Lubomír Stejskal

Vrba? Jarolím? Anebo bude všechno jinak?

4. 06. 2018 18:33:22
Českými servery proběhly zprávy, že novým koučem mistra egyptské Premier League by se mohl stát někdo z ČR. Seznam Zprávy psal 1. června o Pavlu Vrbovi, další portály v dalších dnech o Karlu Jarolímovi.

Zdrojem spekulací byla egyptská média, naši sportovní redaktoři jmenovitě zmiňovali noviny Al Ahram. Jejich internetová anglická verze ovšem nic konkrétního o Vrbovi ani Jarolímovi nepsala. Byť české želízko není zcela mimo oheň.

Připomeňme, že Al Ahly Káhira je nejen letošním mistrem nejvyšší fotbalové soutěže v Egyptě, ale co do počtu trofejí také nejúspěšnějším klubem – nejen Egypta, ale celé Afriky. V tamní kontinentální Lize mistrů se mu ovšem ve skupinové fázi zatím příliš nedaří. V květnu nejprve remizoval v Alexandrii s Espérance de Tunis (Tunisko) 0:0 a pak podlehl v Ugandě týmu KCCA Kampala 0:2. Přestože má před sebou ještě čtyři zápasy, zmíněné neúspěchy přiměly trenéra Hossama El Badryho (Egypťan) k rezignaci.

Kdo místo něj?

Toť otázka. Jisté je jedno: bude to cizinec. Tuto zprávu přinesl AhramOnLine 16. května (obr. 1). Stejný server informoval o tři dny později, že vedení klubu Al Ahly vytvořilo shortlist - užší seznam kandidátů, s nimiž chce navázat kontakt. Jména neuvedlo, pouze jejich státní příslušnost (obr. 2). Jde o Argentince, Portugalce, Brazilce, Nizozemce, Srba a Čecha.

Ve stejném článku se také píše o tom (rovněž na obr. 2), že podle místních zpráv favoritem mezi vytipovanými osobnostmi je Argentinec Ramón Díaz. To bylo napsáno 19. května. Jenomže – 23. května se Díaz stal hlavním koučem saúdskoarabského celku Al Ittihad Džidda.

Jak patrno, cesty informací jsou spletité, nejen v politice, ale i ve sportu. Jedno je jisté. Jméno nástupce El Badryho se brzy dozvíme. A hlavně to, bude-li to Čech či nikoli.

Mezitím (4. června) zveřejnil trenér Héctor Cúper (Argentinec anglického původu, původně Cooper) nominaci národního výběru „Faraonů“ pro nadcházející světový šampionát v Rusku. V 23členném kádru je šest hráčů káhirského Al Ahly, dva z konkurenčního Zamaleku a ostatní hrají v zahraničí: pět v Saúdské Arábii, po jednom v Turecku, Řecku a USA a nejvíce, sedm, v Anglii.

V sestavě nechybí liverpoolský Mohamed Salah, zraněný smolař (vazy ramenního kloubu) z finále evropské Ligy mistrů, přičemž všichni žijí nadějí, že bude do začátku MS fit.

Že mužstvu dosti citelně chybí, je zřejmé z Cúperova vyjádření pro arabské stránky novin Al Ahram: Salahova absence ovlivňuje přípravu, tým postrádá rychlost při přechodu z obrany do útoku.

Pětadvacátého května hrál Egypt přátelský zápas v Kuvajtu (ten byl z možnosti zúčastnit se MS 2018 vyloučen federací FIFA kvůli vměšování státu do řízení tamního fotbalového svazu) – duel skončil smírně 1:1. Prvního června se „Faraoni“ střetli na soustředění v italském Bergamu s Kolumbií (účastník MS 2018), přičemž gól nepadl. Ve středu čeká egyptský národní tým v Bruselu domácí Belgie – a pak už se bude hrát „naostro“: prvním zápasem Cúperova týmu bude v Jekatěrinburgu utkání s Uruguayí. Zda-li se Salahem nebo bez něj uvidíme v televizi – někdo doma, někdo v Egyptě či jinde na dovolené - a ti šťastnější přímo na Centrálním stadionu.

Tak příjemnou zábavu.

... obr. 1/Portál AhramOnLine informoval 16. 5. 2018, že novým trenérem klubu Al Ahly po El Badryhho rezignaci bude cizinec.

... obr. 2/19. května informoval AhramOnLine o užším výběru šesti zahraničních trenérů - je mezi nimi i Čech (levá šipka). "Frontrunnerem" měl být Ramón Díaz (pravá šipka).

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 7.36 | přečteno: 270 ×
Poslední články autora