezohledností a v tomto případě také nad politikařením.

Osobně mohu potvrdit, že s každým ponorem pod hladinu uprostřed korálového ráje se člověk učí větší a větší pokoře a úctě k tomu, co tam v průběhu času vzniklo, jak je to nádherné a jak to funguje. Bylo by neodpustitelným hříchem, kdyby vinou lidské pošetilosti tento mořský klenot zanikl. Aby kdokoli k tomuto poznání dospěl, nemusí být aktivistickým členem zeleného hnutí; postačí obyčejný zdravý rozum.

OBRAZOVÁ ČÁST

... 1/Účastnické země Rudomořského nadnárodního výzkumného centra. Podklad: Google Maps.

... 2/Jeden z druhů tzv. papouščích ryb, odborně ploskozubců. Toto je samička ploskozubce černohlavého či též zelenozubého, já ji ve své kolekci pracovně nazývám žlutoocasou. (Foto: Autor článku)

... 3/Ploskozubec podruhé, tentokrát barevnější tupohlavý. Jsoucí "na pastvě". Lokalita Marsa Alam - jih. (Foto: Autor článku)

... 4/A teď už se můžeme kochat korálovou kolekcí z různých částí Rudého moře. Zde lokalita Taba Heights v Akabském zálivu. (Foto: Autor článku)

... 5/Živý korál v lokalitě Taba Heights. (Foto Autor článku)

... 6/Kde je živý korál, tam je život. Lokalita Abu Soma u Safagy. (Foto: Autor článku)

... 7/V lokalitě Abu Soma u Safagy. (Foto: Autor článku)

... 8/V lokalitě Abu Soma u Safagy. Uprostřed klikatá zéva. (Foto Autor článku)

... 10/Jediní, kdo může koráli ničit, jsou jejich obyvatelé. Jako třeba kareta v rámci získávání obživy. Pomec královský čeká, co dobrého po ulomení korálu bude moci sám pozřít. Lokalita Marsa Alam - střed, Oriental Bay. (Foto: Autor článku)

... 11/Cedule na břehu. Co vše je na korálech podle egyptských zákonů zakázáno. Nikdo se nemůže vymlouvat, že nevěděl. Základní zásada: na nic nesahat, jen se dívat, fotit, natáčet a obdivovat. Koráli jsou dosti křehké a pozor: mimořádně ostré. Každý, kdo se třeba i nechtěně o ně "otřel", může vyprávět. (Foto: Autor článku)

... 12/V lokalitě Marsa Alam - střed. Barevný korál rovná se živý korál. Něco úžasného. (Foto: Autor blogu)

... 13/V lokalitě Marsa Alam - sever. Komorník běloocasý v korálovém "pralese". (Foto: Autor článku)

... 14/V korálovém moři nemůže být člověk nešťasten. Autor článku je toho důkazem. (Foto: Soňa Stejskalová)

... 15/V lokalitě Marsa Alam - sever. V pozadí osamělý bodlok Desjardinův. (Foto: Autor článku)

... 16/K živým korálům patří také žahavé sasanky a k nim zase klaun klínopruhý. Vypadá jako pohádkový Nemo (ale tím prý je jiný druh - klaun očkatý). Lokalita Marsa Alam - jih. (Foto: Autor článku)

... 17/Korálová všehochuť. Lokalita Marsa Alam - jih. (Foto: Autor článku)

... 18/Živé koráli, živé sasanky, živí klauni. Úžasný svět pod hladinou. Ničit něco tak kouzelného může jen barbar. Upřímná výzva: dělejme vše pro to, abychom jimi nebyli. (Foto: Autor blogu)

ORIENTAČNÍ MAPY

... 19/Poloha lokality Taba Heights v Akabském zálivu. E - Egypt, I - Izrael, J - Jordánsko, SA - Saúdská Arábie. (Podklad: Google Maps)

... 20/Poloha lokality Abu Soma u Safagy. (Podklad: Google Maps)

... 21/Na této mapě ilustruji své dělení jednotlivých oblastí v destinaci Marsa Alam. L - mezinárodní letiště, od něj směrem ke Quseiru je MA - sever, směr k jihu až k městu (obci) Marsa Alam je MA - střed a od obce směrem dolů až k posledním hotelům, které mají v katalogu české CK, je MA - jih. (Podklad: Google Maps)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 8.6.2019 8:00 | karma článku: 9.86 | přečteno: 313x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Odpověď panu Pohankovi: Proč jsem byl vyhozen z blogu iDNES

Přesněji vyloučen z hlavní stránky a vyřazen z blogerské komunity. Můj soukromý blog na iDNES mi byl ponechán.

28.3.2024 v 20:44 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Lubomír Stejskal

O čem je můj Velký pátek, o čem jsou mé křesťanské Velikonoce

Důkaz budiž položen na přívlastek „křesťanské“, neboť o takové svátky v mém článku jde. Budeme v příštích dnech slyšet o Velikonocích mnoho slov, zejména v kázáních, číst spoustu úvah, zamyšlení a rozjímání.

28.3.2024 v 18:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 4768 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 844

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...