Zázrak: Největší tvor 300 metrů od břehu

Věnoval jsem několik posledních dnů přípravě na další rudomořskou misi. Což znamená opakování základních znalostí o korálových rybách. Když jsem zavřel internetové atlasy a podíval se na zpravodajské servery, objevil jsem zázrak.

 

Izraelské i egyptské weby sdělovaly, že v Akabském zálivu se objevil živočich, který tam zavítal vůbec poprvé. Největší žijící tvor na světě – plejtvák obrovský. Dospělý jedinec dosahuje délky až 33 metrů a váží kolem 200 tun.

 

Obvykle žije v oceánu. Proč připlaval tak blízko k civilizaci – asi 300 m od eilatské pláže -, není úplně jasné. Na konci Akabského (Eilatského)  zálivu se otočil a pokračoval k jihu – směrem k Šarm aš Šajchu a Tiranské úžině. Kdo tam je na dovolené, má určitou šanci ho z spatřit, protože řada hotelů stojí  na útesu nad mořem a plejtvák vypouští vodu v podobě obřího vodotrysku. Což by zejména v oblasti Tiranské úžiny mohlo být viditelné.

 

Egyptské úřady nařídily všem námořním monitorovacím týmům, které v oblasti mají, aby trasu plejtváka podrobně sledovaly.

 

Mezitím přinesl izraelský portál Ynetnews video pořízené z vrtulníku; tři screenshoty nabízím níže.

 

Izraelci říkají, že plejtvák byl spatřen poblíž břehů Eilatu v úterý (29/5), Egypťané vydali zprávu o objevení velryby kytovce ve čtvrtek. Obě strany se shodují v tom, že v těchto vodách se plejtvák obrovský objevil vůbec poprvé.

 

Byl by to sen snů, spatřit v Rudém moři toto unikátní zvíře. Tuším, že pro většinu z nás zůstane nesplněn.

... izraelský server informuje 30. května o výskytu plejtváka obrovského v Eilatu.

 

... titulek o výskytu plejtváka na egyptském portálu Ahram On Line s datem vydání 31. května.

 

... plejtvák obrovský v Akabském zálivu. (Zdroj: Ynetnews - screenshot videa)

 

... plejtvák v moři - na dohled Eilatu. (Zdroj: Ynetnews - screenshot videa)

 

... ještě jeden záběr plejtváka před jeho návratem k jihu. (Zdroj: Ynetnews - screenshot videa)

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 31.5.2018 20:13 | karma článku: 18,76 | přečteno: 741x