Jedna chvilka pro demokracii aneb Izrael čekají druhé letošní volby

29. 05. 2019 23:28:56
Středa 29. května. Končí odpoledne, začíná večer. Večer klíčového dne. Do půlnoci musí designovaný premiér oznámit prezidenovi, zda se mu podařilo sestavit koalici s parlamentní většinou.

V opačném případě čekají zemi předčasné volby. Druhé v tomto roce.

Asi jste poznali, že řeč je o Izraeli.

Před poloprázdným plenárním sálem parlamentu – Knesetu se střídají řečníci a řečnice. Zákonodárci vystupují v rámci projednávání zákona o svém vlastním rozpuštění. Pro případ, že Netanjahu prezidentu Rivlinovi před půlnocí oznámí, že byl neúspěšný. Pokud bude zákon přijatý, mělo by k tomu dojít během středečního zasedání, cesta k volbám se otevře. Zprávy hovoří o tom, že by se mohly uskutečnit 17. září.

Likud a jeho premiér ovšem nelení a snaží se na poslední chvíli koalici sestavit. Dlužno dodat, že Netanjahu na to měl 28 a 14 dní – a koaliční smlouvu nemá podepsanou s žádným z potenciálních koaličních partnerů. Šance přitom byla excelentní. Potenciální koalice měla většinu 65 mandátů (ze 120). Kamenem úrazu byl (a je) spor o brannou povinnost studentů ultraortodoxních náboženských učilišť mezi náboženskou stranou Sjednocený judaismus Tóry na jedné a Izrael náš domov Avigdora Liebermana na druhé straně. Existuje návrh zákona, který prošel loni prvním čtením v Knesetu: stanoví závazné kvóty, kolik studentů ultraortodoxních učilišť musí nastoupit na vojnu, případně do náhradní služby. Ultraortodoxní strany jsou více či méně proti, Lieberman naopak trvá na garanci, že zákon bude přijat v původní podobě bez úprav, neboť už tato verze je sama o sobě kompromisem (neříká, že na vojnu musí všichni zdraví studenti). Pokud tuto záruku nezíská, do koalice nevstoupí.

V tom případě by měl Likud + náboženské strany + Unie pravicových stran + partaj Kulanu přesně 60 křesel ve sněmovně, tj. vznikla by menšinová vláda. Něco takového formovat nemá smysl, takový kabinet by měl jepičí život. Navíc není ani jisté, že by získala důvěru Knesetu – potřebuje nejméně 60+ 1 hlas.

Odpoledne vystoupil ve videoklipu prezident Rivlin. Řekl, že udělá vše, co je v jeho silách, aby předčasným volbám zabránil. Současně ale národu sdělil, jaké jsou jeho možnosti:

  • pokud Netanjahu neuspěje, může pověřit někoho dalšího pokusem o sestavení koaliční vlády;

  • může oznámit předsedovi Knesetu, že neexistuje možnost sestavit koaliční kabinet a předčasné volby tudíž nemají alternativu – zde existuje ještě teoretická možnost, že by se členové Knesetu usnesli většinou minimálně 61 hlasů, že by jakýkoli jiný člen měl být pověřen sestavením vlády; v tomto případě by se o to mohl znovu pokusit i Netanjahu;

  • pokud by ovšem Kneset v druhém i třetím čtení schválil zákon o svém rozpuštění, není jiné cesty než předčasné volby;

Mezitím se horečně jedná a z těchto jednání přicházejí nejrůznější zprávy. Likud nabídl labouristům účast v koalici. Tím by získal náhradu za Liebermana – místo pěti hlasů šest. Labouristé ovšem odmítli.

Do půlnoci zbývá 180 minut, v Knesetu se stále střídají řečníci. Podaří se hrozbu předčasných voleb odvrátit? Hlasovat o rozpuštění sněmovny se má ve 23:30 místního času.

Strana Likud vydala oficiální oznámení, že podepsala dohodu o koalici podpořenou 60 poslanci. Mělo jít o koalici tvořenou vedle Likudu oběma náboženskými stranami, Unií pravicových stran a partají Kulanu. Ta to ovšem popřela: „Žádnou dohodu o koalici jsme nepodepsali.“ Likud reagoval, že dohoda Kahlonem (šéf Kulanu) je hotová, ale bude podepsána až poté, co se připojí Lieberman.

Netanjahu přitom sázel na „finální návrh“, který připravil „za 5 minut dvanáct“. Ten spočíval v tom, že po vzniku nové vlády bude Liebermanův návrh zákona o odvodech ultraortodoxních předložen Knesetu k novému schválení a pak bude po vzájemné dohodě připraven pro druhé a třetí čtení. Nebude-li do konce července dohody dosaženo, v souladu s předchozím rozhodnutím Nejvyššího soudu přestane platit výjimka pro ultraortodoxní a na vojnu budou muset jít jako všichni ostatní. Tento zřejmě poslední pokus ovšem nevyšel, byl odmítnut jak stranou Sjednocený judaismus Tóry (druhá ultraortodoxní strana Šas tak kategorický postoj proti odvodům nezaujímá a „finální návrh“ schválila), tak Liebermanovou formací Izrael náš domov.

Před jedenáctou večer míří do Knesetu premiér Netanjahu. Narychlo svolává poslance své strany. Servery píší, že o z obav o to, aby někteří nehlasovali proti návrhu na rozpuštění parlamentu. Zajistit je nutné každý hlas. (V případě, že by se Kneset rozpustit nepodařilo, může prezident pověřit sestavením vlády někoho jiného.)

23:27 hod. izraelského času: frakce Degel Hatora působící v rámci Sjednoceného judaismu Tóry údajně souhlasí s „finálním návrhem“. V rámci zmíněné partaje má v Knessetu 4 křesla. Na situaci to ale nic nemění.

23:36 hod.: sál sněmovny se zvolna zaplňuje, přichází premiér Netanjahu. Čeká nás překvapení? Nikoli.

Před půlnocí začíná hlasování po jménech. Druhé a po něm hned třetí čtení. Zákon o rozpuštění Knesetu prošel poměrem hlasů 74 ku 45. Po půlnoci je jasno: Izraelci půjdou v září k druhým předčasným volbám v roce 2019.

Předvolební kampaň může začít.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 29.5.2019 23:28 | karma článku: 7.92 | přečteno: 166x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...