Před MS: Je třeba spálit trička s Messiho portrétem

Čím rychleji se blíží přátelské fotbalové utkání Izrael vs Argentina, tím víc jsou palestinští a izraelští Arabové hysteričtí. Přesněji: představitelé jedněch i druhých. Důvod? Pro normálně uvažujícího fanouška sotva pochopitelný.

 

Pro normálně uvažujícího západního sportovního fanouška, dlužno upřesnit.

 

Jak jsem před časem napsal na svém blogu, argentinská fotbalová reprezentace se týden před svým prvním zápasem na MS v Rusku zastaví v Jeruzalémě, kde změří síly s výběrem Státu Izrael. Hrát se bude v sobotu 9. června ve 20:30 SELČ na Teddyho stadionu. V České republice zařadila utkání do programu stanice Nova Sport 2. Tolik základní fakta,

 

Zní to možná nadbytečně, ale přesto to musím uvést. Jde o záležitost sportovní, nikoli politickou. Vidět živě v akci hvězdný tým v čele s Lionelem Messim je snem každého fotbalového fanouška. Izraelce nevyjímaje.

 

Zájem byl obrovský.

 

Poptávka: sto tisíc zájemců. Nabídka: dvacet tisíc lístků.

 

Prodány byly za dvacet minut.

 

Cena? Od 44 do 825 nových šekelů, tedy 12 až 230 US dolarů. Zprávy uvádějí, že žádná sportovní událost nezpůsobila v Izraeli takovou hysterii jako tato. Hysterii vyvolanou zájmem. Pochopitelné? Ovšemže.

 

Přátelský duel ale provází jiný druh hysterie. Platí-li, že všechno se dá zpolitizovat, pak také tato sportovní událost. V tom jsou palestinští Arabové doslova mistry světa. Vadí jim, že zápas se uskuteční v Jeruzalémě – a dělají všechno pro to, aby tomu zabránili. V čele této kampaně stojí šéf Palestinské fotbalové asociace Jibril Rajoub. Messiho vyzval, aby do Izraele na zápas nejezdil, protože by tím – volně interpretováno - lakoval na růžovo obraz izraelského rasismu a zločinů okupace.

 

A pokud by ho čirou náhodou Messi nehodlal poslechnout, obrátil se Rajoub na všechny fotbalové fanoušky v arabském a muslimském světě, aby spálili trička s Messiho portrétem a jeho fotografie. Přesně podle známého modelu: buď bude stoprocentně po našem, nebo … Tentokrát jde o pálení symbolů. Příště může jít o teror.

 

Rajoub tvrdí: tím, že Izrael hostí duel v Jeruzalémě, celou věc zpolitizoval. Je to samozřejmě přesně naoak. Sportovní svátek zpolitizovali palestinští Arabové, neboť nejsou s to přijmout jednoduchou a neměnnou skutečnost: hlavním městem Izraele je Jeruzalém. Tak to prostě je. A neexistuje jediný důvod, proč by Izraelci nemohli ve svém hlavním městě hostit jakýkoliv zahraniční fotbalový klub či národní výběr. Zabránit tomu nemůže nikdo a nic – i kdyby fanoušci v celém širém muslimském světě spálili všechna trička s vyobrazením Lionela Messiho a všechny jeho fotoportréty k tomu.

... o zrušení zápasu Izrael - Argentina se snažil kde kdo. Hnutím BDS počínaje a šéfem fotbalistů v arabské autonomii v Předjordánsku a Pásmu Gazy konče.  Svoji kapku jedu přidali i představitelé izraelských Arabů. Zatím naštěstí marně. Jak je patrné z webu Argentinské fotbalové asociace, Jihoameričané  s utkáním v Jeruzalémě stoprocentně počítají. Navzdory mohutnému povyku ze všech stran.

 

... informace pro zájemce. (Zdroj: Webová stránka tvprogram.nova.cz; zvýraznění autor blogu)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 4.6.2018 8:00 | karma článku: 27,96 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal